Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, máme doma 7-týdenní holčičku. Jak vám spí a jak na ně? Ta naše spí v noci max 2-3 hodiny, takže tak 3× za noc kojíme. To by asi šlo. Horší je to přes den… hrozný problém usnout. Je nakojená, přebalená, zdá se, že bříško nebolí, ale spát ne a ne. Někdy spí dopoledne dvě hoďky, odpoledne třeba dvě hoďky…v lepším případě a pak až večer. Mezitím nosíme, houpeme, povídáme si… malá usne a jakmile se položí do postýlky nebo jinam, je vzhůru a můžeme znovu. Nejen že přes den nic jiného kromě prcka nestíhám, ale je to i náročné na nervy a někdy mám pocit, že mě odvezou do blázince
Jak je to u vás a dá se s tím něco dělat nebo to chce čas a pevné nervy ![]()
@Manel Mám to samé, s tím rozdílem, že vím, z čeho to má a je to od narození. No aje druhá…
Celý den nosím v šátku, tak se vyspí a já něco udělám a stíhám se věnovat starší.
Chce to čas a pevné nervy
Karpa jsi zkoušela? Pokud usne v náručí a probudí se při položení do postýlky, což takhle pořídit šátek nebo nosítko? Nám se dále u obou dětí opravdu hodně osvědčila houpačka pro miminka http://www.branakdetem.cz/…amazonas.htm
Chce to čas
Ale pokud Ti za celý den naspí jen 7 hodin, tak je to opravdu hodně málo
Dcera byla (a je) také nespavec, ale ve dvou měsících spala určitě více - přes den tak stejně, ale ty čtyři hodiny za den spala asi na 6×
v noci usínala kolem půlnoci, vstávala kolem osmé a za tu dobu se vzbudila asi 5×. Takže radím vydržet ![]()
Měli jsme to podobně. Před porodem mi všichni tvrdili, jak kojenec pořád jen spí a já se těšila, kolik toho nestihnu!
První měsíce jsem byla ráda, když jsem si došla na záchod a uvařila čaj!
Je to asi o typu dítěte, syn není nijak extra spavý doteď.
@Manel co zkusit zavinout, dát dudlíka, pustit třeba vysavač? Nebo nosítko, šátek.. případně se mrkni na hacku. Je to taková „houpačka“ pro miminka, jsou tam skrčená skoro jako v bříšku a trošku se to houpe, což taky simuluje pobyt v bříšku. Originál je docela drahá, na mmb je šije nějaká paní za polovic
@AliTad
ta je super. neco takoveho by se mi libilo. muzu se zeptat kam a jak jste to povesili?
nejak si nejsem jista, jestli tady muzem vrtat skoby do stropu
![]()
@Ali-Ali píše:
@AliTad
ta je super. neco takoveho by se mi libilo. muzu se zeptat kam a jak jste to povesili?
nejak si nejsem jista, jestli tady muzem vrtat skoby do stropu![]()
Je to možné pověsit i na dveřní zárubně, pokud máte obložkové http://www.branakdetem.cz/…amazonas.htm. Ale my máme normálně navrtanou skobu ve stropu ložnice (máme totiž tak malou ložnici, že postýlku tam prostě nenacpeme, takže nám dítko visí nad naší postelí
). Prodává se na to i stojan, ale to už je dost nákladné na finance http://www.branakdetem.cz/…amazonas.htm
Určitě neděláš TY něco špatně. Mám dvojčata 6 týdnů, oba mají stejné podmínky, stejný režim, kluk spí furt, v noci dá klidně i 6h vkuse, holka se pořád budí i co 1-2h, pak kouká, pláče, nosí se, nakrmím, zabere na 10 minut a je zas vzhůru, v noci to není o moc lepší. Prostě vydržet ![]()
Je to absolutně normální
taky mě mále odvezli malá vůbec nespala a každí 2 hodiny vzhůru. Spaní se nám upravilo až kolem 3 měsíce ted jí sou 5 měsíců pryč a spinká moc hezky. Přes den jí mám na posteli(bezpečně)a v noci si zvykla že jí ukládám do postýlky a ani se neprobudí maximálně chce dudlík
@lloren nám se spaní upravilo v 21 měsících
V noci v kuse 10 hodin, přes den i hodina
/a to přes půl roku přes den spala 1× 15 minut a hotovo/
ty jo až v 21 měsících? naše malá spí celo noc v kuse 7 až 8 hodin před den tak 2× po 1.5 h je to spáč po tatkovi ![]()
Tak nějak, jen malá spí v noci max. 9 hodin a přes den 1,5 hodiny, taky jsme si museli počkat skoro do dvou let…A to se v noci ještě tak 2 - 3× probudí
.
Tak já tohle zažívám už potřetí, se třetím miminkem.
Nezbylo mi než smířit se s tím, že některé děti holt prostě moc nespí. ![]()