Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zrovna jsem si tohle přečetla na Novinkách.
Osobně jsem pro, je mi těch malých strašně líto, ale vůbec nechápu jak si to ministr představuje? Že do „spolupracujících“ rodin bude cpát spoustu dalších peněz? Jak chce shánět pěstouny pro opuštěné děti? Třeba o malé Romy myslím moc zájem nebude…
Kam půjdou?
http://www.novinky.cz/…-skonci.html
Moc pěstounů najednou nenajdou, leda by je nabírali rovnou z pracáků a to by možná byla horší varianta než nechat kojenecké ústavy otevřené.
Teď jsem to taky četla. Připadá mi to jako další „genitální“ nápad našich vládců, jak ušetřit… ![]()
Nedovedu si představit, co jako bude pan ministr dělat s dětma, co neumístí a s rodinama, které prostě spolupracovat nebudou? Budou stanovat u něho na zahradě? ![]()
Já už se nad tím s manželem rozčilovala včera, vyšel článek v MF DNES.
Kocourkov hadra ![]()
Nechápu nic
, to jako budou ty děti na ulici ![]()
Já teda koncepci neznám, ale předpokládám, že primárně půjdou děti do pěstounských rodina až v případě neumístitelnosti budou v nějákých krizových centrech. Ale skončí dosavadní praxe, nejdřív kojeňák a pak dlouho nic a pak možná pěstounství, pokud dítě nemůže jít do adopce.
Jednou se s tím začít prostě muselo.
mag píše:
Já teda koncepci neznám, ale předpokládám, že primárně půjdou děti do pěstounských rodina až v případě neumístitelnosti budou v nějákých krizových centrech. Ale skončí dosavadní praxe, nejdřív kojeňák a pak dlouho nic a pak možná pěstounství, pokud dítě nemůže jít do adopce.Jednou se s tím začít prostě muselo.
jj,tak tomu rozumím i já.
Mně se ten nápad naopak celkem líbí
Jasně, že děti, které se neumístí, neskončí na ulici, to snad ne. Ale třeba nebudou tím pádem tak přísná kritéria pro pěstounství a pro adopci, která u tak malých dětí často následuje, takže se dětí umístí mnohem víc ![]()
Hlavně v dnešní době, kdy si každý hodně rozmýšlí jestli vůbec mít vlastní dítě, případně druhé si asi adopce nebo pěstounství bude hodně rozmýšlet. Spousta párů má problém s plodností, IVF taky stojí hodně peněz.
Sakra, já bych si snad i jedno vzala, ale neprošlo by mi to přes chlapa a přiznávám, že stejně by sobecky vyhrálo mít další dítě vlastní, pokud bych se rozhodovala mezi adopcí a dalším těhotenstvím…
Jen je mi těch prcků hrozně líto…
Teď třeba budou nechávat děti i lidem co je týrají, nemají pro ně absolutně vhodné podmínky, třeba feťákům atd. Protože kam s nima, že???
Holky vesměs diskuse nezačínám, ale toto mě vytočilo!!!
Hlavně ty kecy…
http://www.novinky.cz/…-skonci.html
Pan ministr říká na videu, že ústavní péče přijde stát na 37.000 Kč měsíčně na jedno dítě, pěstounská péče na 10.000 Kč (tedy na 1.000 Kč jak je v textu, ale 10 000 Kč).
Fakt super…nechápu jak stát může stát dítě 37000,– ale mi musí stačit mateřská 3800,– na měsíc na stejné dítě!!!!
Navíc mamka dělala přes 20let v kojeňáku, a pro děti by se tam rozkrájeli. Jenom těch týraných dětí, co tam bylo–raději je necháme zabít ne!!!ušetříme do budoucna na dávkách!!! Taky jsem zvědavá, kdo si vezme naše „spoluobčany“- už vidím, jak se o ně pěstounské rodiny rvou!!
Meredit píše:
Hlavně v dnešní době, kdy si každý hodně rozmýšlí jestli vůbec mít vlastní dítě, případně druhé si asi adopce nebo pěstounství bude hodně rozmýšlet. Spousta párů má problém s plodností, IVF taky stojí hodně peněz.
Sakra, já bych si snad i jedno vzala, ale neprošlo by mi to přes chlapa a přiznávám, že stejně by sobecky vyhrálo mít další dítě vlastní, pokud bych se rozhodovala mezi adopcí a dalším těhotenstvím…
Jen je mi těch prcků hrozně líto…
Teď třeba budou nechávat děti i lidem co je týrají, nemají pro ně absolutně vhodné podmínky, třeba feťákům atd. Protože kam s nima, že???
Na pěstounství stát přispívá pěstounským příspěvkem.
Mag, a kolik to je? V článku se píše že v kojeňáku stojí dítě 37000, v pěstounské péči necelý 1000.
Já vím že na to stát přispívá, ale stejně pochybuju že se najednou najdou tisíce rodin které by po těch dětech skočily…
Meredit píše:
Mag, a kolik to je? V článku se píše že v kojeňáku stojí dítě 37000, v pěstounské péči necelý 1000.
Já vím že na to stát přispívá, ale stejně pochybuju že se najednou najdou tisíce rodin které by po těch dětech skočily…
Podle mě se akorát budeme zase častěji dočítat o dětech které budou zanedbané , týrané a budou žít v nevyhovujících podmínkách ,ale hlavně, že budou v rodině.
A taky mě zajímalo, co bude s dětmi, když je nikdo nebude chtít?
Ať e podívají kolik dětí v těch kojeňákách žije, to si jako myslí, že pro všechny najdou pěstouny.
![]()
tak já bych soudy vynášela až podle toho, jak to bude klapat, páč on to není špatný nápad. pravděpodobně by se rozšířilo pěstounství, stát by na ně mohl přispívat více penězi, takže by to pěstouny i s rodinou uživilo (pokud by měli třeba více dětí, jak už to bývá). A také by mohlo být snazší předat dítě k adopci, jako v cizině, mohlo by to jít šupem - žádné, odložíme dítě do kojeňáku a projdeme si žadatele. Ale honem, honem, čapnout mimčo, juknout do databáze žadatelů, kteří prošli a dítě jim nabídnout. Žádné prodlevy kdy trpí dítě a stát platí.
Já chápu, že dítě v ústavní péči stojí 37 tisíc, musíte vzít v potaz, že na ty děti v kojeňákách se musí rozpočítat - pronájmy budov, mzdy zaměstnanců od sester až po zahradníky a kuchařky, veškeré příplatky personálu, věci denní potřeby, jídlo, pití, lékařská péče (takže né to, že se 1 dítě vezme 1 měsíčně k lékaři, ale třeba plat lékaře v kojeňáku), léky, vakcíny, elektřina, proud, voda...........atd.
Každopádně stát musí po zániku kojeňáků otevřít jakousi stanici přestupní péče, kam se umístí děti na dobu než si je vezmou jejich adoptivní či pěstounští rodiče (počítejme s dny max. týdny), nebo pro řešení kam umístit malé děti s nějakým handicepem, který znemožňuje jejich umístění do rodiny.
A snad by se tím také zlikvidoval ten děsný zákon, že když dítěti jeho rodiče napíšou dvakrát ročně čum kartu, projevují zájem, tudíž je dítě nemožné vydat k adopci.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.