Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mam měsíční miminko. Bohužel moje známá má za dva týdny také termín porodu, ale má opravdu těžkou životní situaci a o miminko se momentálně nemůže a nemá sebemenší šanci se postarat. S přítelem spolu nežijí, známá nemá maminku, pouze otce který ji moc nepomáhá a její přítel rodice nemá vůbec. Známa ještě dodělává maturitu a příští rok končí školu.
Zajímalo by me, jak to je v kojeneckém ústavu, myslíte ze kdyby ho tam dali a za rok si ho mohli vzít zpátky nebo to není možné? Oba dva jsou na tem opravdu špatně a miminko si nechat chtějí ale ted to bohužel nejde. Prosím poradíte mi co a jak? chtěla bych jim pomoci, je mi jich opravdu líto
předem vám opravdu moc děkuji za každou radu ![]()
Tak ať si slečna najde garsonku, dostane nějaký ten příspěvek na bydlení, co já vím rodičák na 4 roky. Z toho se už dá vyžít, alespoň bude s miminkem a né ho jen tak odkládat do kojeneckého ústavu.
@-Si Radu nemam, ale zajimalo by mne, jak cloveku musi byt spatne, ze uvazuje dat novorozence do kojeneckeho ustavu a za rok/po maturite si pro nej prijit. V roce je dite pomerne samostatne myslici bytost, behem toho roka prodela tak ohromny vyvoj, to je to obdobi, kdy dite potrebuje hlavne pochovat, takze kojenecky ustav ho ovlivne maximalne.
Hele, záleží na kraji, někde dáš dítě do KÚ, ten informuje kraj, ten ospod, ten napíše předběžko a dítě jde do přechodky. Někdo to funguje tak, že tam to dítě rok je, pak si ho rodiče vezmou. A dobrý je si podmínky vytvářet co nejrychleji, protože jak se dítě dostane do KÚ soudem nebo do přechodky, tak pak musí být další soud, aby se to zrušilo a to trvá…
Přečtěte si něco o teorii attachmentu (vazby na primárního pečovatele) a o citové deprivaci dětí v kojeneckých ústavech. To už radši dítě dočasně svěřit nějakým vzdálenějším příbuzným, přátelům nebo tak, než kojenecký ústav. Personál v kojeneckém ústavu prostě při nejlepší vůli nemůže naplnit citové potřeby miminka, nemá na to kapacitu. Dítě to poznamená na celý život.
A moc to nechápu - dítě si chtějí nechat, ale v období, kdy rodiče potřebuje nejvíc, ho odloží do ústavu zřejmě s představou, že za rok si vyzvednou bezproblémové usměvavé batolátko, které se jim vrhne do náruče? Tak to fakt nefunguje. Pokud o dítě stojí, tak ať dají hlavy a síly dohromady, vyřídí si všechny možné příspěvky, na které mají nárok, najdou si práci a starají se. Škola se v nejhorším určitě dá přerušit a dodělat, až bude možné dát dítě třeba do jeslí. A ty jestli chceš opravdu pomoct, tak nabídni hlídání, psychickou podporu, pomoc s vyřízením příspěvků, zkontaktováním podpůrných organizací pro matky v tísni a podobně.
@-Si Tvoje známá má i jiné možnosti. Pobyt v kojeňáku by mimču ublížil.
Existují různé organizace, které mladým holkám v takové situaci pomáhají.
Tak určitě jsou i možnosti jak být s dítětem a maturitu dokončit… může si jí dokončit i dálkově snad ne? Nějaká azylová centra a podobně…
jinak nedavno jsem viděla že se takové děti dávají do dočasné pěstonské péče, to pro mimčo je určitě lepší možnost. chce to pohledat nějaké organizace, zajít na sociálku a podobně.
To bych šla raději do azylového domu, než odevzdala své dítě do kojeňáku. a souhlas s @Kassy!!
Nedovedu si představit tak zlou situaci, že by si dítě skutečně nemohli nechat. Ani jeden z nich nemá rodiče, sourozence, babičky nebo přátele, které by jim pomohli? Vždyť to není o penězích, stačilo by chtít a mít chuť něco pro to udělat, a dítě může být spokojené tam, kde teď je. Škola počká a dá se dělat i dálkově.
Kojeňák je snad to nejhorší, co ta holka může vymyslet. Citová deprivace se dítěti nevyhne. Když už, tak pěstounská péče. A uvažování, že dítě na rok odložím, někdo mi ho vypiplá a já si ho pak milostnivě vyzvednu… no comment. Sociální síť a neziskovky přece fungují, takže kdyby chtěla, tak vymyslí a zařídí, aby mohla s dítětem být. Jestli to řeší 14 dní před porodem, tak je teda nezodpovědná káča, chudák dítě.
@barbuchablond píše:
Kojeňák je snad to nejhorší, co ta holka může vymyslet. Citová deprivace se dítěti nevyhne. Když už, tak pěstounská péče. A uvažování, že dítě na rok odložím, někdo mi ho vypiplá a já si ho pak milostnivě vyzvednu… no comment. Sociální síť a neziskovky přece fungují, takže kdyby chtěla, tak vymyslí a zařídí, aby mohla s dítětem být. Jestli to řeší 14 dní před porodem, tak je teda nezodpovědná káča, chudák dítě.
Může pocházet ze složitého prostředí, je jí 18 a nemusí být nejchytřejší. ![]()
Tak prostě vymyslela tohle. Buď jí někdo pomůže vymyslet něco lepšího, nebo si na ní můžeme zchladit žáhu. ![]()
@-Si Kdyby opravdu chtěla, tak si to zařídí. Bydlet se dá v nějakém azylovém domě, jsou i domy pro matky kde by pomohli, aby si slečna dodělala maturitu. Může se učit a dodělat to dálkově. Dávek existuje až moc, mám ten dojem.
Po roce může přijít, zejména když to bude avizovat dopředu, že chce dítě zpátky. Ale ideální to není.
Tak maturitu si může dodělat i dálkově za pochodu s miminkem. A co dělá otec dítěte? Pracuje, nebo také studuje. Kdyby začal pracovata vyřídili si všechny dostupné příspěvky, tak to musí nějak dát. Neumím si představit situaci, abych dala dítě do kojeňáku. A ty zakladatelko, jestli tě tráí její situace můžeš nabídnout pomoc v podobě pohlídání, případně darovat nějaké věci. Vždy se v okolí najde někdo, kdo pomůže alespoň maličkostí. Já také dávám oblečení a boty po dceři jedné mamince, která je dokonce sama a zvládá to.
Ať se obrátí na nějakou organizaci v místě kde bydlí, která provází pěstounty, ideálně kdyby měli třeba i krizové zařízení a nebyl to FOD, který obecně nemá moc rád biologické rodiče.
No a nechá si poradit a pomoci s hledáním nějakého přijatelného řešení, i kdyby to měla být přechodná pěstounská péče se zachovaným kontaktem s rodiči, kteří se mezi tím budou usilovně dostat do nějaké přijatelné situace.
Kojeňák není moc dobrý nápad, protože jen naprosté minimum jich je ochotno podporovat styk s biologickými rodiči.
Jinak děti do ústavní péče je možné dát dobrovolně a bez ztráty rodičovských práv, ale teda platí se za jejich pobyt tam.
Je ale potřeba to začít řešit před porodem a s nějakou sociální pracovnicí z neziskovky, jak se k tomu dostane OSPOD, tak bývá domluva hodně složitá.
Jinak optimální by bylo svěřit dítě do péče někomu příbuznému.
@Ou no vidíš, to ještě nikdo nezmínil, že za pobyt dítěte v kojeňáku bude muset platit,
mně to teda přijde hnusné řešení, strčit dítě do kojeňáku a pak nakráčet pro roční vypiplané dítě, pokud ho chce, tak by měla umět taky něco obětovat - např. tu maturitu nyní - a pokud ho nechce,… nabídnout k adopci třeba?
a jinak ta věcná stránka, věci na miminko určitě se dají sehnat zadarmo i tady se optat, spousta maminek je ráda, když můžou oblečky i hračky poslat dál a někomu to pomůže, než to vyhodit - taky jsem posílala na výzvu tady v diskusích, je fakt že drogerku, pleny a UM, pokud je třeba, si koupit musí