Kojenecký ústav

-Si
7
26.5.17 11:08

Kojenecký ústav

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mam měsíční miminko. Bohužel moje známá má za dva týdny také termín porodu, ale má opravdu těžkou životní situaci a o miminko se momentálně nemůže a nemá sebemenší šanci se postarat. S přítelem spolu nežijí, známá nemá maminku, pouze otce který ji moc nepomáhá a její přítel rodice nemá vůbec. Známa ještě dodělává maturitu a příští rok končí školu.

Zajímalo by me, jak to je v kojeneckém ústavu, myslíte ze kdyby ho tam dali a za rok si ho mohli vzít zpátky nebo to není možné? Oba dva jsou na tem opravdu špatně a miminko si nechat chtějí ale ted to bohužel nejde. Prosím poradíte mi co a jak? chtěla bych jim pomoci, je mi jich opravdu líto :) předem vám opravdu moc děkuji za každou radu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26.5.17 11:12

Tak ať si slečna najde garsonku, dostane nějaký ten příspěvek na bydlení, co já vím rodičák na 4 roky. Z toho se už dá vyžít, alespoň bude s miminkem a né ho jen tak odkládat do kojeneckého ústavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30950
26.5.17 11:12

@-Si Radu nemam, ale zajimalo by mne, jak cloveku musi byt spatne, ze uvazuje dat novorozence do kojeneckeho ustavu a za rok/po maturite si pro nej prijit. V roce je dite pomerne samostatne myslici bytost, behem toho roka prodela tak ohromny vyvoj, to je to obdobi, kdy dite potrebuje hlavne pochovat, takze kojenecky ustav ho ovlivne maximalne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
26.5.17 11:21

Hele, záleží na kraji, někde dáš dítě do KÚ, ten informuje kraj, ten ospod, ten napíše předběžko a dítě jde do přechodky. Někdo to funguje tak, že tam to dítě rok je, pak si ho rodiče vezmou. A dobrý je si podmínky vytvářet co nejrychleji, protože jak se dítě dostane do KÚ soudem nebo do přechodky, tak pak musí být další soud, aby se to zrušilo a to trvá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
26.5.17 11:28

Přečtěte si něco o teorii attachmentu (vazby na primárního pečovatele) a o citové deprivaci dětí v kojeneckých ústavech. To už radši dítě dočasně svěřit nějakým vzdálenějším příbuzným, přátelům nebo tak, než kojenecký ústav. Personál v kojeneckém ústavu prostě při nejlepší vůli nemůže naplnit citové potřeby miminka, nemá na to kapacitu. Dítě to poznamená na celý život.
A moc to nechápu - dítě si chtějí nechat, ale v období, kdy rodiče potřebuje nejvíc, ho odloží do ústavu zřejmě s představou, že za rok si vyzvednou bezproblémové usměvavé batolátko, které se jim vrhne do náruče? Tak to fakt nefunguje. Pokud o dítě stojí, tak ať dají hlavy a síly dohromady, vyřídí si všechny možné příspěvky, na které mají nárok, najdou si práci a starají se. Škola se v nejhorším určitě dá přerušit a dodělat, až bude možné dát dítě třeba do jeslí. A ty jestli chceš opravdu pomoct, tak nabídni hlídání, psychickou podporu, pomoc s vyřízením příspěvků, zkontaktováním podpůrných organizací pro matky v tísni a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.5.17 11:29

@-Si Tvoje známá má i jiné možnosti. Pobyt v kojeňáku by mimču ublížil.
Existují různé organizace, které mladým holkám v takové situaci pomáhají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4443
26.5.17 11:33

Tak určitě jsou i možnosti jak být s dítětem a maturitu dokončit… může si jí dokončit i dálkově snad ne? Nějaká azylová centra a podobně…
jinak nedavno jsem viděla že se takové děti dávají do dočasné pěstonské péče, to pro mimčo je určitě lepší možnost. chce to pohledat nějaké organizace, zajít na sociálku a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
26.5.17 11:37

To bych šla raději do azylového domu, než odevzdala své dítě do kojeňáku. a souhlas s @Kassy!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.17 11:39

Nedovedu si představit tak zlou situaci, že by si dítě skutečně nemohli nechat. Ani jeden z nich nemá rodiče, sourozence, babičky nebo přátele, které by jim pomohli? Vždyť to není o penězích, stačilo by chtít a mít chuť něco pro to udělat, a dítě může být spokojené tam, kde teď je. Škola počká a dá se dělat i dálkově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1374
26.5.17 11:40

Kojeňák je snad to nejhorší, co ta holka může vymyslet. Citová deprivace se dítěti nevyhne. Když už, tak pěstounská péče. A uvažování, že dítě na rok odložím, někdo mi ho vypiplá a já si ho pak milostnivě vyzvednu… no comment. Sociální síť a neziskovky přece fungují, takže kdyby chtěla, tak vymyslí a zařídí, aby mohla s dítětem být. Jestli to řeší 14 dní před porodem, tak je teda nezodpovědná káča, chudák dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.5.17 11:57
@barbuchablond píše:
Kojeňák je snad to nejhorší, co ta holka může vymyslet. Citová deprivace se dítěti nevyhne. Když už, tak pěstounská péče. A uvažování, že dítě na rok odložím, někdo mi ho vypiplá a já si ho pak milostnivě vyzvednu… no comment. Sociální síť a neziskovky přece fungují, takže kdyby chtěla, tak vymyslí a zařídí, aby mohla s dítětem být. Jestli to řeší 14 dní před porodem, tak je teda nezodpovědná káča, chudák dítě.

Může pocházet ze složitého prostředí, je jí 18 a nemusí být nejchytřejší. :nevim:

Tak prostě vymyslela tohle. Buď jí někdo pomůže vymyslet něco lepšího, nebo si na ní můžeme zchladit žáhu. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
26.5.17 12:28

@-Si Kdyby opravdu chtěla, tak si to zařídí. Bydlet se dá v nějakém azylovém domě, jsou i domy pro matky kde by pomohli, aby si slečna dodělala maturitu. Může se učit a dodělat to dálkově. Dávek existuje až moc, mám ten dojem.

Po roce může přijít, zejména když to bude avizovat dopředu, že chce dítě zpátky. Ale ideální to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4458
26.5.17 12:28

Tak maturitu si může dodělat i dálkově za pochodu s miminkem. A co dělá otec dítěte? Pracuje, nebo také studuje. Kdyby začal pracovata vyřídili si všechny dostupné příspěvky, tak to musí nějak dát. Neumím si představit situaci, abych dala dítě do kojeňáku. A ty zakladatelko, jestli tě tráí její situace můžeš nabídnout pomoc v podobě pohlídání, případně darovat nějaké věci. Vždy se v okolí najde někdo, kdo pomůže alespoň maličkostí. Já také dávám oblečení a boty po dceři jedné mamince, která je dokonce sama a zvládá to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
26.5.17 12:31

Ať se obrátí na nějakou organizaci v místě kde bydlí, která provází pěstounty, ideálně kdyby měli třeba i krizové zařízení a nebyl to FOD, který obecně nemá moc rád biologické rodiče.

No a nechá si poradit a pomoci s hledáním nějakého přijatelného řešení, i kdyby to měla být přechodná pěstounská péče se zachovaným kontaktem s rodiči, kteří se mezi tím budou usilovně dostat do nějaké přijatelné situace.

Kojeňák není moc dobrý nápad, protože jen naprosté minimum jich je ochotno podporovat styk s biologickými rodiči.

Jinak děti do ústavní péče je možné dát dobrovolně a bez ztráty rodičovských práv, ale teda platí se za jejich pobyt tam.

Je ale potřeba to začít řešit před porodem a s nějakou sociální pracovnicí z neziskovky, jak se k tomu dostane OSPOD, tak bývá domluva hodně složitá.

Jinak optimální by bylo svěřit dítě do péče někomu příbuznému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76577
26.5.17 12:42

@Ou no vidíš, to ještě nikdo nezmínil, že za pobyt dítěte v kojeňáku bude muset platit,
mně to teda přijde hnusné řešení, strčit dítě do kojeňáku a pak nakráčet pro roční vypiplané dítě, pokud ho chce, tak by měla umět taky něco obětovat - např. tu maturitu nyní - a pokud ho nechce,… nabídnout k adopci třeba?

a jinak ta věcná stránka, věci na miminko určitě se dají sehnat zadarmo i tady se optat, spousta maminek je ráda, když můžou oblečky i hračky poslat dál a někomu to pomůže, než to vyhodit - taky jsem posílala na výzvu tady v diskusích, je fakt že drogerku, pleny a UM, pokud je třeba, si koupit musí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Užitečné odkazy

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky