Je možné se rozkojit a přestat dokrmovat?

ibu
627
29.5.06 08:33

Kojení

Ahoj holky,

mám tři týdny starou dceru a snažím se jí přikojovat, i s prvním dítkem jsem mlíko neměla a po příchodu z porodnice jsem kojení vzdala. Když malou nakojím, vypije potom ještě 120 ml z flašky, v nemocnici ze mně vytáhla maximálně 20 ml, pokud si zkusím mlíčko odstříkat, odstříkám také maximálně 20 ml. Jím i homeopatika na podporu kojení. Dceru přikládám vždy když má hlad. Chtěla jsem se zeptat jestli máte některá podobnou zkušenost a jestli vám po čase mlíčko přibylo. Také se chci zeptat na názory zda má vůbec cenu dál v kojení pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5846
29.5.06 09:04

Ahoj Ibu,
takové ty kojící čaje, hodně tekutin, meltu, Vineu a jiné babské rady jsi už určitě vyzkoušela, co?
Já jsem měla potíže jen cca 14 dní, jinak kojím doteď, takže tvůj případ nejsem; jen mě tak napadlo, že i když to není plná dávka, co nakojíš, může to být oboustranně příjemné a vlastně jedinečné přitulení s tvým miminkem, bez ohledu na to, že se dorazí z lahve. Možná se rozkojíš, možná ne.
Co se nestresovat a prostě si užívat tu blízkost? Beztak je to to hlavní, o co miminku jde. :wink:
Hodně úspěchů přeju. Eva

Jo, já taky neodstříkám víc než těch 20ml, Dalis to nějak vytáhnout umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
29.5.06 09:05

Ahojka, ono se říká, že kojení je hlavně v hlavě a opravdu na tom je hodně pravdy:-)
Ideální je nad tím vůbec nepřemýšlet a jde to samo, ale spoustě holek to takhle nejde.
Záleží na tobě, pokud kojit opravdu chceš, tak pro to uděláš cokoliv, pokud je pro tebe UM přijatelná náhrada, budeš dávat UM.
Zá:,–(ou je vždycky spokojená máma a pokud by tě neúspěšné kojení mělo hodně stresovat, UM je alternativa.

Moje rada-neřeš to:-) Klidně dávej UM a přikojuj, každá kapka tvého mléka je dar, pokud chceš zvýšit tvorbu, přikládej často, hlavně v noci a k oběma prsům. Ze začátku tvorbu mléka stimuluje i jen když mimi bradavku olizuje a nepije. Dobře jez a pij a snaž se být v pohodě-třeba nakonec zjistíš, že tvoje mlíko najednou stačí, mimi se rozpije a UM budete moct uložit do skříně:-)

Držím palec

Jazzi a Matýsek 13 měs., stále úspěšný kojenec:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
29.5.06 09:38

Mě malá v porodnici taky vypila tak tu 10- 20, jednou 50. Pak mě doma asi týden nic nepřibrala - ani se nedostala na porodní váhu. Dr. byla příjemná, říkala, ať to ještě týden zkusím, příp. že mi na víkend půjčí váhu, abych mohla zjistit, kolik malá pije. Nakonec to nebylo potřeba, začala nabírat a plně jsem kojila do 7 měsíců a kojím dotěď, malé je rok. Tak se hlavně nenervuj a s klidem :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ibu
627
29.5.06 09:43

Já se nestresuji, to jsem dělala s prvím mimčem a byla jsem z toho tak nešťastná, že jsem to nakonec vzdala. Teď to beru, tak jak to je. Jen to zabere spoustu času, kojit a pak ještě UM a mám pocit, že nic nestíhám, ale to se srovná. Hlavně syn vyžaduje neustálou pozornost …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4921
29.5.06 09:43

IBU já jsem do 3. týdne kojila plně, mlíčka bylo dostatek protože malý přibíral nadprůměrně i 330g týdně, ve 3 týdnu jsme šli na převážení, malý byl pár dní uplakaný, po každém kojení brečel, bohužel jsem netušila, že by to mohlo být hladem (kdyby to bylo moje druhé dítě už bych byla moudřejší-od porodnice ho hodně trápila kolika a to tak, že jsme 2 noci v porodnici prochodili a doma to bylo bohužel o tom samém, tak jsem myslela, že jsou to prdíky a kojila jsem po hodině, dvou hodinách). Při převážení jsme zjistili, že přibral za týden pouze 10g, na druhou stranu za pouhý týden vyrostl o 4,5cm!
Tudíž zřejmě procházel růstovým spurtem ve 3 týdnu věku (jsou obvykle ve 3.,6.týdnu, 3.měsici, 6.měsíci) a já jsem to s mlíčkem neustála, protože bylo potřeba ho přikládat častěji, aby se ta doba překlenula a tvořilo se mnohem víc mlíčka. Bohužel k nedostatku mlíčka přispěla nejen moje neznalost, ale taky to, že jsem prakticky vůbec nespala. Od narození totiž přes den neusínal-pouze v kočárku. Večer a v noci nás trápila kolika tak, že jsme byli pořád vzhůru. Když jsem měla aspoň hodinku na spánek, prsa se mi okamžitě nalila-to bylo ovšem minimálně.
Musela jsem tedy začít přikrmovat Nutrilonem, ale protože jsem KOJIT vážně chtěla a MOC! tak jsem volala na laktační ligu a dostalo se mi několik rad:

• hodně přikládat a kojit z obou prsou, prsa prostřídat i 4× (kojila jsem skoro celý den přesto měl pořád hlad)
  • hodně kojit hlavně v noci, protože se tvoří prolaktin, když chceš zastavit laktaci musíš naopak přestat s kojením v noci a tak jsem kojila v noci každou hodinu-měla jsem ho u sebe v posteli a kdykoliv zakňoural už měl prso v pusince
  • pokoušet se odstříkat mezi kojeními mlíčko (to mi bohužel nešlo, protože jsem byla tak vycuclá, že prostě už nebylo)
  • brát homeopatika Ricinus communnis (ty jsem si objednala v lékárně)
  • hodně pít a jíst vydatnější jídla-vývary, tučné tvarohy, smetánky (bohužel mléčné výrobky zase ale podporují koliku)

Všechno jsem dodržovala, laktační liga říká, že to trvá tak týden, dva než se zase nabídka vyrovná poptávce dítěte. U mě bohužel nic nezabíralo ač jsem se snažila, po kojení prostě plakal hlady a vysosnul celou flašku Nutrilonu.

ALE i tenhle náš zdánlivě beznadějný příběh má happy end, čímž tě chci v kojení podpořit a povzbudit. Ve 2 měsících Mišelínka přestala trápit kolika, najednou ze dne na den, jako když utne. Začal usínat sám kolem 20 hodiny, dřív to bylo nejdřív o půlnoci a já tím pádem začala víc spát, zklidnila jsem se, chodila jsem na dlouhé procházky a kojila jsem stále stejně po 3 hodinách, přes den jsem si ale dala i větší přestávku 4-5 hodin, aby se mi nalila prsa. Začala jsem být v psychické pohodě, dokrmovala jsem a kojila co to šlo, v noci i 6× a najednou po 2 měsících dokrmování kojím opět plně!!! Prsa mám nalitá, kojím po 3 hodinách, z obou prsou a Mišelínkovi to v pohodě stačí. Přibírá sice míň, ale zatím je to v normě :lol:

Takže já rozhodně souhlasím s holkama, pokud chceš kojit a jde tu opravdu hlavně o ten blízký kontakt s miminkem, tak prostě přikládej bez ohledu na to, kolik toho mlíčka máš. Tenhle kontakt prostě nemůže nic nahradit. K tomu dokrmuj UMEM a protože je důležitá hlavně psychika, nevyčítej si to, přeci děláš pro svoje miminko co můžeš.
Na bezproblémové kojení (ale to asi neexistuje) potřebujete být ve formě oba dva, mimi musí dobře sát-s tím jsme naštěstí neměli nikdy problém, protože Mišelínek prso upřednostňoval vždy a flašku dlouho odmítal, a ty musíš být v pohodě. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
29.5.06 10:11

Ibu,

naprosto vim, jak se citis. Taky prikrmujeme a mam doma jeste Charlie, ktera potrebuje pozornost. Navic to same to bylo i s ni. Tehdy jsem byla strasne zklamana, ze nam to nejde. Ted me to sice mrzi, ale uz vim, ze svet se nezbori. Zoe nema problem se prisat, ale potom stejne vypije jeste 90ml nutrilonu.
Rady typu, nechat ji prisatou jak dlouho chce (ona chce byt i tri hodiny v kuse) jsou s rok a pul starym batoletem za zadkem nerealne.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
29.5.06 10:17

Ibu,

naprosto vim, jak se citis. Taky prikrmujeme a mam doma jeste Charlie, ktera potrebuje pozornost. Navic to same to bylo i s ni. Tehdy jsem byla strasne zklamana, ze nam to nejde. Ted me to sice mrzi, ale uz vim, ze svet se nezbori. Zoe nema problem se prisat, ale potom stejne vypije jeste 90ml nutrilonu.
Rady typu, nechat ji prisatou jak dlouho chce (ona chce byt i tri hodiny v kuse) jsou s rok a pul starym batoletem za zadkem nerealne.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ibu
627
29.5.06 10:22

Teriku,

jsem ráda, že mi alespoň někdo rozumí, Sára také nemá problémy s tím se přisát a pokud bych jí neodtrhla bude u prsu třeba celej den, jenže s tím, že člověk potřebuje vařit, žehlit, vzít děti ven, opravdu nejde mít celý den dítě u prsu, proto také řeším dilema zda s kojením pokračovat či ne, vždy si řeknu, že na to kašlu a když malá dostane hlad hned si říkám, že je každá kapka mateřiny dobrá. A to je pořád dokola. Už takhle si říkám, že se nestačím Kubíkovi věnovat, tak jak bych si přála. Také se snažím jíst a pít a já nevím co všechno, ale sníst za den pár smetánků, tvaroh a nějakou vydatnou plívku či omáčku a co já vím ještě, budu mít za chvíli o dvacet kg víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
922
29.5.06 10:55

Ahoj Ibu,
také vím, jak ti je. Byli jsme tom podobně. V porodnici jsm nakojila max. 10-15 ml, malý mi 3 den začal plakat hlady,dostal glukózu, ale kojo se nezlepšilo a tak 4 den dostal příkm…Přikrmujeme dodnes, vypije mi kolem 100 m Nutrilonu (měl by pít 180), takže kolem 80 ml mlíčka mám. Není to jednoduché, malý by u prsa vydržel i hodinu, nechávám ho půl a pak ještě pije z flaštičky. Moc jsem o to, abych ho mohla kojit stála a tak jsem vytrvala,ale je to dost časově náročné. Držím pěsti, aby jsi to zvládla!
Berča a Jiříček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13046
19.4.12 09:59

taky toho ze začátku malý moc nevypil ale já nikdy nedokrmovala UM z flašky, to je podle mě nejlepší cesta k odstavení.. hodně pij, opravdu hodně, a přikládej dítě i klidně co hodinu, jaká bude poptávka, bude i nabídka.. nevzdávej to, nepřikrmuj snaž se jen kojit za pár dní by se to mělo srovnat.. dítě si vytáhne víc než odsávačka, a prý po kojení zůstává v prsu min. 50 % mléka.. já kojím dodnes, kojím podle syna jak si řekne, někdy za 4 hodiny, někdy za 40 minut od posledního kojení, kojím tak dlouho jak syn potřebuje zezačátku byl u prsa i hodinu a půl.. no a co? kojím kvůli němu ne? jo a do 3 měsíců minimálně jedno kojení v noci jinak o mléko přijdeš

@CokeLads tím přebalováním.. mladej se mi většinou pokadil při kojení takže sem přebalovala dle potřeby, jen sem ho třeba po koju dýl nechala na rameni aby mu to pořádně sedlo a pak se šlo opatrně přebalovaty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13046
19.4.12 10:01

@CokeLady k tomu kojení z obou prsů, na začátku pro rozjetí laktace je dobré nabízet oba, někdy nabízím oba (třeba v noci) když je mám plný a potřebuju odsát, pře den většinou na jedno kojení jedno a na další to druhé

jak často přebalovat můj syn ze začátku nesmrděl ale po tak měsíci a půl to bylo jak zkažený mlíko, kyselý, no a poznala jsem podle toho jak tlačil.. jinak přebaluju hodně často ani mě by se nelíbilo být v počuraným, i když to kolikrát třeba jemu nevadilo, nedával to nijak znát ale já ho přesto přebalila.. co je opruzenina ani nevíme :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
19.4.12 10:06

Ufff to je otázek.

Hodně jsem hledala tady www.kojeni.net Když jsem potřebovala, napsala jsem i dotaz. Paní hned odpověděla.

Ale zkusím ti odpovědět podle svých zkušeností /syna jsem kojila 9 měsíců, dceru 3 roky/

Jak dlouho kojit? Když to vezmu na čas, mě to vždy vycházelo na 10 min. Dcera to zvládla i za 5. Dokud pije, nech dítko pít. Jak se pustí, má nejspíš dost. Já měla váhu a zezačátku vážila před a po kojení. Měla jsem představu kolik asi vypila.

Jak kojit? Já většinou dávala z obou. Jak pustila jedno, šoupla jsem jí druhé. Měla jsem mléka hodně, takže i pro to.

Jak často kojit? Mě to vycházelo po 2-3 hodinách. Syn někdy i po 1,5. Když se vzbudil a plakal zkusila jsem mu dát.

Jak poznat hlad? No někdy plačou pro něco jiného, přesně to nepoznáš. Třeba po hodině jsem nikdy nekojila. Aby nebolelo bříško /staré, nové mlíčko v bříšku/
Když plače a nechceš kojit, přebal, zabav jinak. Když nic nepomůže, dej prso.

Jak přebalovat? U novorozence jsem přebalovala každé kojení. Později poznáš jestli je plínka načůraná a musí se přebalit. Ale třeba tak od 6ti týdnů pokud nebylo v plínce nakakáno jsem v noci nepřebalovala.

Pořadí. Já vždy přebalila, nakojila. Protože přebalovat nakojené, může se z toho pozvracet. A tím přebalováním jsem někdy i prodloužila interval mezi kojením.

Voda a přikrmování. Do 6ti měsíců stačí mateřské mléko. Když budeš mít mimčo v červnu asi bych vodu nedávala. Možná jen v opravdu velkých horkách a kdyby bylo miminko plakavé tak bych zkusila, ale jen žličkou. Já měla oba v březnu, takže v létě jim bylo 4-5 měsíců a vodu jsem nikdy nedala. Stačilo jim mlíko a byli v pohodě. S příkrmy bych začala po 6 ti měsících. Uvidíš jak budeš mít mléko, jak bude dítě prospívat. Dcerce jsem začala dávat skoro až v 7 měsíci. To poznáš je to u každého jinak.

A proč všude píšou něco jiného. Co člověk to názor. Co matka to zkušenost. I já ti to píšu podle svých zkušeností. Hlavně spíš používat zdravý rozum a neřídit se knihama. Pokud jsi prvorodička, uvidíš že to tak nějak poznáš. Já pořád vyšilovala ze začátku, že mají málo. Vážila jsem je, měla doma nachystané lahvičky a UM. Nikdy jsem je nepoužila. ;) Tak přeji spokojené kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
19.4.12 10:06

Hele, ty si fakt důkladná… :mrgreen: Každý si to udělá, jak mu to vyhovuje, proto taky každý radí něco jiného.. Tak za mě - zezačátku jsem kojila z obou (kvůli rozjetí laktace) z každého tak 10 min.. Pak mě asi po měsíci a něco hrozně štvalo sledovat pořád hodinky, tak jsem pomalu začala kojit pokaždé jen z jednoho, trvalo pár dní, než si prsa zvykly.. Kojila jsem podle malý, dostala prso, sála, odtrhla se, zkusila jsem jí prso nabídnout znovu, buď se ještě přisála nebo už ne.. Ale ona byla rychlík, kojení trvalo vždy max. 15-20 min (teď už klidně jen 5 min.) Kojila jsem, jak si řekla, v noci jsem nechávala spát.. Ona si ale říkala celkem rozumně - až po třech hodinách.. V noci tak po 4-5 hod. a tak to je v podstatě doteď…
Přebalování - zezačátku kajdila u každýho kojení, takže jsem přebalovala až po… Jinak malý je už půl roku a pořád jí nevadí, že se v tom válí :mrgreen:
Příkrmy - uvidíš, mě Dr. řekla až od 6tého měsíce, ale malá je kus a už je nepříčetná, když nás vidí něco jíst, takže už dávám zeleninku, malý chutná a rozhodně nemám pocit, že jí nějak ubližuju…
Pití - u nás boj, jak je kojená, tak se zatím na lahvičky ani na hrnečky nechytá.. Prý se letní děti mají častěji přikládát - právě aby se napily toho předního mléka.. Ale čajem neublížíš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
19.4.12 10:08

Ahoj,

napíšu ti, jak jsem to dělala já. Netvrdím, že to je správně.Nejlepší je řídit se dítětem, protože ono ví, co chce.

Jak dlouho dítě kojit? Nechávala jsem ho dokud neusnul. Pokud usnul podle mého názoru brzy, tak jsem ho probudila.

Jak kojit? Některému dítěti stačí jeden prs. Některému ne. Mojemu dítěti stačí jeden prs ráno, když je mlíka dost, přes den pak dostává oba. Poznám to jednoduše, pouští se a vzteká se.

Jak často kojit? Jak si řekne. Pokud bude prospívat, tak bych nebudila. Pokud budeš mít normální dítě, tak se toho neboj. Já budila přes den, abychom se dostali aspoň na 5 kojení denně. Moje dítě je extra spavé a extra nejedlík, protože náš rekord je 7 jídel za den první měsíc, pak 6 jídel denně a ve 2. měsíci jsme se ustálili na 5. Kojím :lol:

Jak poznat hlad? Já se řídím tím, že když je chvíli po kojení, tak zkusím eliminovat jiné problémy. Jestli nemá plnou plínu, nebolí ho bříško, není mu zima nebo teplo, případně jestli není jen unavený. Hlad poznám i podle toho, že si chce sežrat ruku.

Jak často přebalovat? Jednorázovky nasají hodně. Já třeba přebaluju (když máme jednorázovky) před a po kojení. Stolice cítit je skvěle.

Jaké pořadí kojení a přebalování? Přebaluju před i po, protože se mi během kojení pravidelně počůrá i často i posrandí.

Dávat tekutiny v horku? A co příkrmy? Obecně se radí, že MM stačí. Já dávala čajík na prdíky a pak mi bylo líto, že je už zvyklý pít, to rušit, tak dávám čaj vlastně pořád. Ale zásadně neslazený a sáčkový. Vyhnout se granulovanému. Jinak mi radili, že jestli chci přislazovat, tak mléčným cukrem (pokud není nesnášenlivost), někdo používá glukopur.
Příkrmy jsme začali dávat týden před ukončeným 5. měsícem. Sápal se mi po lžičce, kapříkoval. Zkusili jsme i ve 4. měsíci (na radu doktorky) a nesedly mu. Po 4 týdnech o mnoho lepší. Takže bych řekla, že to je moc individuální.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová