Je možné se rozkojit a přestat dokrmovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Run
20807
19.4.12 10:06

Hele, ty si fakt důkladná… :mrgreen: Každý si to udělá, jak mu to vyhovuje, proto taky každý radí něco jiného.. Tak za mě - zezačátku jsem kojila z obou (kvůli rozjetí laktace) z každého tak 10 min.. Pak mě asi po měsíci a něco hrozně štvalo sledovat pořád hodinky, tak jsem pomalu začala kojit pokaždé jen z jednoho, trvalo pár dní, než si prsa zvykly.. Kojila jsem podle malý, dostala prso, sála, odtrhla se, zkusila jsem jí prso nabídnout znovu, buď se ještě přisála nebo už ne.. Ale ona byla rychlík, kojení trvalo vždy max. 15-20 min (teď už klidně jen 5 min.) Kojila jsem, jak si řekla, v noci jsem nechávala spát.. Ona si ale říkala celkem rozumně - až po třech hodinách.. V noci tak po 4-5 hod. a tak to je v podstatě doteď…
Přebalování - zezačátku kajdila u každýho kojení, takže jsem přebalovala až po… Jinak malý je už půl roku a pořád jí nevadí, že se v tom válí :mrgreen:
Příkrmy - uvidíš, mě Dr. řekla až od 6tého měsíce, ale malá je kus a už je nepříčetná, když nás vidí něco jíst, takže už dávám zeleninku, malý chutná a rozhodně nemám pocit, že jí nějak ubližuju…
Pití - u nás boj, jak je kojená, tak se zatím na lahvičky ani na hrnečky nechytá.. Prý se letní děti mají častěji přikládát - právě aby se napily toho předního mléka.. Ale čajem neublížíš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
19.4.12 10:08

Ahoj,

napíšu ti, jak jsem to dělala já. Netvrdím, že to je správně.Nejlepší je řídit se dítětem, protože ono ví, co chce.

Jak dlouho dítě kojit? Nechávala jsem ho dokud neusnul. Pokud usnul podle mého názoru brzy, tak jsem ho probudila.

Jak kojit? Některému dítěti stačí jeden prs. Některému ne. Mojemu dítěti stačí jeden prs ráno, když je mlíka dost, přes den pak dostává oba. Poznám to jednoduše, pouští se a vzteká se.

Jak často kojit? Jak si řekne. Pokud bude prospívat, tak bych nebudila. Pokud budeš mít normální dítě, tak se toho neboj. Já budila přes den, abychom se dostali aspoň na 5 kojení denně. Moje dítě je extra spavé a extra nejedlík, protože náš rekord je 7 jídel za den první měsíc, pak 6 jídel denně a ve 2. měsíci jsme se ustálili na 5. Kojím :lol:

Jak poznat hlad? Já se řídím tím, že když je chvíli po kojení, tak zkusím eliminovat jiné problémy. Jestli nemá plnou plínu, nebolí ho bříško, není mu zima nebo teplo, případně jestli není jen unavený. Hlad poznám i podle toho, že si chce sežrat ruku.

Jak často přebalovat? Jednorázovky nasají hodně. Já třeba přebaluju (když máme jednorázovky) před a po kojení. Stolice cítit je skvěle.

Jaké pořadí kojení a přebalování? Přebaluju před i po, protože se mi během kojení pravidelně počůrá i často i posrandí.

Dávat tekutiny v horku? A co příkrmy? Obecně se radí, že MM stačí. Já dávala čajík na prdíky a pak mi bylo líto, že je už zvyklý pít, to rušit, tak dávám čaj vlastně pořád. Ale zásadně neslazený a sáčkový. Vyhnout se granulovanému. Jinak mi radili, že jestli chci přislazovat, tak mléčným cukrem (pokud není nesnášenlivost), někdo používá glukopur.
Příkrmy jsme začali dávat týden před ukončeným 5. měsícem. Sápal se mi po lžičce, kapříkoval. Zkusili jsme i ve 4. měsíci (na radu doktorky) a nesedly mu. Po 4 týdnech o mnoho lepší. Takže bych řekla, že to je moc individuální.

• Citovat
  • Upravit
46669
19.4.12 10:15

Já bych řekla, že je to hlavně o instinktu. Napíšu, jak to mám já…

• kojím tak dlouho, jak dlouho malý pije. Někdy pět minut, někdy deset, dvacet. Někdy si odkrkne a ještě se dorazí…
  • kojím z jednoho prsu, druhý nechám pěkně naducat na další kojení 8)
  • malý je spavý, takže budím cca po 2,5-3 hodinách. Poslední dvě noci jsem budila, dnes už ne, Matěj si „řekl“ po čtyřech hodinách. To chce vyzkoušet. Každopádně po delší době už mám tak nalitá prsa, že to bolí a nedá mi to spát, takže bych vstala a vzbudila ho, aby mi ulevil…
  • hlad poznáš, když to zkusíš. Buď bude pít nebo ne…
  • novorozeně přebaluji před každým kojením, je vždycky hodně počůraný a při kojení, jak je na boku, tak je tam pak tendence protékat, když čůrá do plné plenky…
  • pořadí mám přebalit, nakojit, poté mnohdy znovu přebalit, protože u kojení se zpravidla pokadí :)
  • pokud budeš mít červnové mimčo a budeš plně kojit, vodu ani jiné tekutiny bych nedávala. Mlíčko bude stačit, i když je možné, že na žízeň budeš vytahovat prso co hodinu i častěji. Mně osobně by to ale nevadilo…
  • u prvního synka jsem začala přikrmovat na konci 6. měsíce (plně jsem kojila). Pokud se poštěstí a opět budu plně kojit i druhého, mám to v plánu stejně…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
19.4.12 10:24

Já měla teorii krásně nastudovanou a možná i díky tomu jsem stresovala, protože nemám zcela tabulkové dítě. Nad údaji 20-40 minut se usmívám, protože malé stačí 5-10 minut a je hotová, evidentně jí to stačí, přibírá krásně. Jak často… dávám, když si řekne. A že si řekne, prostě poznám. Někdy je to po hodině, někdy po třech, v noci po čtyřech, ale i sedmi - jednou kňourne a už jsem vzhůru. Ovšem do toho čte člověk hrůzostrašné příběhy, jak necháš dítě přes noc spát a zmizí ti mlíko. Nebo naopak když dáš znovu po hodině, smíchá se mu natrávené mlíko s čerstvým a bude mu blbě. Nečíst tohle a poslouchat svoje instinkty, bylo by mi lépe. Přebaluji před kojením, poté většinou usne a už nebudím, jen když během kojení slyším charakteristický zvuk, přebalím pak znovu. Kojím z jednoho prsa, ale když mám pocit, že by si dala ještě nebo se jí u toho prvního nelíbí, nabídnu druhé. Někdy chce, někdy ne. A jak dlouho kojit - uvidím, jak to půjde, pokud bez problémů, ten půlrok bez příkrmů bych chtěla ráda, pak se uvidí. Z vlastní zkušenosti bych teda dbala daleko víc na naučení správné techniky přisání a poloh, jak jsem si myslela, že je vše OK, tak po šestinedělí krize a přitom stačilo ji jen chytnout o maličko jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
DF
21.4.12 15:24

Kojení

Ahoj,

mám 11-ti týdenní holčičku a posledních pár dnů bojujeme s kojením. Malá pije a tak po 5 min. pít přestane a děsně se kroutí, jak kdyby už z prsa nic neteklo. A přitom když prso zmáčku, tak mlíko teče. Zkusím jí znovu dát, někdy se chytí a pije dál a někdy začne brečet, tak jí zkusím na druhý prso a to probíhá stejně, takže kojení končí většinou velkým řevem :-( Nevím, jestli je to hlad, a víc už nevytahne, tak brečí, jsem z toho zoufalá. Taky mi někdo říkal, že je línější a nechce se jí tolik tahat, že to zadní mlíko teče hůř a že se musí víc snažit. Vtipný, jak se takový věci vysvětlujou dvouměsíčnímu miminku 8o Ráno a dopoledne pije krásně a s postupujícím dnem začínaj scénky, jaké jsem popisovala. V noci spinká jako dřevo a budí se mi až kolem 4-5 hodiny a parádně se nadlábne. Přijde mi to, jako by se mi přes den nestačilo tvořit dostatek mléka. Nechci s kojením skončit a nechci jí dávat umělé mléko, ale taky nechci, aby měla hlad. Holky, poraďte mi, prosím, nebo se zblázním. Co je špatně? Já vím, že mám bejt v klidu, že je to pak ještě horší, ale nějak mi to posledních pár dní nejde :? Jo a taky už jsem zkusila odsávačku, ale neodsaju víc jak 20ml. Je to ale věda to kojení, to jsem nečekala. Já byla tak přesvědčená, jak budu krásně kojit a teď se nám to nějak zvrtlo :,(

• Citovat
  • Upravit
46669
21.4.12 17:20

DF, tipla bych to na růstový spurt. Přikládej častěji a věřím, že to přejde. Jde o pár dnů. Čím častěji přiložíš, tím víc mlíka se utvoří!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
DF
24.4.12 11:11

KPKristy, děkuju :-) jak jsem tady tak pročítala všechny ty názory, tak to jsem to taky odhadovala na růstový spurt a dokonce jsem se teď potkala s jednou maminkou a ta to má to samé, tak mě hodně uklidnila. Začala jsem kojit po dvou hodinách a lepší se to. Už vím, že to s malou zvládneme. A ještě jedna věc, byla jsem i u paní doktorky na převážení a vůbec promluvit si o tom, ale doktorka na termín „růstový spurt“ nějak vůbec nereagovala, jak kdyby to byla nějaká blbost. Nevím, asi to pediatři neberou či co. No nic, já už jsem hlavně v klidu a věřím, že bude vše ok. Díky moc a přeju zdraví a bezproblémové kojení všem maminkám a jejich mimískům :-)

• Citovat
  • Upravit
asunta1
11.5.12 13:58

Ahoj holky,já mám trošku jiný problém.Měla jsem nastudováno vše ohledně kojení,takže jsem nechávala Danka kojit jak dlouho chtěl a teď mám tak rozžužlaný bradavky,že při kojení bolestí brečím.Mažu Purelanem (bepanten mě štípe)gyndař mi napsal Bactroban,ale nemám pocit,že se to lepší.A další věc,v článcích jsem si nastudovala,že můžu kojit i 45 minut,dětská mi řekla,že mám kojit 15 - 20 minut a gyndař prohlásil,že 10 minut bohatě stačí,že si pak s bradavkou hraje.Tak já nevím,co si z toho mám vybrat.Je pravda,že teď ho nechávám 15 minut,pak mu musím prso vzít,protože jednak to fakt strašně bolí a jednak on se mi nepouští sám vůbec.A spí mi před den tak ty tři hodinky a v noci i někdy téměř 5 hodin.Tak snad hlad nemá.Od návratu z porodnice jsme přibrali 680 g a dneska mu je 23 dní.Jestli máte nějaké účinné rady jak vyléčit bradavky,tak sem s nimi,protože už jsem z toho tak nešťastná,že mám strach,že z toho jak se nervuji od kojení ke kojení,že ztratím mlíko.

• Citovat
  • Upravit
46669
11.5.12 14:09

asunta, já kojím, jak dlouho mimčo chce a poznám, kdy už bradavku jen žužlá. Někdy je to po pěti minutách, někdy po deseti, někdy po patnácti. Pak ho dávám pryč, protože už evidentně nepije a přiložím zase, kdy si „řekne“.

Co se týká bolavých bradavek, měla jsem děsný bolesti s prvním dítkem. Celé šestinedělí jsem trpěla jako pes, mazala a mazala a nepomáhalo to. Jednoho dne jsem to nechala být, nemazala a jen větrala a během dvou dnů bylo zahojeno. Někomu mazání asi nedělá dobře :nevim:
Tentokrát už jsem žádné mazání ani nekupovala a problémy nemám. Když se mi zdají bradavky růžovější, než by měly být (rozuměj odřené), nechám tam zaschnout kapku mléka a je klid.

Držím palce, ať to brzo přejde, znám tu šílenou bolest, kdy ti tečou slzy… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
11.5.12 18:55

Já teda nikdy nemazala. Spíš jsem tam nechala to mlíčko zaschnout, je to takový všelék.

Ale když jsem se jako těhule chystala na kojení, zdrav. sestra u gyndaře mi řekla, že nejlepší je obyčejné sádlo.

A 15 minut na kojení dle mě taky stačí. Pak už si jen žužlá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
DF
11.5.12 21:19

Asunta, když jsem s dětskou doktorkou řešila kojení, tak mi na popraskané bradavky radila hlavně větrat, ať nejsou prsa ve vlhku, takže jsem se doma promenádovala bez podprdy :-D a taky bylo brzy po bolestech. A to mateřské mléko je taky dobrá pomoc. Oboje vyzkoušeno a pomáhá to :-) Bolest je ukrutná, taky jsem to zažila. Jinak kojím taky různě dlouho, někdy 15 minut, někdy 10 a někdy je hotovo za 5 minut, až si říkám, jestli to mimískovi stačí, ale evidentně je spokojená, takže se tím už netrápím. Miminko máš ještě hodně malé, tak se určitě ještě zžijete a vychytáš kojení, kdy pije a kdy jen žužlá ;-) Přeju velkou pohodu s miminkem :-)

• Citovat
  • Upravit
1
16.5.12 08:08

pláče při krmení

Ahoj. Mám 3 měsíčního chlapečka, je to andílek, spokojené miminko, teda dokud nedojde na krmení. Nekojím, protože ode mě nepil ani v porodnici, takže odstříkávám a protože nemám tolik mlíka, prokládám to Nutrilonem. Malej ale jakmile vidí lahvičku spustí řev, hlad má, tak nevím co mu vadí…při plnym vypětí do něj nacpu kolem 80 ml, ale je to boj… :-( Máte někdo taky takový problém? Poraďte prosím co by mohlo ho u papání uklidnit, nebo co by mu mohlo vadit… Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
16.5.12 08:28
@Bbabu píše:
Ahoj. Mám 3 měsíčního chlapečka, je to andílek, spokojené miminko, teda dokud nedojde na krmení. Nekojím, protože ode mě nepil ani v porodnici, takže odstříkávám a protože nemám tolik mlíka, prokládám to Nutrilonem. Malej ale jakmile vidí lahvičku spustí řev, hlad má, tak nevím co mu vadí…při plnym vypětí do něj nacpu kolem 80 ml, ale je to boj… :-( Máte někdo taky takový problém? Poraďte prosím co by mohlo ho u papání uklidnit, nebo co by mu mohlo vadit… Děkuju

Co zkusit jiný mlíko? :nevim:
Třeba mu Nutrilon nechutná, je tolik jiných mlík…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
22.5.12 23:58

Odstříkáváš každé 3hodiny?Jestli jo tak bys měla pokaždé odstříkat o trochu více než předtím,protože kojení je otázka nabídky a poptávky-když dítě odsajeudělá se nové a když se ještě odsává tak se udělá ještě více mléka.Zkus to a můžete odbourat UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
21.6.12 09:08

Kojení každou hodinu nestačí...

Ahoj holky, máme měsíční holčičku a poslední týden měla uplně hysterické záchvaty. Mysleli jsme že má koliky, ale ted už je jasné že má hlad. Přikládám každou hodinu a pak někdy i po papání už za 15 min zase plače… začala mít i zelenou stoličku, takže jsme přikrmili 2× nutrilonem a stolička se upravila. Ted bez nutrilonu opět nazelenalá. Už nevím co s ní. Když ji mám u prsu, tak saje i 20 minut… to už by se k zadnímu mléku snad mohla dostat. Je možné že už od 1. měsíce budeme muset stabilně dokrmovat? Přitom myslim, že mléka mám hodně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová