Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
jdu si sem pro radu. Kojím celkově 3-4× za den a 2× v noci. Dcera mi začala krásně jíst příkrmy a kojení chce jen před každým spaním a občas i mimo. Ale jak jí kojím míň, tak to pozoruju i na laktaci. Nechci končit s kojením, ale zároveň jsme delší dobu bojovaly s jídlem a jsem ráda, že už jí. Tak nevím, jestli mám oželet jídlo, abych kojila víc a navrátila zpět laktaci nebo to nemám řešit a budu kojit jen párkrát. Dcera se vždy odvrátila, kdyz byla už najedená a teď by byla na prsu právě dost dlouho a zkoušela, jestli ještě něco nevytáhne. Když ji dám od prsa pryč, tak nepláče a je spokojená, jen to právě stále zkouší a vím, že by zvládla i chtěla o něco víc. Děkuju za případné rady a tipy ![]()
Podle mě je přirozené, že se s věkem dítěte snižuje laktace. Přece nemůžeš plně kojit kdoví do kdy ![]()
@Nicole 1234 to vím, jen se bojím, abych jí tím rychle neodstavila. Protože vidím, že se ráda kojí a já jsem za to ráda, tak aby to neskončilo tak, že nebudu mít mléko a budu muset odstavit
Chtěla bych, aby si dcera sama řekla, kdy už nechce. (Samozřejmě né že budu kojit do bůh ví do kdy, to už bych řešila i sama
)
Normální stav. Mléko se tvoří dle potřeby. Než se děti sami odstavili tak jsem kojila i třeba jen 1× obden a mléko se pořád tvořilo. Dávej jídlo a kojení dle toho jak bude dítě chtít.
Ahoj, myslím že když kojíš tak jak píšeš bude to o. k. Moje dcera od půl roku papá moc ráda hodně a všechno kojím hlavně „na spaní“ a to je jí už 19 měsíců… Z čeho máš pocit že laktace klesla? Pokud podle toho že prsa nejsou nalitá jako dřív tak bych se nebála já za poslední rok bych řekla že jsem je měla nalitá snad dvakrát a to jen že jsem vynechala kojení na denní spaní a nekojila tak celý den… Jinak hodně mi pomohly články z mamila.sk ![]()
@Eloa Moc děkuju
Nalitá je nemívám a to vím, že už ani snad nikdy mít nebudu, jen teda pokud taky vynechám kojení
Jen teď se mi celkově pomalu spouští mléko a zároveň je dcera na prsu dlouho, aby vydolovala úplně vše a snaží se vytáhnout i to, co už tam podle mě není
Jak jsem psal a, tak když dřív byla najedená, tak se pustila a dělala si své, teď se po delší době pustí a zpátky přisaje a takhle dokola, kdyby se tam náhodou asi něco ještě objevilo ![]()
@Veru258 aha no mě zase malá často střídá prsa třeba 4× při uspávání… Pořád jedno druhý jedno druhý na chvilku mě u toho napadlo jestli to taky nebude tím že je míň mléka… Já sama od začátku nedokážu ani rukou nic moc odstříknout ale při tom přelézání mi jednou zmáčkla nějak „šikovně“ to které zrovna pustila a dost nás obě pokropila
tak jsem v klidu že málo mléka určitě není… Jinak jsem třeba na mamile právě četla že mléko se tvoří právě během sání takže to nefunguje tak že najednou je „prázdné“ prso a konec… Vždycky když jsem měla nějaké pochybnosti tak jsem se tam dočetla něco co mě uklidnilo tak zkus kouknout ![]()