Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, tak prispejem aj svojou troskou do mlyna.:-))
Vsetko som mala nastudovane uz pred porodom. To som ale netusila, ze sa mi narodi mala pijavica. Maly bol extremne save dieta, potvrdila mi to aj laktacna poradkyna. A ja blondyna s citlivymi bradavkami. Fakt kombinacia. Robila som vsetko dobre, maly sa prisaval dobre, ale aj tak som prve 2-3 minuty plakala od bolesti, bolelo to fakt dost. A co ma zachranilo? Klobuciky. Fakt mi pomohly zotavit bradavky. Zrusili sme ich asi po mesiaci a odvtedy sme bez nich.
Najlepsie je bradavky nicim neumyvat len vodou aj to nie tak casto ako zbytok tela. Ja som sa sprchovala v porodnici aj 10× denne, ale len dole.Prsia tak 2-3×. Co najviac byt bez styku s latkou, vzdy som si vyhrnula pod perinou koselu a bola len tak. Mazala som B-panthenom. Velmi mi pomohla rada, pred kazdym kojenim bradavku navlhcit mlieckom, aby nebola sucha, ale vlacna.
Na zapal spolahlivo zabera tvarohovy zabal, rozmiesat s vodou a napatlat na platno dat na prsia a zaviazat. Na zatvrdlinky teplu sprchu a rozmasirovat a odsat. Vyborna je futbalova poloha, dieta ma telo na tvojom boku. Ked je zapal s horuckou, zacervenanie je dobry lad.
Odsavat len to, co je navyse a tlaci to v prsiach, nie prilis vela o to viac sa tvori mliecka. Mliecko odsate zamrazit, nikdy nevies, co sa moze stat. Mozes si na to kupit sacky od Medely, alebo Aventu, alebo stacia vyvarene flasticky od predsnidavky. Ak treba flasku je dobra od Aventu. Dieta z nej musi cicat a nezlenivie. Najlepsie je dat do nej svoje odsate mliecko. V chladnicke moze byt 24h, v mraznicke 3-6m.
Hlavne si treba verit ze to ide a nedavat dokrm. Dolezite je, ze mimco pribera ma aspon 6 pocikanych plienok denne. Niektore deti saju dlho, netreba ho obmedzovat, niektore saje kratko. Moj maly odmalicka sal najprv 10minut dnes tak 3 a to ma v 4m okolo 7kg. Ale zase papa tak kazdu 1,5h
Mnoho aj detskych doktorov hned navrhuje dokrm, radsej ak je problem s priberanim skus odsavat a davat odsate mliecko, castejsie prikladat, kludne aj po pol hodine, aj ked mimco len zuzle bradavku je dobre, podporuje to tvorbu mlieka. A hlavne nocne kojenie. Je lepsie mimco ktore je spave v noci skusat prikladat, ci sa nechyti aj ked sa nebudi.
Myslim si, ze som si pri kojeni vytrpela dost, mala som aj zapaly aj velke bolesti, ale fakt stoji za to vydrzat, ked ma maly pri tom hladka po tvari svojimi oslintanymi rucickami a usmieva sa na mna, nie je nic krajsie.:-))
Ja som si proste povedala, ze to pojde, verim si, a ked bude malo mlieka, mam zasoby, proste do pol roka a dufam ze aj dlhsie umele mlieko nedostane. Ma sklony k alergiam a ekzemom, tak aj pre to.
Dolezity je aj vyber porodnice, kde ti poradia s kojenim, skor ako nejaky nadstandart. Snad som ti pomohla. Ked porodis a budes mat nejaky problem kludne mi napis na mail. gothic@azet.sk
Prajem krasne a zdrave babetko.:-))
Dobrý Večer měla bych dotaz krmím co dvě hodinky dneska myslíte že mám dost mléka?? pro mimčo? děkuji