Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
mam kamaradku, ktera koji a kouri, je z toho velmi spatna, ale prestat nedokaze, takze uvazuje, ze prejde bohuzel na UM. Pozadala me, at se vas tady zeptam, nema zde ucet.
Vim, ze je to hrozne, ale jsou tu nejake maminy, ktere kourily a kojily, a kolik? A melo to nejaky dopad na jejich mimi? Prosim, priznejte se. Dekuji.
Rozhodně ať přejde na UM, tady snad není nad čím uvažovat
UM nikdy dítěti neublíží, kouření matky může mít fatální následky
![]()
Manželova mamka má 3 děti, u nejstaršího nekouřila vůbec a je v pohodě. U mého muže a jeho mladší sestry kouřila celé těhotenství plus kojení jednu denně a oba mají atopický ekzém. Může to být náhoda, ale sama mi říkala že si to doteď vyčítá.
Podle toho jak velke ma dite. Ja zacala v roce male, ale jen po kojeni kdyz sla spat jsem si jednu dala. Cele tehotenstvi jsme si teda nezapalila, ani pri plnem kojeni. To se mi fakt ekluje.
Přejít na UM, když už si ty cigára nedokáže odpustit a to v jakýmkoli věku dítěte. To ti píšu já, jakožto zastánkyně kojení. Mm s nikotinem a dalšími sajrajty opravdu není pro dítě žádný přínos, spíše naopak mu to může pěkně uškodit.
Ať přejde na UM, je to horší z hlediska zdraví pro to dítě, než kouření v těhotenství.
Pokud si nedokaze odpustit cigara, tak dat UM ![]()
Moje svagrova v tehotenstvi a pri kojeni hulila travu
a synovci zatim nic neni (3roky). Ale nechapu to ![]()
@veselagab Nechápu proč řeší kojení když beztak prokouřila celé těhotenství? To jí nevadilo? ![]()
Tak pokud nedokáže přestat hádám, že kouřila už v těhotenství, takže mimčo nějákej absťák bude mít tak, jako tak… no a s umělým měla začít v porodnici, když není schopná přestat, ale stresuje se tím, se divím, že ještě nepřišla o mlíko…
Ja jsem kourila cele tehotenstvi a potom i kojeni. Omezila jsem to na par cigaret a kourila jsem po kojeni. Mam zdrave deti.
@Gosi znám spoustu maminek které kouřili v těhotenství i při kojení a když prestaly kojit ani jedno dítě nemělo nějaké abstaky
@veselagab pokud si kamarádka zapálí hned po kojení tak se miminku nic nestane. Nikotin se vytrácí po 2,5h tak se doporucuje kouřit hned po kojení a nechávat mezery mezi kojením aspoň ty 2,5h. A do 5 cigaret denne to nejak extreme nevadi. Jak už jsem říkala znám spoustu maminek které kouřily a všechny mají zdravé děti.
Kopíruji přímo z laktační porady : Pokud začnete nebo již kouříte a momentálně není možné přestat kouřit anebo snížit počet cigaret, neuvažujte o skončení kojení – právě naopak, pomozte svému děťátku a jeho zdraví tím, že ho budete kojit. Nečasujte cigarety podle kojení, kojte svoje miminko podle jeho potřeby.
Kojení totiž dokáže eliminovat některé negativní důsledky kouření a kojené děti jejichž matky kouří, jsou statisticky zdravější než nekojené děti, jejichž maminky kouří. Takže pokračujte v kojení. Kojení bude dítěti kromě jiného poskytovat i mnoho imunitních látek a protilátek, díky čemuž bude podporovat jeho zdraví, obzvláště co se týká horních cest dýchacích, které kouření zatěžuje. Mateřské mléko vystýlá nejen sliznice střeva, čímž podporuje imunitu miminka, ale i sliznice horních cest dýchacích a to je v případe, že kojíte a nedaří se vám přestat kouřit, důležitá ochrana pro vaše miminko, které umělé mléko kromě mnoha jiných věcí neposkytuje.
Více zde: http://www. poradkyneprikojeni. cz/news/kojeni-alkohol-a-koureni/
@veselagab cetla jsem v jedne chytre knize, ze nez MM kuracky, tak je pro dite zdravejsi kozi mleko. Pro me jsou slabosi lidi, co nedokazou kvuli diteti prestat! Taky jsem myslela, ze bych nezvladla prestat, ale vsechno jde, kdyz se chce!!!jeste kvuli miminu…Ale urcite je hodne mamin co kouri i v tehotenstvi i pri kojeni a vubec to neresi…je to jejich vec. Spis je zajimave, ze tato maminka to resi a nedokaze prestat ![]()
V porodnici se mnou byly na pokoji dvě maminky a obě chodily kouřit. Když jsem se jich ptala, zda to vědí dětské sestry, tak prý, že tam některé chodí kouřit s nimi. Takže se to vědělo a nikdo jim umělé mléko nedával, normálně kojily.