Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, vlastně nevím, kam tento dotaz patří - jestli do kategorie kojení, spánek nebo expartneři…
Můj problém je tento: malý bude mít 15 měsíců, kojím ráno, večer a několikrát za noc. Pokoušela jsem se odbourat noční kojení, ale nemám na to, vždycky ustoupím řevu. Expartner s námi nežije cca od jeho 8 měsíců a před tím s malým taky moc nebyl. Teď jsem se na dva přechodné měsíce přestěhovala k rodičům do města, které je vzdálené 60 km (pak se zase vracím do jeho města). Ex si vymyslel, že nechce jezdit na otočku, a že mu mám dát malého na noc. A já teď vůbec nevím, co si s tím počít.
Když mu ho dám na noc, je možné, že se odnaučí nočnímu kojení - ale je mi proti srsti, že malý bude plakat, že neuvidí mámu večer, ráno a ještě navíc přes noc nedostane to, na co je zvyklý. Nebo jsem zbytečně hysterická?
A i kdybych mu ho na noc dala, jak mám vyřešit ty dvě dávky - ranní a večerní? Mám odstříkat, zamrazit a dát ex? Nebo mám odstříkat, vyhodit to a říct ex, ať mu dá UM? A co to znamená pro moje kojení - že tím končí? Jinak ex auto nemá, veškeré cesty podnikáme vlakem.
Já s kojením úplně přestat nechci, jestli jsem to počítala dobře, tak UM by mě vyšlo na tisícovku měsíčně - nebo se pletu? Jako matce samoživitelce se mi do toho moc nechce.
Co byste dělaly na mém místě? Jsem hysterka, která brání ex ve styku? Nebo on chce toho moc? Jak to udělat, aby to bylo objektivně „správně“ a korektní?
Příspěvek upraven 01.01.16 v 11:05
@panismutna vyslo by te to na mnohem vic
my dame za mesic 1300-1400..a to jsou nam teprve 4 mesice
@Dojcanis jo, pardon, byl tam překlep - ale pořád máš pravdu, že to vychází na víc ![]()
15ti měsíční dítě už UM nebo kojit nepotřebuje, můžeš mu dávat jiné mléčné výrobky, takže UM kupovat nemusíš. Dítko křičí, protože je zvyklé, je jen na tobě, jestli dáš najevo, že ty jsi s tím srovnaná, dítě z tebe vycítí tvou nejistotu a dá to najevo. Udělala jsi pro něj kojením hodně, ale dítě má také právo na svého otce, tudíž bych kojení ukončila a otci ho začala dávat i přes noc. 60km je opravdu hodně, aby jezdil jen na otočku.
Nedala bych mu ho. Presne proto, ze v noci kojis. Pokud jde jen o 2 mesice, tak vydrzi nekomfort ježdění na otocku, nebo pokud vycházíte, tak bych mu nabídla at je pres noc u vas (asi blbost).
Sama jsem nekojila, netusim, co to bude znamenat pro produkci mléka, takze v tom neporadím.
Ale UM stoji mnohem vic. Zalezi jak to počítáš, kdy mu ho budes davat. Ja mam pulrocniho plne na UM (3-4× denne 7 odmerek) a plechovku za 379 mame na tyden.
Dítě má na kojení právo a otec nemá právo mu ho upírat - takže ne, žádná noc a myslím, že by to nepodpořil ospod ani soud.
@Dojcanis Tak ale zase u staršího to není jediná potrava, takže to na víc vycházet nemusí… plus bych ho tedy rozhodně neučila na noční mlíko, takže to vychází na 2× za den.
@panismutna Těžko říct, my od sebe nejsme, takže malinko jiná situace, ale kluk občas jezdil s tátou na víkend i když byl ještě kojený a zvládl to naprosto v pohodě, nic jsem jim s sebou nedávala ani jsem neodstříkávala a po návratu jsem v kojení pokračovala. A v 15 měsících bych jednorázově klidně dala kravské, pokud ho bude chtít, náš UM nikdy nepil, nechtěl to.
@Tiger-lily zajímavá úvaha. Co když ho bude kojit do 5 let, taky si otec počká?
Já bych mu MM odstříkala a připravila sebou. Možná bude malý tak vyvádět, že to ex na dlouho přejde, brát si ho na noc. A nebo je možné, že se malý odnaučí nočnímu kojení a bude to plus pro Tebe. Pokud to nezkusíš, tak to nezjistíš. ![]()
@Mango_Lassi píše:
@Tiger-lily zajímavá úvaha. Co když ho bude kojit do 5 let, taky si otec počká?
může to použít jako argument u soudu, v 5 letech je ale otázka, jestli jí k něčemu bude. 15 m dítě je ještě dost malé, takže tohle určitě použít může.
@Kobea nebo bude s tatínkem naprosto v pohodě, chrnět celou noc a po návratu domů pokračovat v nočním kojení
to je alespoň náš model.
@Tiger-lily píše:
může to použít jako argument u soudu, v 5 letech je ale otázka, jestli jí k něčemu bude. 15 m dítě je ještě dost malé, takže tohle určitě použít může.
A co se tomu 15 měsíčnímu stane, když nebude mít jednu noc mlíko?