Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jdu si prosím pro radu, co všechno můžu udělat pro to, abych se rozkojila. Za chvilku mám termín porodu. U dcery jsem s kojením hrozně bojovala, nesála, nic si nevytáhla, byla na prsu třeba 45 minut a nic nevypila, byla spavá a slabá, nepřibírala. Bohužel v porodnici mě nic nenaučili, odcházely jsem plně na dokrmu, já nepoznala, jestli se správně přisává nebo jestli polyká… Vyzkoušela jsem snad všechno - LP u mě byla několikrát, homeo, bylinky, čaje, dokrm stříkačkou, hadičkou na prsu. Celý šestinedělí jsem probrečela. Nakonec jsem se naučila odstříkávat a částečně kojila a dávala MM z flašky. Jenomže dcera byla první a tak jsem na tohle měla čas, teď u druhého už to nepůjde. Co můžu udělat pro to, aby se kojení dařilo?
Hlavně se přestaň stresovat už teď. Prostě přikládej k prsu často, před kojením můžeš prsa nahřívat.
Pokud dítě saje, slyšíš polykání a vidíš pohyb oušek, jak tahá.
Pokud bude dítě spavější, zkus před kojením přebalit.
Rozhodně bych neradila mít dítko u prsu 45 minut, přijde mi, to si z tebe dělá akorát dudlík.
Za mě doporučuji kojit častěji, tak těch 20-25 minut max.(pokud by fakt stále pilo, tak déle).
Nenervuj se, to je nejhorší na tvorbu mléka.
Tu poslední větu od markysky si vem k srdci!!! Hoď se s mimčem do pohody, věř si, že to půjde a dokážeš to!
Jinak si pročti tohle :
http://black-marmelade.blog.cz/…-dobe-kojeni
Mandle dělají někdy zázraky..
Hlavně klid a přikládat, přikládat, přikládat!
Když bude usínat, tak budit - hladit jemně jakoby „dolní čelist“,se to nějak tím stimuluje…
Jinak hodně pít - kojící čaj, CARO,,dobře papat - vývary…a pokud bude potřeba rozkojit, tak odsávat, odsávat, odsávat!
Přeju hodně štěstí!!! ![]()
@Mandarinka01 : hlavně se uz teď nestresuj. Každé dítko je jiné i v pití mléka. Prvni dítě bylo u prsu min.20 minut ( pila teda krásné ) možná i déle, co si pamatují, tak jsem furt jen kojila
a druhému ditku stacilo 3 minuty z jednoho a 3 minuty z druhého a byl najedeny a spokojený ( a krásné pribiral ). Jedl sice co 2 hodiny, ale déle jak 10 minut jsem ho nikdy nekojila. A vnoci chtěl prso jen jednou, za to první byla na prsu celou noc
. Takže klid, ono se to povede ![]()
Každé dítě je jiné!
Buď v klidu to ti prospěje nejvíc.
Já vážila přd a po kojení, abych věděla kolik dítě vypilo. Kojila jsem tak 10-15 min a často třeba i po 1,5 hod
. Prostě jak si dítě řeklo.
Pro tvorbu mléka hodně tekutin, kojit v noci a být v klídku.
Ona je fakt nejdulezitejsi psychika. u prvního ditka jsem tez zazila boje s kojenim. přes všechny osvedcene rady nam to porad nejak neslo, vzdávala jsem to a uz i koupila domu sunar. pak jsem se hodila vic do pohody, vse se uklidnilo a syna jsem kojila az do dvou let
ted u druhého jsem vůbec nic neresila, nekoukam na hodiny, prilozim kolikrat chce, nestresuju se…a jde to samo. je to tezke nenervovat se, ale funguje to. drzim palce ![]()
Vse, co bylo napsano plus miminko do posteleee
.
jo a neni LP jako LP, taky dobre vedet. Jeste je dulezite nechat uz na sale dospet kojence k samoprisati, bonding. Separace ditete od matky kojeni rozhodne nenahrava.
Já si teď nedávno přečetla, že je super v prvních dnech mít dítě jen v plínce na nahaté hrudi, i u něj se takto spouští sací reflex, u tebe tvorba mléka. Já první nekojila, pouze jsem odsávala a teď u druhého chci udělat všechno proto abych kojila. Určitě nic nezkazíš pití kojícího čaje už před porodem, mě tenkrát doktorka radila i birella. Držím palce, mě to čeká v létě, tak jsem zvědavá jestli to tentokrát bude lepší, ale myslím že jo, přeci jen člověk je na to trošku připravenej lépe než u prvního
Omlouvam se, ze vstoupim do diskuze, ale nema nekdo radu, jak pripravit bradavky na kojeni?
mam je citlivejsi i normalne a u prvni jsem se vzdycky pri kojeni klepala jak ratlik (hrozna bolest). presto ze mi sestra rikala, ze delam vsechno dobre, do ted si nejsem jista, jestli ta technika byla opravdu spravna ![]()
parkrat jsem cetla, ze se daji bradavky nejak pripravit, ale radsi bych osobni zkusenost, kdo neco podobneho zazil. Byl to jeden z duvodu, proc me zacalo dochazet brzy mleko a nakonec se kojeni muselo utnout. Klouboucky to nezlepsily a i kdyz jsem odsavala, tak to jsem citila bolest ![]()
Psychickou podporu poskytly dřívější pisatelky, takže rovnou přecházím k praktickým radám ![]()
Spavé dítě je velký problém… měla jsem takové doma… kojila jsem tolik, kolik dcera zvládla - většinou jen cca 40ml, pak hubla.. takže jsem po každém kojení spící dceru dokrmovala stříkačkou - sací reflex měla slabý, ale když jí nateklo mléko do pusy, tak polykala - byla to piplačka, ale přes šestinedělí jsme takto prošly, ona časem zesílela a pak sála čím dál více. Já jsem si po každém kojení odsávala obě prsa… když neudělalo odběr dítě, musela jsem mléko „vyrobit“ já - viz níže.
Jedna věc je savost a aktivita dítěte… pokud tohle bude o. k, je skoro vyhráno… kojit dle potřeb dítěte, pře kojením vypít hrnek horkého čaje - uvolní spouštěcí reflex - dítě vypije s menší námahou více mléka, přikládat k měkkému dvorci více si ho vtáhne do pusinky - opět vypije více mléka s menší námahou a ještě si tím chráníš bradavky… dvorec změkneš odstříkáním před kojením - stačí několik ostříknutí… prostě jen aby změknul… a povytáhnout bradavku…
Kojit takto:
vykojit jedno celé prso - potom dát odříhnout a dát druhé prso… když vypije, tak fajn, když nevypije, tak odsát. Další kojení začínat tím prsem, které bylo předtím jako druhé. Čili to méně vypité.
hlídat, aby se min co 3hod. vyprazdnila OBĚ prsa… když dítě tolik nevypije, aby obě prsa měla odběr, tak trochu odsát odsávačkou… kojení co 3hodiny udržuje stávající laktaci, kratší interval napomáhá ke zvyšování laktace… v šestinedělí je lépe mít nadprodukci a odsávat a dávat do mrazáku.. šestinedělí je hormonální bomba, většinou bývá mléka dost, pak to může klesat… takže dle mých zkušeností je základní věc - hlídat prsa, aby min. co tři hodin měl OBĚ ODBĚR.
Kdykoli sem můžeš napsat a zeptat se, pokud na tvůj dotaz přijdu, odpovím… nebo napiš SZ
![]()
@Mava píše:
Každé dítě je jiné!
Buď v klidu to ti prospěje nejvíc.Já vážila přd a po kojení, abych věděla kolik dítě vypilo. Kojila jsem tak 10-15 min a často třeba i po 1,5 hod
Pro tvorbu mléka hodně tekutin, kojit v noci a být v klídku.. Prostě jak si dítě řeklo.
SOUHLASÍM - kámoška jedno dítě nekojila vůbec a druhé kojila dva roky a to naprosto bez starostí od prvního dne… je to hodně o dítěti… jak moc je savé a jak se vyšperkuje technika kojení a min. co 3hod. vyprazdnit obě prsa.
@mrs.gendy připravit podle mne nejdou… aby kojení nebolelo - vypít před kojením krnek horkého čaje a prsa i nahřívat… přikládat dítě na měkký dvorec, aby vzalo do pusinky co nejvíce dvorce, potom bradavky bolí méně.
Vypilovat techniku kojení a hlavně nedávat kobouček - většinou kojení pokazí… prostě kontakt kůže na kůži je nejlepší.
Mast Purelan od Medely - jedinečná. Pak se vytvoří „kojící mozol“ a je to v pohodě.
Děkuju všem. Já mám teoreticky spoustu načteno, bohužel jsem se ale na začátku řídila občas nesmyslnými radami, co dávali v porodnici. A dcera prostě nebyla savec, pořád spala, musela jsem ji budit, mokrou žínkou jsem jí otírala obličej a nepomohlo nic. Snažila jsem se nedokrmovat a jen kojit, ale nikam to nevedlo, naopak potom byla slabá a spavá. Já vím, že se pořád píše přikládat, přikládat, ale co vám to pomůže, když se dítě prostě nepřisaje?