Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím všechny..
Mám na vás pár otázek ohledně kojení ![]()
1-máte některá zkušenosti se zatvrdlým místem v prsu? Nedaří se mi to rozmasírovat a nevím, co s tím..
2-mám 10denního synka a dožaduje se kojení docela často..i po 1,5 hodině. Nemůžu ho nějak překrmit? Slyšela jsem, že děti nemají záklopku a nevědí, kdy mají dost..
3-jak ho zkoušet naučit na nějaký režim v kojení?
Děkuji všem za případné rady a zkušenosti a hezký večer.. ![]()
Ahoj,
1. nemám zkušenost
2. starší se narodil koncem června 2006, taky byla velká vedra. Dožadoval se kojení i po hodině a méně, kojila jsem ho podle jeho přání, byl sice výškově i váhově nadprůměrný, ale rozhodně to nebylo překrmováním. Měl skutečně hlad,žízeň a téměř neblinkal.
3. co se týče režimu, ten jsem dětem nevytvářela. Respektovala jsem jejich potřeby a přání, byla ochotná nakojit kdykoliv a kdekoliv to bylo jen trochu možné.Nikdy jsem děti nebudila,na hodinky jsem se dívala jen pro svou orientaci, abych měla odhad, kdy bude chtít dítě zase pít.
Každé z nich mělo ten „svůj“ režim podle potřeby jiný.
ahoj,
1. někomu pomáhá tvarohový zábal, masáž v teplé vodě
2. koj, jak chce, klidně po hodině, mateřským mlékem ho nemůžeš překrmit
3. souvisí s bodem 2, v šestinedělí zkrátka žádný režim v kojení více méně není, ten se ustaluje až pak ![]()
Dle mého názoru, žádné rady a tipy nejsou 100% vhodné pro každého. Nejlepší je naslouchat vlastnímu instinktu. Dřív se taky neřídily ženy žádnými radami a kojily tak dlouho, jak jen chtěly. Já jsem sledovala každou brožuru, knihu, časopis, radila se s laktační poradkyní a stejně jsem mlíko neměla a kojila jsem bohužel jen 3 měsíce
(
1- jedna moje známá rozmasírovávala zatvrdlinu na něčí radu vibrátorem
)) a povedlo se
)) Druhá kamarádka měla zatvrdlinu a rozmasírovala jí ji laktač. poradkyně takovým tím dětským všiváčkem, vždy směrem k bradavce a hodně odstříkávat, nabízet vždy jako 1. prso se zatvrdlinou, aby se uvolnily mléčné řlázy, které se ucpaly.
2-podle mě se děti běžně přejí a pokud ano, tak to vyblinkají, může je taky z toho bolet bříško, ale stejně nikdy nevíš, kolik toho vypije, jedině, že by sis ho před a po vážila. V bříšku taky spolikal plodovky kolik chtěl
A pokud by blinkal, ne vždy to musí být s přepapání, ale taky to může být reflux, takže podle mě to těžko poznat, ale nejsem moc zkušená matka ![]()
3-režim kojení bych neučila, prostě bych kojila, když bych si myslela, že má hlad. Ale ne vždy, když pláče má hlad a to že pije není důkaz, někdy se chce jen přitulit a nebo si prostě podudlat
)
Tak Ti držím palce, ať kojení jde tak jak má a jste spokojení oba, jen se zbytečně nestresovat a nic moc neřešit, to je nejlepší cesta jak o mlíko přijít.
Ahoj,
1. mě pomohlo kojit přes noc jen z toho jednoho prsa, když to nevydržíš s tim druhym, tak koj z obou, ale z toho jednoho zkus víc. Poradila mi to jedna PA
2.Myslím že malej má třeba žíze jen, pže bejvá docela horko. A neboj miminko se prej nepřekrmí, bere si kolik potřebuje, při nejhorším si při říhnutí trochu ublinkne.
3. A režim, my jsme měli z kraje hrozně nepravidelnej a časem se to ustálilo po nějakých těch 3h.
Takže snad ti to pomůže a gratuluju k miminku ![]()
no právě že mi na to trvdý místo nepomáhá masáž, ani tvaroh ani nic..už jsem dostala i ATB, protože se mi na druhém prsu udělal červený flek. Tak po kojení ještě odstříkávám a přiznám se, že je to docela náročný..obvzlášt v noci ![]()
kokos:
Takže myslíš, že bych třeba měla kojit jen z toho prsu, kde mám tu zatvrdlinu a druhé odstříkávat? Odstříkávám i tak, protože mám mléka dost a když neodstříkám, mám hrozně napjatý pocit a i takovou "bolesto
" a pak ze mě to mléko kape jako z kohoutku ![]()
Ahoj
1, zkus masáž sprchou a i ve sprše odstříkává, když máš hodně mlíka jak píšeš. Mě se naštěstí podařilo ztvrdlé místo rozmasírovat a to hlavně v teplé sprše a po odstříkání(ani mi nepřišlo, že bych MM plítvala, když jsem ho měla občas nadbytek). Jde to pomalu, ale klidně tu sprchovou masaž častěji…já jednou musela po každám kojení + odstříkání a pomohlo. ![]()
2, když vyžaduje častěji, tak to může být vedrem. U takhle malého miminka dávat podle toho jak chce a je to to nejlepší co můžeš i v těhlech vedrech udělat(když budeš kojit častěji, tak ani nemusí mít to mlíko na hlad, protože přední mlíko je na žízeň). Pak je taky otázka jestli dudá dudlíka…jestli ano, tak trpí žízní. Jestli ne, tak si udělal dudlíka z tebe(ale může to být i ta žízeň). Mě se teda stalo, že jsem se po 1,5m stala v podstatě dudlíkem, takže jsem pak musela naučit na dudlík.
3, takhle brzo ještě nemůže mít pravidelný režim, protože se s tím ještě sžívá a pak, když jsou vedra, tak ho to může úplně rozhodit nebo naopak i víc může být spavý. U každého je to jiné…naše byla spíš ve vedrech spavá. Každopádně pokud někdy mlíčko nevyžaduje a spí, tak nechat spát(ale max 4h).
Pouze k bodu jedna má zkušenost, jinak bylo vše řečeno. Na začátku jsem taky mívala zatvrdliny, ale odstříkávat mi nešlo (ani ve sprše, ani na sucho, ani odsávačkou, ani růčo), takže pomohlo jen vypití. Naštěstí jsem něměla komplikace. Ale vždy, když jsem zatvrdlinu ucítila, přiložila jsem malého, aby ji „vypil“…
Ahoj,taky mám teď v podstatě čerstvé mimi-necelý měsíc a můžu říct že jak byla ta vedra tak sosal skoro pořád-i po půl hoďce..byla jsem z toho nejdřív navětvi,jelikož jsem nedělala nic jiného než kojila a kojila…ale je to tím že maj prostě žížu jak my-taky pijem ve vedru jak duhy..a s tím brekem-taky má stavy že hlad nemá a chce si prostě jen podumlat..akorát se bojim aby si na to moc nezvyknul..teď je sice ještě malej ale co dál? ![]()
takže za
1. Zatvrdlé místo jsem měla. dívej se na to zda je i červené.. může jít o zánět nebo já měla i na bradavce jakoby bílou tečku - ucpaný mlékovod, musela jsem ho propíchnout vysterilovanou jehlou a mlíko cákalo jak blázen! takže koukni..
2. myslím, že pokud malej neblinká překmit ho nemůžeš..
3. režim - neboj vytvoří si ho sám! jen mu dej čas… je ještě maličkej!
jinak jsou moc krásné stránky o kojení kde je spousta odpovědí.. ale nepamatuji si stránky.. ale holky určtitě poradí kde to je!
kojení zdar! a když to nepůjde! holt miminko potřebuje hlavně spokojenou mámu! takže pak si nedělej výčitky!!!
ad 3. Já jsem v těchhle vedrech kojila kdy si malý řekl, tj. i co hodinu a mudr. mě zprdla na 2 doby, že to dítě nestíhá strávit a pak blinká. Říkala, že kojit se má nejdříve po 2 hodinách…V porodnici zase říkali, kojit jak často si mimčo řekne… těžko říct, každý člověk jiná rada.
Očko, takový malý miminečko si ještě moc nezvyká, ale pomazlení potřebuje. Já jsem pro, aby se kojilo a mazlilo, když prostě mimi potřebuje. S režimem se začíná později. Někde jsem četla, že mazlením a kojením, kdy mimi chce, ho nemůžeš rozmazlit ![]()
1. zkušenost nemám
2. je možné, že chce i po té 1,5 hodině. Tom tedy chtěl spíš po 2-3. Podle laktační ligy se dítě přepíjet nemůže, podle pediatrů ano. Vzhledem k tomu, že ale nepoznáš kolik dítě vypije, tak to stejně regulovat nemůžeš. Ze své zkušenosti vím, že syn vypil co se do něj vešlo, občas i víc a zbytky vyblil. Odtrhávat předčasně nebo omezovat frekvenci nemělo smysl, byl pak uřvaný a nespokojený a za to mi to nestojí.
3. u takového mrněte bych vůbec neřešila. já to tedy neřešila až do zavedení příkrmů. V 7mi až 8mi měscích bylo kojení teprve v určitou hodinu. a i tak sem tam vybočíme z " režimu". Spíš bych se snažila časem trochu natáhnout ty intervaly k těm 2-3 hod, ale záleží na tvém pocitu. Opravdu ne každý pláč znamená hlad. já tedy nikdy podle typu pláče hlad nepoznala. ale časem jsem vychytala podle času, jestli je spíš unavený, hladový…