Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky všem, mám dotaz.. je tu někdo kdo by mi poradil jestli je o.k. při UM kojit pouze jedenkrát denně??? Mám z toho špatný pocit ![]()
Na to se nedá odpovědět, když ani nepíšeš, kolik mimču je.Při odstavování nakonec kojíš jen jednou denně, ale to už má příkrmy. Opravdu záleží na věku. My jsme končily s kojením ve 14m a přešly jsme na Sunar. Někdo kojí mnohem déle, někdo méně.
Halka
malému jsou 4 měsíce…a teprve pred tremi tydny jsem presli na UM, ale tento problem jsem s nim mela jiz pred UM.
jeste dodavam, ze moje prsa musi byt poradne nalita jinak je nechce to jsem resila prave jiz od cca 5 tydnu
Eureka - a zkoušela jsi ty kloboučky?on ti nechce vůbec sát?nebo proč nekojíš? já Aničku ted kojím ráno a večer před spaním.takže jen 2×, ale už je oproti vám velká a baští příkrmy.
Nějak nechápu dotaz? Z čeho máš špatný pocit? Z toho, že přestáváš kojit nebo jestli to malýmu stačí? Když dáváš dostatek UM tak by to mělo stačit.
Ahoj Misenko!! ![]()
eureko, nevidím v tom žádný problém, pokud dáváš malému UM. Kojení 1× denně mu stravu aspoň „zpestřuje“ tím, že od Tebe dostane nějaké protilátky. Podle mě ale takové kojení už moc dlouho nevydrží … možná do těch 6m - dříve nebo později se může stát, že malý ztratí o kojo zájem úplně a začneš ztrácet mléko.
Mému synovi bude brzy 14m a kojím ho 1-3× denně. Už jsem ho chtěla i odstavit, ale odmítá pít UM
… tak ho budu kojt dál
O kojo už moc zájem nemá, jenom ráno, když je ještě rozespalý.
Ahojky Lenkoe a ostatni, spatny pocit mam z toho, ze uz mu nemuzu dat dostatek materskeho mleka. Dneska v noci me uz odmital uplne a strasne u toho rval, nechtel se prisat. Rano jsem zkousela odstrikat, ale vubec to nejde. Jeste pred dvema dny jsem mleko mela a ted nic.. tak nevim.
spíš se smiř s tím, že s kojením asi skončíš, a špatný pocit neměj, kojilas přece aspoň ty 4 měsíce, ne?
Protože jakmile dětem dáš flašku, ze které to teče samo bez námahy, tak je jasné, že o prso ztratí zájem. Asi záleží, kdy jsi vyměkla a tu flašku mu dala-jestli to byla jen přechodná laktační krize nebo proč.Teď se obávám, že už to nerozkojíš. Ale i těch pár měsíců se počítá, tak nestresuj:)
Eureko: tak tedy chápu tvoje pocity.
Čím více budeš malému dávat UM, tím měně se ti bude tvořit MM. Čím menší poptávka, tím menší nabídka. Nevím jak si se dohadovala s doktorkou, proč začít dávat příkm, neznám vaše problémy s kojením od začátku. Možná by to chtělo se trošku rozepsat, třeba i tím se ti trošku uleví.
Většinou se doporučeje právě nabízet prso v noci, protože jak jsou miminka rozespalá prso neodmítají, což asi nebude váš případ. Možná bude už trošku rozmazlený láhví se savičkou. Možná ne, některé děti odmítají pít z prsa už od narození. Zkusila bych kontaktovat zkušenou laktační poradkyni - určitě poradí.
Co se týče množství MM. Já taky nemám plná (nalitá) prsa, ale MM mám dostatek. Většina MM se tvoří při samotném saní (kojení). I když jsou prsa na omak prázdná, vždycky mlíčka bylo dostatek.
Co se týče odstříkávání. Zkoušela jsi ručně nebo odsávačkou? Já taky ručně odstříkám hrozně málo a žádná odsávačka nikdy nevysaje tolik mlíka, jako miminko.
Ahoj, zalezi, jestli se chces dal pokouset kojit. Jestli ano, tak bych zkousela maleho kojit hlavne casteji,a kdyz je treba rozespaly atd a hlavne vickrat, aby se tvorba mlicka udrzela. Pokud kojit uz dal nechces zkouset, tak je to v pohode, a UM mu bude urcite stacit.
Ja pridam jen svou zkusenost s kojenim x lahev… ja jsem malou kojila plne do 6 mesicu a ted ji dal kojim nekolikrat denne. A odmala, kdyz ji hlidali treba rodice, tak mela normalne odtrikane mlicko v lahvicce a i ted pije caj z lahve a obcas i mliko, a nebyl s tim a neni zadny problem, ze by treba odmitala pak prso. Takze to neni urcite pravidlo. Zkus si prso nahrat pred kojenim, aby se lepe mlicko spoustelo.
papa a hlavne z toho nemej vycitky
A jak tu uz nekdo psal, proste to chce pro udrzeni laktace hlavne prikladat mimco casteji … protoze jakmile prestanes maleho kojit- tak tvorba mlicka ustane. Proste prsa musi mit poptavku (od mimca), a na zaklade toho vytvori nabidku (vytvori mlicko).
Ahojky
jestli chceš kojo udržet, tak určitě zkoušej přikládat často. klidně po hodině a půl. třeba je to jen laktační krize.já takový taky měla, kdy anička sála,ale pak se odtrhla a hystericky brečela a nechtěla.tak jsem zkusila střídat prsa pořád dokola u toho jednoho kojení a pak to přešlo.
a když to už hold nepůjde, tak z toho výčitky neměj, lepší pít UM a být spokojený mimi než se snažit MM a stejně to nepůjde.takových mminek vyrostlo na UM a jsou zdravé jako řípy.
a odstříkávat - ručně mě to vůbec nešlo, s odsávačkou lépe, ale nejslepší odsávačka je mimi.
PS Ahoj Leni
![]()
ahoj Eureko, naše mi taky u kojení strašně řvala, ale po cca 15 minutách začala sát. Kojila jsem ji cca 45 minut a stejně si ode mne vytáhla tak 30 ml. Byli jsme kvůli tomu i dokonce v nemocnici, kde se mi snažily pomoci zdravotní sestry i lakt. poradkyně, ale všechno bylo marné. Takže jsem si pořídila odsávačku a 6× denně jsem odsávala. Ze záčátku jsem odsála strašně málo , takže jsem cca 3× týdně musela dokrmovat UM, ale postupně se mi tvorba mléka neustále zvyšovala. Musela jsem ale stále min. 5× denně odsávat. Nakonec jsem měla tolik mléka, že bych klidně mohla krmit ještě jedno mimi. Po 6 měsíci odsávám už jenom 3× denně a stejně ještě odsaji 1 dávka- 200ml. Mám plný mražák MM, takže pokud bych už chtěla přestat odsávat, tak mám ještě zásobu MM na 3 měsíce. Já si myslím , že kvalitní odsávačkou odsaješ jenom o něco menší množství, než vysaje mimi. I když malou krmím z flašky, tak přesto i teď se přisaje k prsu, ale aby byla nakrmena, tak musí sát aspˇon 30 minut.ZÁleží na tobě, ale jestli tvoje mimi nemá problém pít UM, tak bych se tím netrápila. To naše princezna je trošku zmlsaná, jak byla malé miminko, tak sice taky nechtěla pít UM, ale nakonec jsem aspoň trošku toho mléka do ní dostala. Teď jsem ji zkoušela dávat 3 druhy UM, pro případ, že bych přestala odsávat, ale nemá zájem.
Eureko, nikdo ti asi nenapíše jestli je to ok nebo ne ![]()
Je důležité si ujasnit k čemu chceš směřovat - zda kojit nebo ne. Trápení prcka hlady s tím, že mu člověk nedá Um a dává mu prso není řešení. Na druhou stranu je škoda přestat, pokud aspoň trošku mlíčka máš. A podle mě i pokud teď nemáš, nic není ztraceno. Opravdu bych se zkusila poradit s laktační poradkyní a v každém případě je základem pro to udržet si mlíčko časté přikládání nebo časté odsávání!
Mám dvojčata… od začátku „málo“ mlíka… takže jsme dokrmovali - nakojit a dokrmit. Problém byl, že jsem vůbec netušila kolik toho vypili u mě… „vyřešilo“ se to samo, když mi Lukáš odmítal tahat z prsu asi ve čtyřech měsících (přes den vůbec, to řval, v noci v polospánku to šlo). Od jejich narození na podporu mezi kojením odsávám… takže jsem to přestala lámat přes koleno a asi od těch čtyř měsíců odsávám a krmím stylem jedno krmení Um, druhé MM, pak Um, MM a večer zase UM. Mám přehled, že mají dost a současně vím, že mají i v nemalé míře MM. Už začínáme s příkrmy a já pomalu asi ukončím odsávání, ale s čistým svědomím, že úplně zkrátka kluci nebyli.
Držím pěsti ať se mlíčko ještě rozjede a neházej flintu do žita
Dr. mojí švagrové říká „lepší lžička MM denně než nic“ ![]()