Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
jako zmatená prvorodička potřebuju poradit:
plně kojím a chtěla bych poslat malou s tatínkem na výlet.
http://www.babywelt.cz/…mabag-avent/
ale když je vhodná pro studené MM, tak jak do manža pak někde v parku ohřeje ? Nebo mimi může i studené ???
Já jsem v tomhle úplně tupá, tak prosím o jakoukoliv radu. MOC děkuju !!!
Petruso, nevím, jak by chtěl tatínek někde v parku pohřívat MM, jediné, co mě napadá, je vzít sebou termosku s horkou vodou a lahvičku s MM ohřát v horké vodě ve víčku z té termosky, studené bych rozhodně takhle malému miminku nedávala ![]()
Já jsem přes tři měsíce pouze odsávala MM a přide mi tedy lepší z jednoho prsu nakojit a druhé odsát ![]()
Jinak v ledničce by se MM mělo skladovat nejdéle 24 hodin.
Tak ať se vám výlet vydaří
![]()
Ahoj,
no já nevím, ale když si po kojení odsaješ to druhý prso, tak pak to mlíko bude při dalším koju chybět, ne? Já bych asi spíš odstříkávala po troškách po kojení z toho samýho prsa. Pak se ale po pár dnech zvýší produkce mlíka.
Studený bych to mimču asi nedávala.
L.
No tole já zkoušela (po kojo odstříkat to samé prso), ale taktak jsem vytáhla 10 ml … za dnešek jsem odstříkala všeho všudy 80 ml a to jsem dala zamrazit na horší časy. Mlíko mám, ale jen tak na mimi spotřebu, nic extra. Tak to vidím, že výlety se holt bez mamky neobejdou… ![]()
Ahojky,
já odstříkávám z druhého prsa, mlíčko se do dalšího kojo vytvoří, nemusíš mít strach.
Když by chtěl mlíčko ohřívat, tak ať si vezme nádobu na vodu a v někajé restauraci mu jistě horkou vodu dají, může si tam dát kávu a při tom malou nakrmit. Teplota má být do 37°C, teda teplota tělesná, mlíčko má tvou teplotu, stačí kápnou na vnitřek zápěstí a kapička nesmí jít citit, tedy ani studit ani hřát. Jinak se prodávají takové temo obaly z polystyrenu, ale nemám zkušenost, jestli teplotu udrží.
Mlíčko v lednici vydrží 24 hodin a v mražáku 3 měsíce.
Snad ti to pomohlo
pa Kati
Já myslím, že je logický, že máš mlíka tak akorát pro mimčo. Taky asi záleží, jak často kojíš. My tak po hodině, po dvou, kdybych po koju odsála to druhý prso, do dalšího koja se mlíko nevytvoří (stačí, když syna omylem přiložím k posledně vykojenýmu - jen zuří a kouše mě
Tak ale 80 by na jedno kojo stačila, nebo ne?
Ahojky!
Vzhledem k tomu, že u obou dětí jsem chodila na částečný úvazek do práce již v době, kdy byli plně kojené, mám s odstříkáváním a tím vším okolo docela bohaté zkušenosti.
1. Odstříkej z toho prsa co zrovna nekojíš (už v průběhu kojení můžeš odchytávat mléko do takového toho lapače), nejlepší je odstříkávat přímo při kojení - jde to nejsnáz. Z vypitého prsa už většinou nic nedostaneš.
2. Využij každé proloužené pauzy mezi kojeními (když mimčo dýl spí) a aspoň z jednoho prsa odstříkej.
Mlíčko chybět nebude!! Kdyžtak dáš při kojení napít z obou prsou a do příště se to už srovná.
3. Ukládat se dá nejlépe do AVENT (či Medela) sáčků, pohárků nebo originál lahviček - pak stačí již jen přidat savičku a je to připravené k použití. Když to budeš mít v něčem jiném (sklenička od výživy a tak), musíš to opatrně přelívat.
4. Mlíčko nechat max. 24 hod. v ledničce, lépe zmrazit!
5. Ohřívat ve vodní lázni - ne v MW!
6. Rozmrazené mlíčko smrdí a přesto je dítě ochotné ho vypít!
Konkrétně váš případ - jestli jsem dobře četla, tak má prcek jen 3 týdny - v tu dobu pije většina dětí po troškách a často. Výlet doporučuji jen přes jedno vynechané kojení ( ale ty určitě odstříkej! a schovej na jindy) - takže celkem určitě ne dýl než 4 hodiny!!! Nejlepší je určitě maminka s sebou - stejně budeš mít bez něj nervy a pořádně si neodpočnieš. Příroda je mocná a nenechá tě své mládě opustit!
A největší problém je ohřev mlíčka. Transport je nutný v chladící tašce a studené - ev. i zmrzlé a nechat postupně rozpustit. A ohřát jedině ve vodní lázni - takže s sebou hrnec a někde vyžebrat hrokou vodu. A taky jsem viděla ohřívačky lahví i na autobaterii!
Když se budeš chtít ještě na něco zeptat, klidně napiš.
Jo a nejvíc se odstříká po spánku - když si odpoledne zdřímneš, nebo v noci či brzo ráno.
Ahojky
Petit + Dany 3 r., + Editka 6 měs.
nejlepší je, jak tady někdo psal, vzít si sebou termosku s horkou vodou. Mlíčko v ní máš ohřáté za chviličku, mám to vyzkoušené. Nebo si pořiď Temabag od Aventu. Nový stojí kolem Kč 600,–, já jsem ho na mimibazaru koupila za Kč 270,– a je vážně skvělý. Vytáhnu mlíčko z lednice, dám ho do termabagu, a do plastové skleničky taky mám Avent , dám horkou vodu. Obojí to dám do temab. a mlíčko je v tašce krásně teploučké cca 3-4 hodiny.
Holky, moc vám všem děkuju, odstříkávám, ale mládě jsem ještě z očí nespustila…
Snad se to časem upraví…
Já jsem tedy taky chodila učit už když byly holkám tři měsíce, ale vždycky jsem to dělala tak, že jsem se do tří hodin vrátila. Půl roku to člověk vydrží a pak už jsou příkrmy, tak můžeš i dýl. Odstříkávala jsem jen do mrazáku pro případ nouze a po třech měsícech vždy vylévala, protže naštěstí nebylo nikdy potřeba. Na výlet vyraž s nimi a udělejte si hezký den. Oni děsně rychle rostou, tak si užívej mrněte než vyroste.
Halka