Kojení nedonošeného miminka

34
12.3.10 10:33

Kojení nedonošeného miminka

Ahoj všem,
chtěla bych se zeptat, zda-li máte některá zkušenost s kojením nedonošeného miminka. Můj chlapeček se narodil 1.2.2010 v týdnu 32+6 s váhou 1,6kg. Nyní je 38+3 s váhou cca 2,6 kg. V nemocnici byl celou dobu krmen z lahvičky mým mateřským mlékem a pravidelně jsem ho přikládala k prsu. Nicméně flaška vítězí a malý mi vypije z prsu max. 20 ml, pak usíná a musím ho stále dokrmovat z lahvičky. Zjišťuji info, kde se dá a je to tak, že co člověk, to názor. Nyní jsem najela na sytém žádná lahvička a přikládám ho, kdy se mu líbí, vážím ho, vypije 20 a za 2 hodinky zase, mám strach, jestli je to správná metoda. Jestli má dost, protože hlavně chci, aby přibíral. Předepsáno máme 50-60 ml každé 3 hodinky. Prosím o radu, ráda bych ho kojila co nejdéle, ale bojím se, že s ostříkáváním mi mlíčko dlouho nevydrží.
Moc děkuji!
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
865
12.3.10 10:44

Ahoj,
Filip byl nedonošený, narodil se 29+4tt. V porodnici jsem taky přikládala, když jsem tam nebyla, byl krmený mateřským mlíkem z flašky. Když nás pustili domů, tak to s naším kojením šlo z kopce. Moc jsem se snažila, aby se pořádně rozkojil, ale začal mi hubnout a doktorka vyhrožovala, že nás pošle zpátky do nemocnice. Tak jsem si půjčila váhu, pořád se snažila kojit, odstříkávat, krmit z flašky, celý den jsem nedělala nic jiného, ale hubnul. :-(
Potom jsem přešla na UM Beba HA a přibral 2kg za měsíc.
Asi jde o to, jakou budeš mít podporu ve své pediatričce. Nejlepší je samozřejmě kojit, ale když to s tím kojením nedopadne dobře, nedávej si to za vinu, znám víc případů, kdy nedonošené děti neměly takovou sílu sát.
Držím palce, ať ti to dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
12.3.10 10:49

ahoj

Beu naorzena 32+3 vaha 2010,v porodce dostavala na jip a imp flasku,na ri uz jsme to vypypovaly,ale stejne skoncila jen na odsavanem mliku,to jsmevydrzely do peti mesicu,te je na um

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
12.3.10 10:51

Jany klidne bych davala tu flasku.Beu se nmaucila vytahnout svoji davku…jen pak mela moucnivku a predilekci prave strany,coz nam kojo ztezovalo.
jsem rada za pet mesicu kdy mela mm aspon odsate z lahve

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
12.3.10 10:54

Zkus se obrátit na někoho z laktační ligy tam Ti určitě poradí.Dobře ,že nestřídáš flašku a prso -pro dítě je flaška vždy jednoduší-v nemocnici ti to tím pěkně zmrvili,ale asi neměli čas mu to dávat jinou metodou (alternativní).Pokud budeš přikrmovat -zkus mu to mlíko dávat raději přes prst nebo lžičkou ,nenarušíš tím sací reflex-myslím ,že je snad těch metod i víc,zkus se podívat na Nedoklubko-myslím ,že měli dokonce brožurku o krmení nedonošenců a zkus tu laktační poradkyni.Hodně štěstí :kytka: Když budeš trpělivá určitě to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
12.3.10 10:56

Pavli no nevim,bojovala jsem tritydnya pak uz proiste nevypla vic jak 20.laktackujsm resila,pimo i laktacni poradkyni…ono za mesic v porodce t lahvi narusi dost.
znam malo mamin,ktere nmedonosenatko koji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
12.3.10 11:05

U nás se to podařilo zase skoro včem i s daleko menšímy dětmi ,ale pravda ,že flašku jim nikdo nedal ,a poctivě se krmilo přes prst nebo sondou.Je to škoda,že v některých porodnicích si to takto „ulehčujou“ .
:-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17925
12.3.10 11:08

Ahoj, já rodila 35+1, Jindra byl hypotrofický 1,7 kg, dva dny v inkub., pak vyhřívané lůžko na intermediáru, poprvé jsem přikládala třetí den. Špatně sál, musela jsem mu přistříkávat, velmi pomalu přibíral.
Dopučuju jednak laktační poradkyni, zkusila bych určitě suplementor, šikovná poradkyně ti vyrobí jednoduchý domácí z lahvičky, nebo si můžeš vypůjčit, pravidelné odstříkávání mezi kojením, případně elektrická odsávačka na obě prsa (půjčit), homeopatika Ricinus communis 5 CH (3× denně 5 granulí).
Určitě kojit častěji (a podle jeho zájmu), interval tři hodiny nemá žádné opodstatnění. Celkové množství příjmu mlíčka za 24 hod by měl být cca 400 ml (pokud váží 2,6 kg), takže vypije-li každé dvě hodiny 20, je to málo a dokrmila bych ˇ(nejlépe vlastním odstříkaným) buď suplementorem nebo stříkačkou. Lahev určitě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
12.3.10 11:38

ahojky,

taky se mi zdá těch 20 ml každé dvě hodiny málo, měla bys dokrmit. Malá byla lehce dřív 36+4 ale taky nechtěla sát, u prsu usínala a dokrmovala se alternativně přes prst, ale i tak se nechytla a ve 2 měsících jsme přešly na láhev, mlíčka pak ubývalo.

Ale rozhodně bych doporučovala dokrmovat jinak než přes flašku aspoň to zkusit. Stříkačkou je to jednoduché, dáš malíček do pusinky a přitiskneš ho mimču na horní patro ono začne sát a stříkačkou pak přistřikuješ mlíčko. Akorát je u toho naprd že jak jedeš napůl tak nevíš kolik si vypije, ale píšeš že 20 ml, tak máš asi váhu.

A nebo si hodně chválí suplementor ale neměla jsem možnost vyzkoušet :wink:

Přeju ať se prcek chytne a když ne tak to není tragédie, za sebe - první 2 měsíce jsem nedělala nic jiného že kojila, odstříkávala, dokrmovala a stresovala jestli má dost. A zpětně trošku lituju protože jsem si malou vůbec neužila, takže všeho s mírou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
12.3.10 11:47
pavlak5 píše:
Zkus se obrátit na někoho z laktační ligy tam Ti určitě poradí.Dobře ,že nestřídáš flašku a prso -pro dítě je flaška vždy jednoduší-v nemocnici ti to tím pěkně zmrvili,ale asi neměli čas mu to dávat jinou metodou (alternativní).Pokud budeš přikrmovat -zkus mu to mlíko dávat raději přes prst nebo lžičkou ,nenarušíš tím sací reflex-myslím ,že je snad těch metod i víc,zkus se podívat na Nedoklubko-myslím ,že měli dokonce brožurku o krmení nedonošenců a zkus tu laktační poradkyni.Hodně štěstí :kytka: Když budeš trpělivá určitě to půjde.
pavlak5 píše:
U nás se to podařilo zase skoro včem i s daleko menšímy dětmi ,ale pravda ,že flašku jim nikdo nedal ,a poctivě se krmilo přes prst nebo sondou.Je to škoda,že v některých porodnicích si to takto „ulehčujou“ . :-?

jo nesmeli by dat flasku…bohuel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
12.3.10 11:49

U nás se naštěstí podařilo, že malá byla po propuštění z porodky výlučně kojená. Když jsme začali s přikládáním, tak sestřičky pak miminka převažovaly, kolik toho vypily. A když toho bylo málo, tak normálně budit (přišlo mi to až trochu rasovna - dloubání do klíční kosti a tak), ať ještě pije dál. Samozřejmě ne vždy se podařilo mimčo vzbudit, ale někdy jo a ještě pilo dál. Eli začínala na 10-20 ml/1 kojení, ale den ode dne si vytáhla víc. Flašku jsem měla v pohotovosti, ale naštěstí nebyla potřeba. Jo a taky jsem si ji po třech hodinkách budila, když se nevzbudila sama. Nevím, jak dlouho máš svého drobečka doma, ale první dva týdny malá moc nepřibírala, protože nebyla zvyklá celý dny a noci sát z prsu - přece jen je to fyzicky náročné. Pediatrička říkala, že to musíme sledovat, jestli se to nezlepší, tak dokrmovat. Ale naštěstí na to nedošlo :palec: Držím palce, ať se vám to podaří zvládnout!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5127
12.3.10 12:20

Ahoj,
moje malinká se narodila o měsíc dřív a byla hodně spavá a líná, u prsa se jí nedařilo. Vyzrály jsme na to s pomoci speciální lahvičky - Soft Cup od Medely. Je trochu dražší (cca kolem 700,–), ale místo klasického dudlíku má takovou silikonovou „lžičku“, pomocí které mlíčko „vkapáváš“ mimču do pusinky, takže si nezvykne na snadné krmení z lahve. A na kojení jsme šly postupně - přikládala jsem jen ráno, když byla malá nejvíc vyspaná (asi 3 dny), potom i v poledne, tedy 2× denně kojit, zbytek krmení ze softlahvičky a tak postupně…během měsíce jsme přidávaly kojení a snižovaly krmení z té lahvičky až zůstalo jen u kojení - až do dvou let :mrgreen: (osm měsíců plně). Skrz tu lahvičku byla kontrola, kolik toho vypila, po kojení jsem vážila, z počátečních 20 ml bylo do tří týdnů krásných 70 ml.

Ten softcup mi přišel opravdu jako skvělý nápad -jednoduchá manipulace a ohromný výsledek :-D

Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5956
12.3.10 13:10

ahoj, malý se mi narodil v 33+3tt, v nemocnici jsme byli měsíc.. na začátku měl zavedenou sondičku, v podstatě skoro 3 týdny.. odmítala jsem dávat flašku a personál o tom věděl. zkoušeli jsme pak i dny bez sondy, kdy jsem zkoušela jen výhradně kojit a nedokrmovat nijakým jiným způsobem.. ale nevyšlo to ani na 3. pokus.. nakonec jsem přistoupila k variantě dokrmení flaškou, jinak bysme se domů nedostali ještě hodně dlouho.. takže jsem taky jen kojila, odstříkávala, apod. hrozný kolotoč, který trval asi 2-3 měs.ale stálo to za to!! malý byl plně kojený celých 7 měsíců a pak do 11 měsíců. jde o to vytrvat!! jen škoda, že začli hned s tou flaškou… držím pěsti!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
12.3.10 13:41

ahoj,
Dejvi se narodil ve 36tt. Nemohla jsem s nim byt asi tyden po porodu, takze bastil sondickou nebo z flasky. Pak jsem to mela podobne jako ty. Nepratelska porodnice, lahev a vazeni, vazeni, vazeni. Skoro jsem to vzdala. Od me nechtel sat skoro vubec. Neumel to. Odstrikavala jsem a dokrmovala normalne z flasky. Mela jsem i malo mlika. Nakonec jsem zkusila kloboucek(u nas byl nejdriv problem s prisanim az pak s usinanim), pripomel mu flasku a maly se prisal. Zacala jsem kojit a rozkojila se. Ale porad mi usinal u prsa, takze jsem musela krmit i casteji nez kazde 3h. Proste jak si rekl. Kdyz usnul, tak jsem mu dala az kdyz se vzbudil treba s flasky, pak jsem zase kojila. Nakonec kojeni vyhralo. Ted uz je mu skoro 7m, do 6m byl plne kojeny, jen vecer dostaval UM na spani. Byl tak zvykly. Flasku a prso stridal bez problemu. Takze nevzdavej to. Bojuj!
A kdyby se to nepovedlo - nevadi. Hlavne ze mas malyho rada!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
865
12.3.10 14:00

Líbí se mi co napsala Susacek, bojuj, snaž se, ale když to nepůjde, tak se z toho prosím tě nezhruť :-)
Ono s tou sondou versus lahvička co píšete, je to těžké, u málo donošených dětí máte pravdu, ale když je dítě středně a těžce nedonošené, leží tam tři měsíce, rodiče jezdí jen dvakrát za týden (bydlí 100km daleko a mají doma další malé děti), tak je lepší, když trochu trénuje, aby nakonec nemělo problém se sacím a polykacím reflexem.
Tím ale rozhodně nechci obhajovat porodnice, které takhle přistupují k dětem narozeným 33tt a výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová