Jak vyřešit problém s prsem při kojení?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
30.10.25 10:33

Kojení - nevím jak vyřešit problém s prsem

Ahoj všem,
chtěla jsem se zeptat, jestli měl někdo podobný problém s kojením jako já.

Od začátku mám potíže s pravým prsem – malému se nelíbila bradavka. V porodnici bylo prso hrozně nalité, řekli mi, že je to normální a mám zkusit odstříkat. Jenže to vůbec nešlo, ani po horké sprše a masáži – bylo tam prostě příliš moc mléka. Poslední den v porodnici byl kvůli tomu prsu peklo.

Doma jsem si koupila odsávačku (i když mi v porodnici říkali, ať ji nepoužívám) a hned se mi ulevilo. Miminko se pak začalo přisávat – pokaždé to sice chvíli trvalo, ale bylo to aspoň něco. Několik dní bylo prso úplně v pohodě, ale teď se mi tam znovu ucpala žláza (od podpaží směrem k bradavce, jinak na jiných místech je měkké).

Zkoušela jsem teplý obklad a pak nakojit, jenže malý už se k tomu prsu nechce přisát – jen z druhé strany, kde je všechno v pořádku, což mi moc nepomáhá. V noci jsem tak kojila jen levým, protože nemám síly na ten 30 minutový rituál přisavani k pravému.

Chci teď zkusit sprcha – masáž – odsát aspoň 1–2 minuty, jen aby to přestalo tak bolet a začalo z toho prsu zase téct mléko. Myslíte, že je to správný postup? Já jiné řešení nevidím. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1380
30.10.25 10:50

Zkusila bych kontaktovat laktační poradkyni.
Každopádně možná nějaká špatná technika kojení? Zkus z toho prsu kojit z jiné polohy :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14675
30.10.25 10:52

Taky bych odsála. Mně v porodnici říkali odstříkat. Ale kdyby mi to nešlo, tak odsávačka je logické řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.25 10:58

Ano, myslím, že je to správný podtup. A opakovaně nabízet i neoblíbené prso. Klidně s ním začít nebo v rozespalém stavu. Dítě je nejlepší odsávačka

• Citovat
  • Upravit
30.10.25 11:08
@Sisi_Petrhen
@Sisi_Petrhen píše: Více

Přisával se i v klasické poloze v sedě na předloktí i ve fotbalové. Ale bylo to takové najednou — kojila jsem z levého prsu a cítila jsem, jak se v pravém začíná tvořit víc mléka, a hned potom mě začala hodně bolet žláza směrem od podpaží.
Nějakou dobu se k němu ještě přisával v obou polohách, ale neulevilo se.
Teď už se nechce přisát, protože dvorec je příliš tvrdý. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2994
30.10.25 11:39

Co si tak pamatuji za sebe.
Kojit směrem bradou dítěte k postiženému místu - dítě tak pije k postiženému místa MM jako první.
Před nahřát a odstříkat, dítěti se pak bude lépe přisávat.
Horkost z prsu vytahuje měkký tvaroh ( u mě to fungovalo) nebo naklepaný list salátu (to jsem nikdy nezkoušela).
A pozvala bych si LP a konzultovala přisátí s ní.
Jo některé děti mají 1 prso víc oblíbené, to není nic výjimečného. Já tedy kojila vždy i z toho méně oblíbeného. Na kojení jen z jednoho prsa si myslím je ještě prcek.
Byl tam i postup na to rozmasírování a odstříkáváni - tuším odzadu do předu, ale to nechci kecat už.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.25 14:41
@Banánek Zelený píše: Více

Tak rozmasírovat a odsát a dát mu prso ve stavu, který je pro něj přijatelný. Me se třeba neosvědčilo nechat bolavé prso „zahojit“ a nekojit s ním. Spíš právě kojit i s bolavým, to samotné mléko hojí ty různé ranky. Ale to zvaž sama, případně za nějakým odborníkem ukázat.

• Citovat
  • Upravit
35626
30.10.25 14:48

Určitě odsát do úlevy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3016
30.10.25 15:45

Proč bys neodsála, když ti to pomůže! Není ma tom špatného :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14675
30.10.25 15:59
@Anonymní píše: Více

Přesně. To bolavé prso je potřeba vykojit. A zatvrdliny rozmasírovat. Oboje pekelně bolí, ale pomůže. Já jsem měla v porodnici obě prsa tvrdá jako kámen, i vzhledově byla deformovaná. A horká. K tomu jsem měla horečku 38,7. Dostávala jsem Paralen po 8 hodinách (hodiny jsem se vždycky těšila na další) a měla jsem rozmasírovávat v horké sprše, odstříkat do změknutí, aby miminko prso vzalo, a hodně kojit. Doma už se mi dělaly jen izolované zatvrdliny. Opět jsem je rozmasírovávala a snažila se ta místa vykojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.25 18:35

Mě laktační poradkyně říkala, že je dobré doma odsávačku mít, alespoň půjčenou. Že právě ženy přijdou z porodnice domů, tam se jim prsa nalijí, miminko nevypije vše a problém je na střeše. Měla jsem stejný problém jako ty: po příchodu domů prso tvrdé a horké a miminko ho nechtělo vzít. Dvakrát jsem odsála, pak už si miminko vzalo. Nějakou dobu jsem nabízela prvotně z toho neoblíbeného prsu. V té porodnici jsou úplně mimo.

• Citovat
  • Upravit
1412
30.10.25 18:52

Taky jsem měla jedno zlobivé prso.
Dost dlouho jsem se s tím trápila. Nakonec pomohlo brát toto prso jako to hlavní a tím druhým (zdravým) kojit jen tak, aby sis neuhnala druhý zánět. Bylo to náročných cca 14 dní, co jsem se moc nevyspala, ale chytla se jak dcera, tak se uklidnil zánět.

Jo a hodně pomáhá to prso ve sprše nejen nahřát, ale po nahřátí se předklonit a jakoby ho proklepat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.25 20:51

@Janča6 Mám zatvrdlinu spíš směrem nahoru, takže by miminko muselo být hlavou dolů, aby mělo bradu tím směrem :mrgreen:
Každopádně odsávačka trochu pomohla a mimčo se konečně přisálo — beru to jako další vítězství v boji o kojení :mrgreen:
Masáž doporučují všichni, ani jsem nevěděla, že je tak důležitá, tak ji budu věnovat víc času

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.25 20:57
@Anonymní píše: Více

Když jsem to prso měla skoro jako kámen, říkaly mi, že je to v pořádku. Jen jedna starší sestra mi chtěla dát odsávačku, ale ostatní jí v tom zabránily. Doma jsem pak ještě pár dní musela čekat, než mi odsávačka dorazila. Bylo to hrozné – a přitom se to dalo tak jednoduše vyřešit už v porodnici.
Ještě mě tam kvůli tomu chtěli nechat o den déle, ale nijak s tím nepomáhaly, tak jsem řekla, že jdu domů :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.25 20:59

@tevl díky, zkusím to :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat