Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, chtěla bych se podělit o naší situaci a najít třeba někoho, kdo to měl podobně a může nám poradit. Naše miminko si začlo hned v prvních týdnech cpát celou ruku do pusy, sem tam to byl vyloženě palec (mléko teklo proudem a přibývala na váze 400g/týden, takže jsem příčinu, že by měla málo mlíka vyloučila). Rukou se až dávila a hodně často ublinkávala, takže jsme ke konci šestinedělí nasadili dudlík. Po dvou týdnech jsem si ale začala všímat, že u kojení mlaská a začíná se rozčilovat. Navštívili jsme laktační, ta řekla vyhodit dudlík, a ikdyž mléko teče hezky, tak malá byla zvyklá na víc, takže zvýšit tok mléka bylinkami, odsáváním, skin to skin, nabízet prso, šátkovat, atd. Vše děláme, ale ani po třech týdnech se to moc nelepší. Kojení moc nedá (přibývá ale cca 200g/týden a má dostatek počůraných plen) a neustále má v puse ruku nebo palec. Celkově je celkem uplakané a nespavé miminko (trápí nás i prdíky a reflux - ještě dříve než se nám pokazila technika sání).
Chtěla bych se zeptat, jestli byl někdo v podobné situaci jako my a jak jste ji řešily. Ovlivní cucání palce techniku sání tak jako dudlík nebo je to opravdu lepší varianta z hlediska kojení (chtěla bych i nadále plně kojit a bojím se, že kvůli mlaskání kojit časem přestanu).
Děkuji🤍
To, co popisuješ, mi přijde úplně normální stav.
Nejdříve mléko teče proudem, dítě přibývá hodně, později se tvorba mléka reguluje dle potřeby dítěte a to přibývání se zpomaluje. Přibývá Ti krásně, počůrané pleny má optimálně, za mě není co řešit. Že má dítě věčně pěstičku v puse, mi přijde taky hodně obvyklé. Pokud by cucalo vyloženě palec, byla neklidná apod., dudlík bych dala. Dle mého rozkojené dítě dudlík nijak neovlivní. Mám dceru - bez dudlíku, nesnesla ho. Syn ho měl, po roce jen na uspání.. Oba kojeni do samoodstavu.
@Lojzísek takže myslíš, že to mlaskání nám nemusí z dlouhodobého hlediska ovlivnit kojení? Neklidná je, přes den máme problém uspat a když už zabere, tak jenom na chvilku a v kočárku teda jenom řev, takže venku jedině v nosítku a nejlépe s prsem v puse.
@Anonym7776 píše: Více
Děti takové bývají, navíc když má reflux.. Dudlíku bych se nebála, určitě je to lepší než si cucat ruku/ palec, z toho bývají ošklivé letité zlozvyky. Jí Ti krásně, přibývá, pleny počůrané má. Je to prostě dítě, které pěkně prospívá.. Neklidná může být z toho refluxu, tam bych udělala doporučovaná opatření.
Dej jí dudlík. Když si bude cucat ruku, tak nemáš šanci jí to odnaučit, dudlík ano. Některý děti potřebujou něco sát nonstop. Moje dcera měla dudlík už v porodnici a kojila jsem naprosto v pohodě.
Všechny moje tři děti měli dudlík a kojila jsme je cca rok a půl, poslední přes dva roky.