Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj Anitko!
Nedávej na lidi, kteří by ti chtěli kojení znepříjemnit, byť to je tvoje rodina! Mám 13-ti měs. Nicolku a kojíme 2krát - 3krát denně. Moje rodina na to neříká nic, manžel je při mně a pobízí mě, ať kojím dál do 2 let. Ve dne jsou to krásné chvíle pro mě, i pro malou. Ale asi budu muset přestat kvůli mému exému, který se během kojení nesmí léčit. Zatím byl na uzdě, ale moc se to zhoršilo a já teď řeším, jestli trpět nebo odstavit. Ale asi bych měla odstavit, protože bude určitě důležitější, když budu v pohodě, než kojící, ale zato celá rozbolavělá.
Přeju krásné chvíle kojení a zdravé mlíčko pro tvé děťátko! ![]()
Andílek
Ahoj Anito a ostatní mamky „kojičky“,
Eli se kojila do 3 let, ano čtete správně možná to bylo do tří a 2 týdnů ,ale na tom už nesejde. Každý se divil, někdo remcal, jiný kafral o zbytečnosti , o rozmazlování atd. Kašlala jsem na všechny jsou to má prsa, mé dítě a navíc jsme si to užívaly obě dvě (asi proto ,že to bylo poslední ,aproto jsem to asi i já protahovala).Eli se přitulila nasosala ,večer usla u prsa, v noci se přišla pomazlit a cucnout (teda jen někdy-mě těšilo,že nemusím lézt z postele). Po ukončení kojení jsem byla trochu z toho na měkko,ale je to za námi a bylo to krásné. Od 1 1/2 roku už jsme se na veřejnosti nekojili ,jen doma ,případně v autě. Žádné obtěžování jsem nezažila . Možná ve složení třeba moc toho není ,kdo ví ,ale po psychické stránce není možné dát víc. A to ,že Eli nemohl nikdo hlídat mi vadilo ze všeho nejmíň. A není žáden mamčin ocásek- do školky chodí bez problému ,nebrečela ani jednou a k tetě jede na noc i k bráchovi úplně v pohodě.
Takže kašlete na všechny a řiďte se svým citem ,nikdo z okolí neví a neumí se do vás vcítit ,tak nemá právo soudit.
Ahoj, kojím ráno, po spaní kolem 4 (tomu už ale moc nedá) a večer v 11 hodin (před spaním se nedávno odstavila. Skoro každý den má malá min. 100 g jogurtu. Kolik vypije při kojení netuším. Myslíte, že tolik mléčných výrobků jí stačí
? Díky
.
@jajul Já myslím, že jo.. Já teda kojím o dost víc, ale zase nedávám jogurt, moc jí nesedne.. Dáváš sýr? Teď už určitě může i tvrdý nebo lučinu, cottage na chleba..
@jajul Já bych přidala ještě nějaký ten sýr nebo kaši… Nebo třeba i UM, nebo i kravské - podle toho, jak to bereš a jestli si malá vezme.
Ne nutně každý den, ale z toho kojení asi 300 ml mlíka nemá - říká se, že by takhle děti měly mít půllitr mlíka denně, pokud jí jogurt, tak se počítá jako dvojnásobek (100g jogurtu odpovídá 200ml mlíka). ![]()
U prvního jsem to dost řešila. Naštěstí pil mlíko.
Mladší kojím, pít mlíko nechce, občas vypije tak 50ml. Jogurtu moc nedá, taky tak 100ml. Kaši si dá vyjímečně. Sýr chce jenobčas, půl plátku. Nějak to neřeším, jinak jí pestře, tak si snad vápník získá i jinde. Nutit jí to nechci.
Takže být tebou, tak zkusím něco mléčného přidat. Pokud si dá sýr, kaši, tvaroh nebo lučinu, tak jedině dobře. Když ne, tak bych to nehrotila.
Moje mala mela ted v tydnu rok. Kojim ji vecer pred spanim a pak se jeste asi 3-4 x v noci pricucne. Kojeni jako takove mi nevadi, ale doufala jsem, ze po roce se v noci nebude uz tolik budit.Pred nejakym casem jsem mela kojici krizi a zkousela jsem ji davat Hami, Sunar… bla bla, mala to vubec nechtela a pak se bala pit z flasky ptz myslela ze ji zase podfouknu nejake jine mleko.Rano snida cely jogurt, davam ji tvrde neslane syry, Lucinu anebo Gervais na chleba, kase mi vubec neji a nikdy je nejedla.
Dceru jsem kojila až do věku 2 a čtvrt roku a jsem za to ráda. Kojila jsem prostě tak dlouho, až se jednoho dne vlastně „odstavila“ sama a o kojení přestala mít zájem, což je podle laktačních poradkyň ideální způsob, jak kojení ukončit. V rodině jsem v tomhle měla naštěstí podporu. Je ale pravda, že třeba některé kamarádky se divily, proč tak dlouho kojím, když ony byly kolikrát rády, že kojily půl roku. Měla jsem k tomu narozdíl od nich už od začátku úplně jiný postoj, věděla jsem, že chci kojit co nejdéle, zatímco většina z mých kamarádek by raději vůbec nekojila. Nenech si kojení od okolí nijak znepříjemnit, je to jen a jen tvoje věc a když je malá spokojená, tak to je přece nejdůležitější. Druhá věc je, že z mateřského mléka dostávají spoustu důležitých látek, navíc namíchaných v tom ideálním poměru, které v žádné krabici rozhodně nekoupíš. Na řeči okolí se prostě vykašli, nic jim do toho není.
@Mysina Děkuji za reakci, v tomhle mám jako ty jasno. Spíš řeším, jestli má dítě dost vápníku.
Ostatním děkuji, často snídá chleba s gervais, někdy má na véču mléčnou kaši a někdy do jídla přidám trochu kravského mléka. Což jsem si neuvědomila, že se taky počítá.
Pokud jí dám na pití kravské mléko, musí být převařené? Nebude-li chtím, můžu zkusit granko? Děkuji za rady, jako vždy mi pomohly
.
Ahoj mam holčičku 18 měsíců a taky ještě kojim. Už teda jen ráno a večer. Kolem roku malý jsem od rodiny slychavala ze už bych měla přestat atd. Ale pak to najednou utichlo a máme klid. Manžel mne v kojení podporuje a já to neresim dokud nam to jde a neni žádný problém tak proč ne.
@jajul vzala bych nějaké „lepší“ a plnotučné.. U nás rozvážejí mléko z farmy - samozřejmě pasterizované a tak.. Tak spíš něco takového - čerstvé, né krabicové.. Granko - v podstatě je to jen cukr, tak je to na tobě
ale napadlo mě se zeptat ve zdravé výživě jestli nemají nějaký extrakty - třeba vanilkovej? Mívají tam různý směsi na ochucování dětských jídel, tak třeba dělají i nějaké sladké? Nebo zkus třeba zakysané výrobky, to už se taky asi může.. Třeba jogurtové mlíko..
A já si i tak myslím, že dvě tři kojení denně stačí.. Přeci si určitě u každého vytáhne 100ml min. ne? Vždyť to pila moje malá už v porodnici, tak časem je to množství spíš větší než menší.. ![]()
JJ jak pise @gabriela82 ja jsem taky nekde cetla, ze malym detem se nema davat odtucnene mleko, nejlepe to 3,5 % anebo snad i vic.
Dámy děkuji. Plnotučné je jasné a krabicové nekupujeme ani pro sebe. Kupujem čerstvé mléko olma v plastové (bohužel) „sklenici“. Jen nevím, mám to mléko převařit radši, nebo je to zbytečné?
@gabriela82 Mně teda malá tolik v porodnici nikdy nevypila a doteď moc nepije (myslím vodu). Granko dávat nebudu, nesladím ani přesnídávky a v pohodě sní samotný bílý jogurt.
Proč převařit? To leda čerstvé nepasterované. Ale toto je tepelně ošetřeno.
@Anita píše:
Ahoj holky,chtěla bych se zeptat na vaše názory na kojení starších dětí - myslím tím po prvním roce. Mám 16-ti měsíční holčičku a stále ji kojím, ale bohužel moje okolí se tomu spíš dost diví. „Už je přece na kojení dost velká, ne?“
Musím vám napsat, že nejde o mě, já ji kojím ráda a zatím necítím potřebu ji odstavit. Spíš bych potřebovala trošku povzbudit. Jak jste na tom vy???
Moje rodina mě občas dost dorazí, nikdo nechápe, proč ještě kojím. Ale to se dost těžko vysvětluje někomu, kdo nekojil (moje zatím bezdětná sestra a její poznámky např. "vždyť to nemůže být nic moc - tím myslí moje mlíko
, nebo mamka - tak velká holčička a chce zase kojit - když se mně malá dobývá pod tričko, dokonce mně včera volala babička, že viděla v televizi, jak odstavit mimino…
Dost mě to znejisťuje, chci kojit dál, ale nevím, jak reagovat na tyhle poznámky…vždycky je mně z toho spíš smutno. Moje kamarádky přestaly kojit kolem 8. měsíce, takže mně teď litují, že ještě kojím!!! Ach jo…
Děkuju za názory.
Anita a Niki 16 m
Ahojky, já bych se řídila tím, co vyhovuje mně a mému miminku. Každému je prd do toho, jak dlouho kojíš. To je jedna věc, ale pokud bych měla odpovědět, jaký názor mám na kojení starších dětí, tak odpovím tak, že se mi to nelíbí, přijde mi to trochu divné, a to asi u dětí starších 8 měsíců, nebo u těch, co už jim lezou zoubky. Já jsme kojila do konce 4. měsíce, chtěla jsem 6, ale více určitě ne. Ale nikdy by mě nenapadlo, někomu tohle podsouvat, něbo nějakou maminku za to odsuzovat. Je to každého věc.