Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj holky, chtela jsem se zeptat jsem po cisari a uz od zacatku mame problemy s kojenim, mlicko se mi udelalo myslim ze 3nebo4 den ale jen malo, tak jsme museli zacit dokrmovat, bohuzel malej ze me vytahnul max 30ml. vcera jsem se vratily domu z nemocnice a prijde mi ze mliko se ztraci uplne, musela jsem zvysit davku nutrilonu aby malej neplakal. jak jste to meli vy po cisari? kojite normalne?
Ahoj,tak ja jsem taky byla po cisari.Mlicko se udelalo asi 3.den kojeni slo docela dobre,z porodnice jsme po 7.dnech odchazeli jeste s 60g vic,nez byla porodni vaha.
Doma uz to bylo trosku horsi,hlavne me hodne bolela prsa,tak jsem se snazila z jednoho vydrzet kojit a z druheho odstrikat,abych aspon na chvili tem prsum ulevila.
Po 3 dnech na kontrole vazil malej jeste min,nez kdyz jsme prisli domu.Taky jsem z toho byla trosku zoufala a 2× mu soupla Nutrilon,ale nakonec jsem to vydrzela a rozkojila jsem se ![]()
Kojila jsem plne do 6ti mesicu a uplne jsem s kojenim prestala v jeho 9ti mesicich,ale to se odstavil sam.
Spis by to asi chtelo,poradit se s nejakou odbornici na kojeni,pokud mas zajem kojit dal.Preju hodne stesti
no jo to mam, aspon tech pul roku kdyby to slo. me se prestali nalejvat, nejdriv jedno a ted i druhy, malej ztoho taha jen jako ze si stim hraje. mozna je to i tim, ze jsem nejdriv zacala rodit uplne normalne a az na sale na koze po hodine marnyho tlaceni a trpeni bolesti na hekarne zjistily ze malej mi neprojde panvi, tak nastoupil cisar
on je pak i celej vzteklej ze mu asi nic poradne netece, ach jo a to jsem si rikala jak to jde vsechno v pohode
Rodila jsem první dítě akutním císařem v celkové narkóze (takže i první přiložení bylo o dost později, než kdybych měla jen spinál), ale s kojením jsem problém neměla (pominu-li do krve „rozkousaná“ prsa a šííílené bolesti ze skříplých nervů v bradavkách
). Plně jsem kojila přes 6 měsíců a skončila jsem v 16 měsících věku dítěte.
Přidávání UM je podle mě cesta do pekel - pro dítko je jednodušší pít z flašky, takže je logické, že z prsů toho pak vytáhne méně
Rozhodně doporučuji poradit se s laktační poradkyní.
V mém okolí mám dva identické případy, které každý skončil jinak - švagrové syn v jednom měsíci začal méně přibírat. Pediatrička jí řekla, ať začne přikrmovat, což ona bez mrknutí oka udělala, jenže pak musela dávky zvyšovat a mlíko se jí ztratilo úplně (doktorka jí ještě říkala, že má málo mlíka). Kamarádka, která chodila ke stejné pediatričce, měla s dítkem stejný problém - dostala stejnou radu, ale neposlechla ji. Dr. jí taky řekla, že má málo mlíka (a prý jí to řekla, aniž by cokoliv zkoumala - jen viděla, že dítko nepřibralo kolik mělo, tak hned učinila závěr o malém množství mlíka - přitom kamarádka mi říkala, že mlíka měla subjektivně dost). Namísto, aby přikrmovala UM začala dítko častěji přikládat, hlavně v noci, kdy se tvoří více mlíka. A dítko začalo krásně přibírat a kojila ještě hodně po roce ![]()
Zkus se poradit a hlavně přikládej v noci (natáhni si budíka na 2 hodiny ráno a koj - takhle jsem to měla já, Šárka - druhé dítko porozené vaginálně - ve dvou měsících taky málo přibrala, ale máme pediatričku, která upřednostňuje MM, takže namísto příkrmů mi poradila právě kojit v noci).
Držím palce (a omlouvám se za román
)
market.s.87 píše:
mozna je to i tim, ze jsem nejdriv zacala rodit uplne normalne a az na sale na koze po hodine marnyho tlaceni a trpeni bolesti na hekarne zjistily ze malej mi neprojde panvi, tak nastoupil cisar
Market - tímhle to určitě nebude, já taky takhle rodila (hodina tlačení, dva doktoři mi skákali po břiše, po hodně teda císař - já už fakt nemohla - a až při operaci zjistili, že měl Vojtík pupečník omotaný 2× kolem krku a když povolil stah, tak jej ten pupečník zase vytáhl zpátky do dělohy
). Hlavně buď v klidu a zkus co nejčastěji přikládat a hlavně v noci (miminko nemusíš budit, jen jej přilož k prsu třeba i v leže ve své posteli, ono se chytne reflexně).
market.s.87 píše:
no jo to mam, aspon tech pul roku kdyby to slo. me se prestali nalejvat, nejdriv jedno a ted i druhy, malej ztoho taha jen jako ze si stim hraje. mozna je to i tim, ze jsem nejdriv zacala rodit uplne normalne a az na sale na koze po hodine marnyho tlaceni a trpeni bolesti na hekarne zjistily ze malej mi neprojde panvi, tak nastoupil cisaron je pak i celej vzteklej ze mu asi nic poradne netece, ach jo a to jsem si rikala jak to jde vsechno v pohode
tak tímhle to určitě nebude, protože naopak tvé tělo jako by prožilo normální porod - jen ta úplně poslední fáze neproběhla. Nehledě na to, že já měla porod jak přes kopírák s tím tvým a s kojením jsem problém neměla. Nehledej viníka ani v sobě ani nikom jiném, tohle se prostě může stát komukoli ![]()
Zkus se poradit tady na emiminu s laktační poradkyní.
Důležitý je hodně pít, před kojením zkus taky nahřívat třeba žínkou, masírovat a odsávat / odstříkávat co chvilku ikdyž malý zrovna nepije. Mimochodem mě to s odsávačkou nešlo, zato rukama jsem odstříkala docela dost. A přesně jak píše Domi přede mnou, kojit co to půjde hlavně v noci, to se podporuje tvorba MM nejlíp. Jo a některým dětem pomáhá šimrat je pod bradičkou, aby líp sály - prý reflex, nevím, ozkoušeno to nemám
Držím palce a hlavu vzhůru, věřím, že to půjde a pokud třeba ne, tak se svět nezboří - na ne/kojení není založena kvalita matky ![]()
Mám srovnání kojení po císaři i po přirozeném porodu a v obou případech jsem to měla úplně stejně. Kojila jsem o 106, plně 6 měsíců, s tvorbou mléka problém nikdy nebyl. Chce to co nejčatěji přikládat, klidně každou hodinu, aby se mléka tvořilo víc.
Ahoj,nečetla jsem tedy vše,ale já jsem po císaři začala kojit 2-3 den.kojila jsem plně do 6,5 měsíce,a kojím dodnes-12,5 měsíce-ale už jen 1× denně.
sandrik píše:
Jo a některým dětem pomáhá šimrat je pod bradičkou, aby líp sály - prý reflex, nevím, ozkoušeno to nemám
S tím šimráním pod bradičkou to funguje
Mně to poradili už v porodnici. Vždy, když miminko začalo u prsu usínat, stačilo pošimrat ukazováčkem pod bradičkou a začalo zase tahat ![]()
A ještě k tomu pití - na tvorbu mlíka se doporučuje melta. Já se jí u Šárky taky prolívala ![]()
Ahoj-tak já mám za sebou dva císaře-jeden akutní a druhý pak plánovaný. U prvního to kojení šlo ztěžka,ale nakonec doma jsem pak dostala po 3týdnech zánět a lékař mi zakázal kojit (měla jsem smůlu na doktora-tenkrát ještě nebyl net..tak jsem nevěděla,že to šlo i jinak).
U druhého jsem domů z porodnice odjížděla s tím,že budu muset doma dokrmovat (sestry mi nakázaly koupit si UM). Taky ze mě vytáhnul max. 30 a prsa se mi nalily až při odjezdu domů.
Nakonec jsem vůbec nedokrmovala,ale zažila jsem si s rozkousanými prsy do krve hotové peklo.
Hlavně to chce klid…i to dítě vycítí,že je máma nervozní.
A když to nepůjde,tak si to kojení vychutnáš u dalšího mimi.
Zkus kvalitní stravu, nápoje, a hlavně zapoj tatínka-těch 6 týdnů je pro maminku hodně náročné období.Z vlastní zkušenosti vím,že se mi problémy s kojením po tomto období úplně ztratily.
ahoj..ja teda v porodnici taky dokrmovala…pac by mala jinak zhubla…ale treti den uz vytahla 50 ze me…a tim prikrmy zkoncily. kojila jsem plne do 5 ti mesicu a pak jeste dva mesice pomalu odstavovala…ja si trosku myslim ze to neni uplne cisarem nebo necisarem…ale nekdo proste koji jinej ne
nelamej to pres koleno kdyz to nepujde tak to proste nepujde…a budete na UM…uz takovych bylo
![]()
edit: ale je fakt ze doma byla velka zmena…ja nesnasim spitaly a doktory…a doma mi najednou mliko teklo aji usima jak sem ho mela moc ![]()
Rodila jsem císařem v epidurální anestezii a s tvorbou mléka jsem problém neměla. Malou jsem hned od začátku jen kojila a plně jsem kojila prvních šest měsíců.
Ahoj, taky jsem rodila císařem, nedokrmovali jsme nikdy a kojím do dnes.. ![]()
Důležité je, aby hodně pil od Tebe, mlíka se dělá tolik, kolik je potřeba. Takže když nebude pít od Tebe, ale z flašky, je to cesta do pekel..
Můžeš se podívat na www.kojeni.net je tam spousta zajímavého. I by Ti případně poradili. Nebo zavolat nějaké laktační poradkyni, dal by Ti na ní kontakt Tvůj gynekolog, prý je to na pojišťovnu. Držím palce!
Ono to má každá jinak. Laktační poradkyně tvrdí, že rozkojit se dá vždycky. Zkus se na nějakou obrátit. Já znám osobně tu, co radí tady v poradně … p.Hricová. Je šikovná.
Já třeba po císaři kojila jen do 3 měsíce…pak jsem začala mít potíže se žlučníkem a fásla jsem léky, které kojení znemožňovaly.
No a pokud by to ani tak nešlo, nestresuj se. Kojení má být příjemné pro obě strany - miminko i maminku, a pokud to nejde, svět se nezboří. Spousta z nás vyrostla jen na Sunaru. ![]()
Market hlavně klid, byla jsem na tom úplně stejně. I porod stejný, císař neplánovaný-malý se nedorotoval do středu a já ho tím pádem nemohla vytlačit. Taky mi do něho v porodnici tlačili Nutrilon, dokonce jsem si ho i na cestu nechala dokrmit aby neřval, ale doma jsem mu ho už prostě nedala. První dny - to bylo šílený, ale kojila jsem furt, prsa do krve ale Nutrilon jsem nedala. Málo přibíral i jsem musela k mudr. na kontrolu kojení a furt vážit, ale pak se to zlomilo a začal přibírat.
Takže přikládej co nejvíc, jak píšou holky hlavně v noci to se tvoří nejvíc mlíčka a nejlépe to teče, vím, že si unavená ale snaž se být co nejvíc v pohodě, ono je hodně o psychice a fakt to nejsou kecy. Snaž se snižovat dávky toho Nutrilonu a pak ho úplně vypustit. Jestli ti cokoliv nejde, na nic nečekej a volej laktační poradkyni od toho jsou aby poradily. Mně se vždy hrozně ulevilo když mně vyslechla a poradila a hned jsem měla víc energie.
Držím pěsti a napiš jak pokračujete.