Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky…mám 11týdeního chlapečka…před 3týdny jsem začala brát antinu cerazette a týden na to jsem to poprvé dostala,od té doby máme trápení s krmením,není to pravidlem ale občas malý zlobí,pouští se prsu s pláčem a hledáním,jako by mu to nechytnalo protože teče,je vidět mlíko v pusince.Je to slabé mlíko a nebo změna chutí kvůli antině nebo menzesu,ten už zkončila ale problmy trvají.Není to u každého krmení,ale během dne ano…ale dnes v noci se mi malý budil po hodině na kmení…prsa střídám ale dnes nepomáhalo nic…nakonec jsem poprvé sáhla po UM…mám pocit že mu moje mléko již nestačí.Je to chyba kojit a třeba jednou denně např.večer dát UM…anebo to mám vydržet že se to samo srovná? ![]()
Mela sem tu samou anti a dobry. Myslim, ze je to MS a taky kluk zacal v tomhle veku taky takhle vyvadet, ale co s tim nevim, vyvadel a vyvadel az se odstavil.
Ahoj, měli jsme to taky. Trvalo to asi 2 měsíce a byl to fakt boj. Hodněkrát jsem chtěla kojení vzdát. Přes den když se malá vztekala, tak jsem ji nenutila a zkusila dát za půl hodiny, hodinu, ale když vyváděla večer, tak jsem dala UM. Teď už zase nějakou dobu pije pěkně. A netrápí Vás prdy?
Mari20 píše:
Ahoj, měli jsme to taky. Trvalo to asi 2 měsíce a byl to fakt boj. Hodněkrát jsem chtěla kojení vzdát. Přes den když se malá vztekala, tak jsem ji nenutila a zkusila dát za půl hodiny, hodinu, ale když vyváděla večer, tak jsem dala UM. Teď už zase nějakou dobu pije pěkně. A netrápí Vás prdy?
Jo prdíky nás trápily,ale začala jsem dávat čaj a je to lepší,kope nožičkama a krásně se vyprdí…nebyla třeba chyba ten čaj s láhve?že je třeba lenošnej a lahvička je lepší i když občas vážně pije pekně.
Mě taky malá pila občas hezky a někdy to byl horor. Asi to je jen bojkot kojení, zkus ještě chvíli vydržet a uvidíš. Držím palce, ať kojíte, co nejdéle. U nás flaška na kojení vliv neměla, tak v tom neporadím.
Já radím vydržet, pokud po půjde. Jednak se určitě může při užívání AK změnit chuť MM a hlavně bych to u vás viděla i na růstový spurt. Bývá přechodný a vyplatí se nepodlehnout a neodstavit. Myslím, že jedno krmení denně UM by vadit nemělo, ale já bych se asi obávala toho, že by si dítě zvyklo na lahev a jinou chuť mléka a to moje už nechtělo. U nás to mělo podobný průběh taky kolem 3.měsíce. Ovšem já nebrala AK, ale dostala jsem první MS. První den to vypadalo na odstavení, už jsem se s tím začínala smiřovat. Navíc Mája i míň přibývala. Ale vydržela jsem a kojím dodnes
. Přeju hodně sil. ![]()
Mari20 píše:
Mě taky malá pila občas hezky a někdy to byl horor. Asi to je jen bojkot kojení, zkus ještě chvíli vydržet a uvidíš. Držím palce, ať kojíte, co nejdéle. U nás flaška na kojení vliv neměla, tak v tom neporadím.
Děkuji…no snad to zmáknem.Dnes večer chci skusit dát UM,abych se v noci trochu vyspala a třeba to malého zasití…holt když bude bojovat skončíme na UM úplně…ale děkji za rady.
hkac píše:
Já radím vydržet, pokud po půjde. Jednak se určitě může při užívání AK změnit chuť MM a hlavně bych to u vás viděla i na růstový spurt. Bývá přechodný a vyplatí se nepodlehnout a neodstavit. Myslím, že jedno krmení denně UM by vadit nemělo, ale já bych se asi obávala toho, že by si dítě zvyklo na lahev a jinou chuť mléka a to moje už nechtělo. U nás to mělo podobný průběh taky kolem 3.měsíce. Ovšem já nebrala AK, ale dostala jsem první MS. První den to vypadalo na odstavení, už jsem se s tím začínala smiřovat. Navíc Mája i míň přibývala. Ale vydržela jsem a kojím dodnes. Přeju hodně sil.
Odstavovat nemám v plánu,jen třeba jednou denně UM…protože dnes v noci jak pil po hodině,nestíhala se mi nalývat prsa a plakal mi hlady…uvidíme jaká bude dnešní noc.
Teerosku, jestli je to růstový spurt, tak je úplně normální, že se ti kvůli častějšímu kojení nestíhají nalévat pořádně prsa. Tělo potřebuje nějaký čas, aby zareagovalo na větší „výdej“ ![]()
Praxe je většinou taková, že pokud zavedeš jednou příkrm, už se to veze a na UM většinou skončíte úplně.
Zkus nějak laktaci podpořit (čaje, homeo, odsávání)
Pokud tak často vyžaduje krmení, tak by to opravdu růstový spurt být mohl. Snad se to brzy zlepší.
Cappy píše:
Teerosku, jestli je to růstový spurt, tak je úplně normální, že se ti kvůli častějšímu kojení nestíhají nalévat pořádně prsa. Tělo potřebuje nějaký čas, aby zareagovalo na větší „výdej“
Praxe je většinou taková, že pokud zavedeš jednou příkrm, už se to veze a na UM většinou skončíte úplně.Zkus nějak laktaci podpořit (čaje, homeo, odsávání)
čaje piju každý den…odsávačku mám,ale nějak to odsávání nejde…asi jsem koupila špatnou.Uvidíme nechci o vzdávat…třeba to za pár dní přejde uvidíme.Uklidnila mě Mary20,taky dala občas UM a pak se to zase spravilo.
Mari20 píše:
Pokud tak často vyžaduje krmení, tak by to opravdu růstový spurt být mohl. Snad se to brzy zlepší.
No ale to bylo jen dnes v noci poprvé…byla jsem dost vačerpaná a proto jsem zvolila UM,nevěděla jsem si rady,ale stejně se pak do 2 hod.vzbudil myslím že byl dost vyplakaný a brzy mu vyhládlo.Napil se ode mě,vykadil na chvilku usnul.Pak se nechal zabavit povídání a zase hlad,u pití opět vyváděl až do následného usnutí a těd spí na balkoně v kočáře stejně jako včera.Uvidíme jak to bude večer,jinak sáhnu též po UM.Další noc po hodině krmení bych asi nezvládla.
Teerosku, jasně, že to přejde, ale většinou to nepřejde samo.
Snažila jsem se ti říct, že tělo potřebuje pár dní na to, aby stihlo zareagovat na větší výdej mléka - to jsou právě ty dny, kdy se ti zdá, že máš mléka málo, kdy prostě musíš velice často kojit.
Chce to jen vydržet, v lepším případě aspoň něco málo (i když se už zdá, že není co) odsávat nebo odstříkávat.
Pokud nějaké kojení plně nahradíš dokrmem (bez odsávání nebo odstříkávání), bude mlíčka míň a míň.
Cappy píše:
Teerosku, jasně, že to přejde, ale většinou to nepřejde samo.
Snažila jsem se ti říct, že tělo potřebuje pár dní na to, aby stihlo zareagovat na větší výdej mléka - to jsou právě ty dny, kdy se ti zdá, že máš mléka málo, kdy prostě musíš velice často kojit.Chce to jen vydržet, v lepším případě aspoň něco málo (i když se už zdá, že není co) odsávat nebo odstříkávat.
Pokud nějaké kojení plně nahradíš dokrmem (bez odsávání nebo odstříkávání), bude mlíčka míň a míň.
Chápu takže když se rozhodnu dát dnes po koupání UM rohodně odsávat např.10min co by malej pil…zkusím to tak a snad se to zlepší.
Teerosek píše:
Chápu takže když se rozhodnu dát dnes po koupání UM rohodně odsávat např.10min co by malej pil…zkusím to tak a snad se to zlepší.
A co to zkusit takhle?
Nakojit, mít po ruce připravený dokrm, který můžeš nabídnout, pokud se bude hlásit o „nášup“ ![]()
A pak zkusit ještě něco málo odstříkat