Kojení, prosím poraďte

806
10.9.20 14:06

Kojení, prosím poraďte

Ahoj, prosím jestli mi zvládnete poradit, jak dál nebo podpořit, ať vydržím. Mám syna 14dní starého a děje se mi to, co s prvním synem, kdy jsem kojení vzdala asi po měsíci a strašně mě to mrzelo a teď jsem za každou cenu chtěla kojit, jenže čím dál častěji jsem ve fázi to vzdát. Mlika mám strašně moc, ale prsa strašně bolí, bradavky a kolem jakoby mi někdo píchall jehlou. Hlavně přisávání je očistec. Moc nám to nejde, nedaří se mi, aby měl roztáhlou tu pusinku. Věčně se odtahuje s bradavkou v puse nebo pustí a znovu přisává. Má trochu žloutenku, tak tím je asi spavější a když už se přisaje, tak se moc nenapije a myslím, že nemůže být vůbec najedený. U prvního syna jsem to vzdala úplně a dala sunar. Tentokrát bych chtěla zachovat kojení alespoň odsáváním a podáním přes lahvičku. Nebo ještě zkusit vydržet… Ale mám hrozný strach před každým kojením. Co myslíte? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1932
10.9.20 14:08

Navštiv laktační poradkyní poradi ti co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14611
10.9.20 14:13

Nesmis mit strach a byt sevrena, jinak to miminko vyciti a bude taky nervni. Zkus mu bradavkou přejet po rtikach klidne i několikrát aby poradne otevřel pusu a pak mu ji vraž až dozadu do krku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
10.9.20 14:17

Ja to tak mela u obou deti, ty první tydny to byly hrozne, mezi kojenim sem mela obklady z tvarohu, prsa bolela, tvrdla, mliko ze me lilo dnem i nocí, bradavky bolely, ze sem chtela brečet pokazde kdyz syn zaplakal, ze ma hlad, jak se prisal, tak se mi kroutily prsty u nohou bolesti a maly obcas kousal nebo se odtrhaval nekolikrat během jednoho kojeni. Musela sem to prezit tak 2-3 mesice, pak se vse upravilo samo, přestalo to bolet, uz se tolik mlika nedelalo. Nedavala bych pres lahvicku, to je chyba, z te to tece samo a kdyz si na to dite zvykne, uz se mu pak nechce to tahat z prsa. Jinak pribira? Ma dost pocuranych plen? Je spokojeny? Odsavanim to neni moc dlouhodobe udrzitelny, aspon pro me nebylo, pul dne sem travila odsavanim, v zadnem pripade sem nevytahla odsavackou tolik jako maly sam, plus se mi mliko prestavalo tvořit, kdyz sem primo nekojila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
10.9.20 14:22

Bradavky a dvorce je dobre mazat a vetrat mezi kojenimi, aby se zahojili. Asi se spatne prisava. Nejlepe bradavkou podrazdit horni patro a strcit do pusy i kus dvorce a jazyk aby mel pod bradavkou. Kdyz je prisaty a nepije, tak posimrat pod bradou. Nekdo uspesne koji i s kloboucky a pak nejsou bradavky a dvorce tak znicene(ale zase hrozi, ze bude min mleka) :nevim:. Jestli jsou prsa zase moc nalita(tvrda), tak je dobre nejdriv trochu odsrikat, aby se pak mohl dobre prisat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.9.20 14:32

Ahoj,

Měla jsem to obdobně i s tím, že málo otevíral pusu, a vydržela 5 týdnu kojení dle návodu z porodnice (Podolí, diskutováno i s jejich laktační a prý dělám vše dobře, jen mám velká prsa), po kterých jsem si zavolala laktační poradkyni domů.

Následně jsem si nadávala, že jsem to neudělala dřív. Během prvních 10 minut nás se synem poštelovala tuhle a tamhle kousek a kojení nebolelo skoro vůbec! Za hodinu jsme vyřešily i kojení v posteli v leže. Za 2 dny byly zahojené i ragády na bradavkách a kojení od té doby neboli. Tu pusinku se naučil otevírat hodně moc až za několik týdnů tréninku a pak byl a je jako kapřík, když se přisává. :)

Za mě jedna z nejlepších investic pro miminko i maminku za 1000Kč.

Držím vám oběma palce :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2550
10.9.20 14:38

Zavolej si laktační poradkyni. Pojišťovny na ní i přispívají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5487
10.9.20 14:39

Kamarádka měla problém s několikátým dítětem, ty předchozí v pohodě a poslední nešlo a tak jí poradili to kojení přes kloboučky, že měl malý moc malou pusinku na tu bradavku. Pár týdnů kojila přes ty kloboučky a pak už cajk. S flaškou bych nezačínala. A kolik vypije, to bych ověřila přes váhu. Jestli se ti nechce investovat, tak si dojdi na jedno kojeni k pediatrovi. U nás chodí na vážená kojení běžně, miminko se nasytí rychle, třeba si jen myslíš, že pije málo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
10.9.20 14:43

Moc právě nepřibírá, na poslední kontrole za týden přibral jen 50g a jestli se to nenavýší, tak podle doktora přijdu o kojení. Asi to myslel tak, že mě bude nutit do um nebo co… A to mě ještě víc stresuje. Teď si mám pohlidat doma, kolik pribere a volat mu. A podle něj mám kojit max 15 minut a pak za 2h i kdyby celou dobu brečel. Což teda nedodržuju. Spíš jak to vyjde a řekne si..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
10.9.20 14:49
@Katka372 píše:
Moc právě nepřibírá, na poslední kontrole za týden přibral jen 50g a jestli se to nenavýší, tak podle doktora přijdu o kojení. Asi to myslel tak, že mě bude nutit do um nebo co… A to mě ještě víc stresuje. Teď si mám pohlidat doma, kolik pribere a volat mu. A podle něj mám kojit max 15 minut a pak za 2h i kdyby celou dobu brečel. Což teda nedodržuju. Spíš jak to vyjde a řekne si..

Tak timto stylem kojeni bys o nej fakt mohla velice lehce prijit, jeste ze to nedorzujes. Prisavani v prvnich tydnech boli, to je normalni, do jiste miry. Volej laktacni, pokud o kojeni stojis, pokud se prisava blbe, tak to muze byt problem. Zloutenka je taky komplikace, ale ne neresitelna. Vzhledem k malemu prirustku ale res hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
272
10.9.20 14:52

Já to měla podobné, za dva až tři měsíce se to upravilo. Pomohlo mi před kojením „nastartovat“ prsa ruční odsávačkou, jak to začalo téct, malá se už přisála dobře. Kolikrát jsem musela prso držet v jedné pozici, aby jí z pusy nevypadlo. Laktační poradkyně mi poradila pouze přes telefon, bylo to na začátku korony a nejezdily tenkrát za lidmi domů. Také pomohlo kojit jen v kalhotkách, Mimi úplně nahate, dala jsem na sebe ručník, kolikrát mě pocurala :mrgreen: ale to neva. Bradavky i dvorce pálily fest, pomáhalo po kojení natřít bepanthenem a větrat. Já kojila 20 min každé tři hodiny, na radu pediatricky a také vážila. Holce vadilo že mléko rychle stříká, pomohlo kojit v pololehu se zakloněnou hlavou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
606
10.9.20 15:34

Ta bolest po sestinedeli zacne mizet. Je to nejak hormonalne a bradavky si zvyknou. Me dcerka ze zacatku taky neotvirala pusu a nacucavala pouze bradavku. To je spatne. Pomohli nam kloboucky a za par dni pusinku otvirala i bez nich. Do laktacni poradkyne doporucuju rozhodne zainvestovat! Kojeni je hrozne stresujici, ale urcite zkus jeste chvili vydrzet. Vzdat to muzes koneckoncu vzdycky ;). Drzim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
10.9.20 20:13

Taky si pomáhám kloboučkem, ale bolí to přes něj stejně. Jen mi odpadává starost s tím přisátím. Laktační poradkyni kdyžtak zkusím. Poprvé jsem ji také měla doma. Ale možná to ještě zkusím chvíli zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
10.9.20 20:24

Ahoj, určitě si pozvi LP, dobré znamení je, že CHCEŠ ;) :srdce: Tak neboj, to zvládnete s miminkem :hug:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová