Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, prosim o radu jak byste postupovaly v me situaci, protoze chvilemi uz nevim jestli brecet nebo kopat vztekem do zdi. Mam rocni holcicku, po prvotnich nezdarech jsem ji od narozeni krasne kojila (UM pouzito asi jen 2× ale vzdy zvracela). Po zavedeni prikrmu taky nebyl s nicim problem, krasne ji do toho se koji. V zari jsme odstavili nocni kojeni (uspesne, kojim nejdrive ve 4 rano) a zhruba do 10.mesice uz ztracela o MM zajem. Kdyz videla ze dostane presnidavku tak sahla radeji po ni, kojila jsem uz max 2× denne (po ranu a na noc). Uz jsem se radovala, ze v roce prestanu kojit. Kolem toho 10. mesice se ale neco zmenilo. Ji porad krasne ale MM by chtela porad. Nevadi mi kojeni, ale ten doprovodny program kolem: neustale mi saha do vystrihu, hraje si s bradavkami, natahuje mi tricka. Kdyz ji to zakazu tak udela scenu, vali ji slzy jak hrachy, mlati hlavou o zem, je prohnuta do luku…kamaradky mi uz rikaly ze to neni moc normalni. Rodina se nejdrive smeje ale pak to skonci u „Tak uz ji proboha dej…vzdyt ten plac se neda vydrzet!“. Nic s ni nejde delat: prohlizi si knizku, prijdu k ni ze ji budu ukazovat obrazky- odhodi knizku a sape se mi do vystrihu, zakazu, opet scena..tak pro klid opet dam prsa. Skada si kostky, prijdu k ni - odhodi kostky, taha mi vystrih tak ze mam na krku sramy…kdyz k nam nekdo prijde tak ja se dim 5m od ni na gauci a hraje si s ni manzel, protoze by mi zase vytahovala prsa z podprsenky a pak by pul hodiny jecela. Kolem 4 -5 rano si ji beru do postyle, vzdycky jsem ji polozila a spala. Ted mam jeji ruce vsude, lezu a snazi se mi dostat do vystrihu, ruce mi strka do vystrihu, taha bradavky. Kdyz nemuze bradavku nahmatat tak opet hodinova scena, ze se nevyspim ja ani manzel. Mikiny a rolaky jsem zavrhla. Mame teply byt a skrz to behani kolem male a domacnosti jsem zpocena jako…no vite. Mate nejakou radu? Pomuze UM nebo bit po rukach? Dostala jsem radu ze ji mam rucicky pusinkovat kdyz bude mit tendence je zase strkat za triko, ale to nepomaha. Mala je jinak hodna holka ale uz si vsimam ze po ni dost kricim protoze uz jsem vycerpana z toho jak 24h branim svoje prsa…
@Sinquinita tak to se přidávám a počkám na rady, mám podobnou závislačku 15 měsíců…
Chceš kojit? Pokud tě to tak obtěžuje, dej UM. Pokud bych v tvé situaci byla já a kojit dál chtěla, tak bych jí sahání pod triko a tahání za bradavky nedovolila, byť by byly scény. Jsem si jistá, že by jí po čase přešly. Není blbá a ví, že vždy povolíš ![]()
Ja té úplně chápu
mám kluka 2 roky a 8 měsíců a kojim už jen večer a max 1 v noci, ale ještě do září mi lezl do trika i 15 x denně
tak jsem na víkend odjela pryč a když jsem se vrátila, měla jsem bradavky přelepeny pásky, že mlíko prostě přes den není a on to hned pochopil, ta úleva neskutečná, jako první dny to zkoušel, ale viděl že mám au tak už přestal ![]()
@Sinquinita ja odstavila ve 2 letech, do te druhe byl klid, ale od te doby se pri usinani snazi mi dat ruku do vystrihu. Pak uz jsem se nastvala, dorvala ji, rekla, ze je to pro mimina a ona je velka a byl klid. Ted pri nemoci s tom zase zacalo a trlo par dni nez pochopila, ze uz opravdu NE.
Budes muset byt tvrda a odstavit, dat UM. Ale pocitej s tim, ze to muze trvat klidne i rok jeste, jako u nas… kazdopadne ona to delala jen pri usinani, pres den bych s tim akoncila uz ted hned, byla tvrda, neustoupila
Anonym nebo smazat diky
Bez jakéhokoli sentimentu bych odstavila, přiznávám že nechápu, proč si tohle matky nechají líbit. Ani žádné UM nemusi dostat, nabídla bych plnotučné mléko a jinak bych mléko nahrazovala jogurty, sýry, mléčnými kasemi atd.
Poloz si otazku, zda jeste chces kojeni drzet, nebo odstavit. Pokud chces kojit, tak ji davej bez reci, tohle obdobi ji zase pusti, pozdeji ji uz vysvetlis, ze se koji treba jen v posteli rano a vecer, zacne byt otravena, ze musi jit od oblibene hracky atd.
Pokud chces odstavit (nemusis uz ani kupovat UM, klidne dej kravske),tak budes muset vydrzet tyden dva scen (lepe kdyz zamestnas hlidanim tatinka),ale drive nebo pozdeji si zvykne. Tohle je moje nocni mura, co popisujes, a zajimalo by me, kde to zacalo. Dcera taky kolem roka zkousela nejake sapani do vystrihu venku na hristi, ale proste jsem ji rekla razantne NE a sla si s ni hrat a zabavit ji jinak.
Přesně toto byl důvod proč jsem odstavila dceru v 10 měsících. Já bych odstavila.
@Sinquinita pokud chceš dál kojit, co zkusit zavést nějaký rituál a misto, kde se doma kojí? Hraje si, přijdeš, chce mlíko, ok, tak máš hlad/žízeň, jdeme do ložnice do křesla. Ticho a klidek. Třeba té pak přestane obtěžovat, kdykoliv se priblizis.
Kojení podporuju
Ale nastavit hranice.Aby malá pochopila, žemaminka je taky na hraní a jiné aktivity.Ne že je to chodící mlékomat ![]()
Vzdyt to zakladatelku uplne omezuje. To bych radeji odstavila a venovala se pak vice beze strachu dceri. Normalni mi tohle neprijde a aai to obtezuje i okoli, rodinu, navstevy, nejen ji.
Mám 23m závisláka. Beru to tak, že to prostě potřebuje. Dudlík nemá a nikdy neměl. Pokud mi přes den či v noci sáhne na prso, nijak mě to neobtěžuje. Možná tvá dcerka prochází citlivým obdobím, třískat ji po ruce nebo po ní ječet mi přijde hrozné. Odhání ji vlastní máma. Evidentně to potřebuje k uklidnění, je ještě malá. Možná kdybys jí to prso tak nezakazovala a nevztekala se, prostě jí ho bez divadla dala, přestala by být tak urputná. Já jsem asi fakt divná, ale já toto prostě nechápu. Proč bych měla nechat své dítě plakat, když se chce ke mnr přitulit, což dělá od narození. Najednou ho budu vyhazovat a třískat po rukách?? ![]()
@Ice79 píše:Souhlasim, pekne napsano. Kojim 22mesicniho, taky mel obdobi, ze se sapal po vystrihu. No a co? Tak dostal. Doma, pred rodinou to snad nen problem. A venku si na prso ani nevzpomnel nebo kdyz mel jakekoli rozptyleni, tak vetsinou taky ne. A doma v soukromi dostal dle libosti. Pak ho to preslo a dnes uz si pres den nevzpomene, pije v noci. Ale v roce je jeste prcek, proste chce byt u tebe.
Mám 23m závisláka. Beru to tak, že to prostě potřebuje. Dudlík nemá a nikdy neměl. Pokud mi přes den či v noci sáhne na prso, nijak mě to neobtěžuje. Možná tvá dcerka prochází citlivým obdobím, třískat ji po ruce nebo po ní ječet mi přijde hrozné. Odhání ji vlastní máma. Evidentně to potřebuje k uklidnění, je ještě malá. Možná kdybys jí to prso tak nezakazovala a nevztekala se, prostě jí ho bez divadla dala, přestala by být tak urputná. Já jsem asi fakt divná, ale já toto prostě nechápu. Proč bych měla nechat své dítě plakat, když se chce ke mnr přitulit, což dělá od narození. Najednou ho budu vyhazovat a třískat po rukách??
U me mala take pomalu prestavala mit zajem o kojeni. Chtela jen na uspavani po obede a vecer. Po roce ale zacla co hodinu v noci vyrvavat a vymucovat si. Pak jsem zjistila, ze hlad nema, je ji mleko sumak, hlavne ze ma kontakt s mamou. Takze jsem odstavila uplne, protoze by me psychicky znicila. Kdyz mi prislo, ze ma jooo hlad, nabidla jsem kapsicku. Do 2 tydnu spala zase celou noc a byl klid…
@Ice79 pritulit se snad muze i normalne, ne? Neni tak mala, aby uz nevedela moc dobre, co muze a nemuze. Jen ji nekdo musi ukazat ty hranice. Je na kazdem, jak si to nastavi a co mu prijde v pohode. Zakladatelka mi prijde, ze z toho moc v pohode neni. Me by to taky prijemne nebylo. Takze bud dite pochopi ze ne, nebo odstavit…