Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky. Jaký je váš názor na kojení přes kloboučky? Prakticky již od porodu je občas při kojení používám. Z počátku jsem měla plošší bradavky a malá se příliš nechtěla přisát (ačkoli vpáčené je opravdu nemám). Nyní už je to lepší, ale přesto (zřejmě již zvyk) se mi bez nich kolikrát nakojit nepodaří. Přijde mi, že si na ně malá již zvykla (např. jak na dudlík, flašky aj..) a je líná se bez nich přisát. Jednu dobu jsem kojila už téměř bez nich, ale měla jsem stresující období a začala je opět používat, což jsem zřejmě neměla, ale co se dá dělat. Myslíte, že je možnost, že jejich dlouhodobým užíváním mohu ztratit mléko (či výrazně snížit tvorbu)? Ještě to nechci zcela vzdávat, ale moc nevím, jaké „triky“ použít. Myslím si, že zrovna v mém případě je to docela škoda, že je používám, ale na druhou stranu opravdu neplánuji kojit nějak výrazně dlouho (tak do toho půl roku dítěte, pak bych ráda odstavila). Jinak ale musím říct, že i přes různá negativa jsem za ně velmi ráda, protože nebýt jich, tak už z porodnice odcházím s lahví..
My jsme na nich skoncili v porodnici a nastesti postupne presli na bez nich. Nakonec jsem kojilapres dva roky, postupne se to naucil. Taky mam mensi bradavky.
Dcera se narodila nedonošená a Neonatologii mi sestra řekla, že nemám bradavky nic moc…neměla jsem je vpáčené a nic, jen nalitím se oploštily. Tak mi dala nedonošenecké kloboučky, byly takové jiné a vyrábí je jen jedna firma. Dcera se bohužel tak naučila pít přes ně, že jinak nechtěla. Kojila jsem jí tak do 18 měsíců. Bylo to pěkně protivné, klobouček nandat a pod. Když jsem potřebovala nakojit v terénu byl to problém. Taky mi přijde, že tvorba mléka byla menší a pro tělo složitejší.
Druhé dítě jsem porodila taky dřív, ale v jiné nemocnici, tak mi sestra řekla, že mám prsa naprosto normální a tak jsem kojila bez a naprosto v klidu. Do 21 měsíců. Tvorba mléka byla velmi dobrá, žádné starosti s mytím a dezinfekcí kloboučků.
Kojila jsem první do roka a půl s kloboučky úplně bez problémů. Mlíka víc než dost.
Druhá se naučila po asi měsíci bez, je to pohodlnější, odpadá sterilizace, nemusím hlídat, jestli klobouček mám u sebe, atp. Ale celkově to s ním nebyla žádná trága. Lepší než ty umělý srágory.
Já kojila s klobouckama dva roky. Vůbec v ničem mi nevadily. Na tvorbu mléka to vliv nemelo.
Taky mi v porodnici nacpali kloboučky, oni tím rádi řeší cokoliv, místo aby opravdu pomohli. Pak mě naštěstí zachránila staniční sestra, která mi konečně pořádně vysvětlila, jak malou správně přiložit. Doporučuju nějakou šikovnou laktační poradkyni, kloboučky prostě odložit a vytrvat. S nimi je to vážně otrava, navíc kojení trvá déle, mlíka je míň…
Ahoj, u dcery jsem kloboučky používala cca 2 měsíce. Postupně se dcera naučila bez nich, chce to zkoušet… jedno prso bylo lepší, tak se nejprve naučila na něm. Nakonec jsem kojila 2 roky. A nepřišlo mi, že by se při používání kloboučků tvořilo méně mléka…nakojila bych i dvojčata ????
Mne kloboučky snizily laktaci hodně překonala jsem to jejich odbouráním jinak bych asi nekojila. pokud se umí přisat i bez nich tak to vklidu zkousej bez nich.
Kojím s kloboučky už šest měsíců a naprosto v pohodě. Ba naopak, s první dcerou jsem je neměla a trápily mne popraskané bradavky apod., teď nic takového neznám.
Pouzivala sem je od porodnice a právě kvůli tomu, ze sem četla, ze se může ztratit mleko, sem se zacala poradne snažit je odbourat. Nejdřív sme meli taky problem, takze sem tk nejdriv začala kojit v noci v leze, to byla rozespala tk ji to bylo jedno
pak v leze i ve dne a pak si na to zvykla, tak sme je odbourali uplne
S kloboucky jsem kojila do roka a uplne v pohode, mlika az az. Pro mne byla jedinym minusem ta udrzba, sterilizace.
Taky jsem šla z porodnice s kloboučky. Když měla dcera asi pět měsíců, tak me to přestalo bavit a začala jsem přikládat v noci bez. Ze začátku moc nechtěla, ale pak si začala zvykat a během tří týdnů jsme se jich zbavily úplně.
@ZuzaMi píše:
Kojím s kloboučky už šest měsíců a naprosto v pohodě. Ba naopak, s první dcerou jsem je neměla a trápily mne popraskané bradavky apod., teď nic takového neznám.
Právě že miminko má držet v puse celý dvorec, ne jenom bradavku, při správném kojení by bradavky popraskat vůbec neměly. Chce to tu laktační poradkyni, no.
Mě je v porodnici dali, že malá neuměla chytit prso, doma sme bojovaly a ja sem patrala, sehnala laktační poradkyni a sem za ni vděčna, kloboučky odbourala mala se chytla krasně akorat sme změnily polohu při kojení a super
U obou synů jsem vytáhla kloboučky hned v porodnici, prsa se mi nalily tak, že se nebyli kluci schopní přisát. U obou jsem kloboučky používala cca 2 měsíce. Ze začátku u každého kojení, pak v noci bez kloboučku - jak byli rozespalí, tak se chytli. No a pak už bez kloboučků úplně. Ono se teda říká, že když má mimino hlad, tak se přisaje i na rovnej pupek
Prvního jsem kojila 7m, druhej bude mít 6m a ještě kojím..