Kolegyně "chudák"

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
192
7.9.16 12:36

kolegyně "chudák"

Ahoj všem,

zakládám nové téma, protože jsem tu nic podobného nenašla.
Potřebovala bych poradit, jak jednat s kolegyní tzv. „chudákem.“ Tím mám na mysli kolegyni, která ne že by se litovala, ale neustále trousí narážky a náznaky na to, jaký je hrozný chudák. Co všechno ji bolí, jaká vyšetření musí chudák podstupovat, jak nikdo neví, co jí chudákovi je, jak celý víkend ležela v posteli… Strašně ráda rozebírá všechna svoje vyšetření, doktory, nemoci, a mně už po těch letech tím šíleně vysává. Připadá mi, jako by ze sebe dělala spíš hrdinku než cokoliv jiného - jako co všechno vydržela a jak je tím zajímavá a jiná než ostatní. Popravdě nevím, jak se cítí doopravdy. To je nepřenosné a nechci to ani hodnotit. To bych z tohohle tématu úplně vynechala. Spíš mi leze na nervy její neustálá potřeba toto se mnou sdílet a v podstatě si ode mě vymáhat účastné vzdychání a litování, ale já na to už prostě nemám nervy :zed:
V kanclu jsme samy dvě, takže není prakticky kam utéct. V poslední době na ty její narážky nereaguju a ignoruju je (neodpovídám), což není úplně zdvořilé. Nevím, jak jí slušně dát najevo, že mě její zdravotní stav nezajímá. Ona je do toho navíc strašně nesebevědomá, takže ji nechci ranit.
Např. včera během pár hodin asi desetkrát významně utrousila, že jde na ultrazvuk, zopakovala to několikrát, já nic. Ale faktže se mi už vařila krev. Nevadí mi, když si chce někdo popovídat o tom, co ho trápí, ale s touhle kolegyní je to prostě furt a denně. Vyčerpává mě to jen poslouchat a hlavně nevím, jak už mám na to pořád reagovat.
Podotýkám, že je jí 30. Takže to není žádná stará pani s legitimním důvodem naříkat.

Máte někdo zkušenosti s kolegyní chudákem? Jak na ni? :nevim: Předem děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9719
7.9.16 12:38

Řekni jí to narovinu ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
7.9.16 12:41

Ja mam takovou tchyni a obcas i manzel uz zacina :cert: resit porad to me boli, picha…tak je vzdycky nejak zprazim..manzelovi vetsinou reknu at nefnuka a tchyni, ze co ceka, ze je po operaci, nedodrzuje rezim, nebere leky apod.. :think: :pankac:

Příspěvek upraven 07.09.16 v 12:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
7.9.16 12:41

@Lisdoonvarna říct jí to bez chození okolo horké kaše neboli narovinu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79819
7.9.16 12:44

A co jí odpovědět hezky slušně - ano, vím, už jsi mi to dnes říkala devětkrát. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
7.9.16 12:46

Měla jsem takovou kolegyni v práci..ne že by se litovala, měla neco se zdravím nebo tak..ale ona od rána co přišla, kecala až do odpoledne než odešla..fakt jako..dokázala mluvit klidně i s prominutím o " ho.nu " celé hodiny. Samo do toho dokázala pracovat to jo, ale po čase mě to fakt už nezajímalo, takže jsem neragovala, ale ji to nevadilo..prostě mluvila a mluvila i tak..Donesla jsem si do práce mp3 přehravač, dala ho do uší a byl klid:o)) po čase jí to došlo a našla si jinou obět - z jiné kanceláře…

• Citovat
  • Upravit
192
7.9.16 12:46

Říct jí to na rovinu… hele, já si každé ráno připravuju slovo od slova, jak bych jí to asi řekla, ale nakonec k tomu nedojde, ona je fakt taková nesebevědomá a bojím se, že by po tom nastalo dusno. Máte nápady, jak jí to říct šetrně a taktně?
Jakože situace:
kolegyně: (začíná zase o ultrazvuku a jaký má problémy s čím)…na tohle říct „mě to nezajímá“ anebo „hele, já vím, že máš problémy s tím a tím, ale já o tom nechci pořád poslouchat“ je hrozně tvrdé, nenapadají mě vůbec žádné okliky, jak to říct a neranit ji. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
7.9.16 12:48

Jinak tu mp3 už taky provozuju. Blbý je, že já jsem taková moc mírumilovná povaha a nemám ráda, když musím někoho odmítat a ranit. Jinak možnost od @inakřivák super, to se mi líbí, ale je to hodně ostré :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
7.9.16 12:49

To tě lituju, to musí bejt šílený!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
7.9.16 12:49

Než jsem si přečetla, že jí je 30,myslela jsem, že píšeš o mé matce…Pouštěj to druhým uchem ven, jiná rada není asi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
7.9.16 12:50

Tak to te lituju, tohle bytostne nesnasim, uplne mi to trha zily. takoveho cloveka bych vedle sebe nesnesla a normalne bych ji to rekla, ze me tohle nezajima. To se neda dlouhodobe vydrzet, tyhle chudinky co si chodi k ostatnim pro slova obdivu a uznani, jak to skvele zvladaji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
7.9.16 12:54
@Lisdoonvarna píše: Říct jí to na rovinu… hele, já si každé ráno připravuju slovo od slova, jak bych jí to asi řekla, ale nakonec k tomu nedojde, ona je fakt taková nesebevědomá a bojím se, že by po tom nastalo dusno. Máte nápady, jak jí to říct šetrně a taktně?
Jakože situace:
kolegyně: (začíná zase o ultrazvuku a jaký má problémy s čím)…na tohle říct „mě to nezajímá“ anebo „hele, já vím, že máš problémy s tím a tím, ale já o tom nechci pořád poslouchat“ je hrozně tvrdé, nenapadají mě vůbec žádné okliky, jak to říct a neranit ji. :think:
Řekla bych jí něco ve stylu- hele, jsi milá, syxmpatická, hezká (něco z toho, vyzvdvihnout cokoliv pozitivního), je ti 30, myslím, že jsi moc fajn, jen kdyby ses soustředila chvilku na něco jiného než tvůj zdravotní stav, bylo by to fajn nejen pro mě, ale i ty bys přišla na jiné myšlneky. Radši mi řekni, jakýs měla víkend/večer/cokoliv…decetně říct, že toho máš plné zuby, ale že si s ní ráda povykládáš o čemkoliv jiném…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
7.9.16 12:54

Vysavači energie to jsou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.9.16 12:55

:mrgreen: Co na ní vyzkoušet trochu černého humoru? Třeba by dala pokoj. :mrgreen: Třeba bych jí řekla, ať zkusí veterináře, že občas hodně nemocným pejskům, co už naději nemají, pomůže a už je nic nebolí. :mrgreen:

To by se mohla teoreticky urazit a dát pokoj nadobro.

A se sebevědomím jí může pomoci psycholog, kineziolog - to není tvůj problém a nemáš zodpověnost za její život a zda bude uražená nebo smutná, je to jen její problém.

Příspěvek upraven 07.09.16 v 12:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
7.9.16 12:55

Oh ja mam hromadu zkusenosti… a muzu si za to sama. Ty alespon jaksi nemas na vyber, je to kolegyne, sedis s ni v jednom kanclu, takze od ni v podstate neni uniku. Ja si „tohle“ do zivota pozvala sama.

Mela jsem kamaradku, taky vecne stezovani si. Furt neco ma, boli ji zada, vyvrtla si kotnik, boli ji hlava… ale hlavne, kazdy mesic ma nenstruaci, o ktere ti MUSI rict. Uz 3 dny predem ji je spatne, asi to bude co nevidet mit. V den kdy ji to prijde, tak ti o tom musi povedet, jak je ji ZLE a jak si teda musi vzit pro zbytek dne volno. Vecer hlasi pres sms, ze lezi doma s termoforem na brise a ze uz ji je lip… ale dopordrobna ti kazdy mesic vysvetli jak ona trpi.

Ona temi problemy ocividne zije a myslim si, ze i proto ma tak bolestive menstruace. POZOR, ja netvrdim, ze neexistujou zeny, ktere opravdu netrpi, jak vim ze ano, ale psychika dela hodne a v jejim pripade by me vubec neprekvapilo, kdyby polovina bolesti co ona ma nepochazela z toho, ze ona se do toho stavu vyhecuje. Jednou jsem ji to naznacila a tak se vztekla, ze se se mnou asi 3 mesice nebavila.

Ale kdyby to bylo jenom jeji zdravi, ona ma stalke nejake problemy. Do neuveritelnych detailu mi bude vypravet jak resi v praci nejake problemy, jak musi tohle a tohle, zahlcuje me technickymi detaily, kterym ani rozumet nemuzu… nepomaha ji rict, ze tomu nerozumim a naznacit, ze me to nezajima. Mam neodbytny pocit, ze ona to dela naschval, aby vypadala dulezite.

Pak musim resit jeste jeji bile mysky typu: „ja si dnes pripadam malo produktivni“… to uz jsem taky vrela, proste uz to psychicky nedavam, takze jsem se rozhodla to ignorovat. Rekla mi to jeste par krat dost durazne, jak mala produktivni ona se citi, az mi teda ruply nervy a rikam ji: A myslis, ze je to objektivni?

Samozrejme ze ne, nasledoval vycet vsech cinnosti, ktere ten den delala, ovsem stale se tak citi. (opet si hraje na pani zajimavou a pani dulezitou a vlastne cele to ma jediny ucel, poukazat na to, jak ona strasne pracuje a je udesne vykonna, ale presto se citi takova malo produktivni).

Proste odmitam takovehle pakarny resit. Tak ji rikam: podivej se holka, zamysli se nad tim, jestli tento pocit je objektivni a pokud ano, tak neco s tim udelej a pokud to je subjektivni pocit nezakladajici se na realite, tak to pust z hlavy.

Kamaradka se silene urazila s tim, ze kdyz ja mam nejake problemy, tak ona posloucha ale kdyz si ona potrebuje o necem popovidat, tal ode mne prichazi jenom hmmm aha, ok. Jasne, vsimla si, ze uz bojkotuju to jeji utrpeni, ma postreh. Ano, odmitam za ni resit banality typu „citim se malo produktivni“ a „uz mi zase prisla menstruace“, sorry

PS: kdyz to doma manzelovi vypravim, tak obraci oci v sloup a tuhle mi rekl: „vis co, az te bude zase otravovat nejakym udajnym "problemem“ typu, ze se citi malo produktivni… zeptej se ji, jestli ma taky nejake opravdove problemy". Ja sla uplne do kolen, kdyz tohle rekl, tak trefne!

Příspěvek upraven 07.09.16 v 13:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat