Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahojte ženy, chystáme se koupit Manducu, zatím máme půjčenou, ale už objednáváme naší (hurá!!!
), no, ale, chtěla jsem se zeptat, kolik času denně v ní mimčo vlastně může trávit? Malýmu bylo teď půl roku, zatím mi to za den vychází tak na cca 2,5 hodiny - ráno s ním jdu v nosítku nakoupit, což je 1,5 hod a odpo ho tam někdy dám, když jsme na prochajdě a v kočáře už řve, tak na uklidnění a vyspání, což je tak na tu 1 hodinu; vždycky když donosíme, tak ho dám doma na postel, aby se protáhnut, „zacvičil si“ apod., jak to prosím máte vy? já se přiznám, že mi to nošení hooodně vyhovuje, jsme pochipitelně v terénu daleko operativnější než s kočárem
, malýmu se koukání taky líbí (víc než ve sporťáku, mám dojem), v pohodě pak v Manduce usne, no, ale říkáme si, abychom to nepřeháněli, přece jenom ještě sám nesedí, tak abysme nepřetěžovali něco co se ještě nemá; opět díky za zkušenosti, hezký den ![]()
Já teda nejsem odborník, ale myslím, že když má dítě podsazenej zadeček, tak páteř tolik nezatěžuje
My nosíme docela často, dcera se v ní naučila usínat a když jinak neusne, klidně s ní několik hodin doma vařím a uklízím a ona je spokojená
V některých zemích děti nosí pořád, když nemají kočáry
![]()
Hedus, dobra otazka. Taky by me to zajimalo, maly uz zacina vic vnimat a v kocare kdyz nespi, tak lezet nebude. Jenomze vazi min. 7kilo a nosit ho na jedny ruce a druhou tlacit kocar, to nezvladam. Na manducu si jeste nezvyk, protoze ho tam neumim nacpat, zkousela jsem taky satek, moc se mu v nem taky nelibi. Zitra jedu na kurz vazani satku, tak doufam, ze se to tam naucim a malymu se to pak zalibi, protoze ma zada to uz nezvladaji.
Jak dlouho? Prostě, jak je potřeba ![]()
Hodiny neřeším, prostě nosíme jak draci ![]()
Heduš, já myslím, že je to v pohodě
Jsou holky, co nosí i dýl, mně dítě vydrží v šátku jen při chůzi
, ale i tak mi na tu hodinu a půl denně určitě vyjde.
květinko, to nebude technikou, spíš s ním zkus v šátku nebo v manduce jít na procházku. To rytmické pohupování, pohyb a výhled ven se mu bude líbit. Až si zvykne, vydrží ti tam i doma (teda když nebude jako moje dcera
)
kvetinka56 píše: Na manducu si jeste nezvyk, protoze ho tam neumim nacpat, zkousela jsem taky satek, moc se mu v nem taky nelibi. Zitra jedu na kurz vazani satku, tak doufam, ze se to tam naucim a malymu se to pak zalibi, protoze ma zada to uz nezvladaji.
vidíš, květinko, a mě nandání do manduky oproti vázání šátku přijde strašně jednoduchý, ale je to asi o tréninku, já na šátek zanevřela, páč než jsem to umotala, byla jsme splavená a malej dost nespokojenej
, ale jasný, že záleží na každym, co si vybere, a jinak souhlas s chuanitkou, nejlepší je chodit venku, mají podněty, teda ten náš nezmar se tím opravdu uklidní, kouká kde co lítá a po nějaký nespokojenosti ani památky, sotva dorazíme domů, tak chce z nosítka ven
, ovšem s tím jak dlouho, stále trochu tápu, ale tak někdo nosí pořád , někdo to sleduje, já asi uvidím, já bych taky nosila pořád, u nás to vlastně spíš hlídá taťka, aby náhodou něco ![]()
My máme v Manduce denně tak hodinku, dvě jak kdy, teď jak je hezky tak spíš k těm dvoum, protože se to Adél moc líbí. Nově teď nosíme v M. na zádech a je to fakt super, ale musím mít zrcátko na občasnou kontrolu jestli mé refluxní zlato nezvrací, ale to poznám i tak že mám mokro za krkem ![]()
Včera přišla na to, že mě může škrábat na zádech a tahat za culík, hrozně to lochtalo a lidi co chodili proti mě si asi mysleli, že jsem cvok co se směje a povídá si s batohem. Řehnila jsem se a opakovala - netahej mě za culík, Kočičko, netahej mě za culík ![]()
Nosim misto kocaru, takze kdyz jdem ven, tak po tu dobu, po dobu nakupu, nejake jine pochuzky… Myslim, ze pokud mas manduku nebo satek dobre dotazenou, tak dokud se tam diteti libi, tak je to v pohode.
a musi rict, ze jsem hrozne rada, jak se tu rozsiruje nosicska zakladna, konecne snad odeznivaji ty pitome povery o rozmazlenych miminkach…
Přesná doba, která neuškodí, neexistuje. Vždy záleží na mamince a na dítěti.
Já Matyho nosila tak hodinu denně (my teda šátkovali), druhý dítě bude určitě v šátku dýl, ale podle mě ty 2-2,5 hodiny denně (s přestávkou) by neměly vadit ani tomu nejzarytějšímu odpůrci nosítek.
čičinka píše: a musi rict, ze jsem hrozne rada, jak se tu rozsiruje nosicska zakladna, konecne snad odeznivaji ty pitome povery o rozmazlenych miminkach…
jeee, to mě vůbec nenapadlo, že si někdo myslí, že nošení mimča (v čemkoliv) = rozmazlené mimčo, to jako, že se nosí? no a? někdo se víc vozí, někdo se víc nosí, ne? já jsem pochopila, čičinko, že jseš zastánkyně a nosička
, jen mě to udivilo, kde ses s tímhle postojem setkala ? mě právě přijde super, že je mimčo takhle blízko mě nebo táty, teda tomu našemu se to líbí a neměnila bych, no jooo, názory jsou různé
taky se hlásíme k manducování)
tak mě napadlo holky ještě s tím nemáme mo zkušenosti..jak vám v tom prcek spal?mě když usne tak se zaboří plíny co mam na hrudi pro případ že bude blinkat(jako že blinká furt) a přijde mi že těžce dýchá tak mu tu hlavu občas přiotočím bokem aby se mi tam neudusil
vím že to asi nehrozí ale stejně ![]()
a taky má občas otlačený nožičky z těch bočních pásů myslíte že ho tam mám špatně?je mi jasné že se třeba otlačí ale přijde mi že minule měl ty nožky snad uplně odkrvený ![]()
Chuanitko, dneska poprve vyzkousim manducu v terenu, vemu ho aspon na chvilku ven, jsem zvedava, jak se mu to bude libit. Ja pouzivam latkovky a vzdy jak ho tam usadim, mam pocit, ze ma spatne zada a tak ho radeji moc do nositek nedavam, abych mu moc neublizila. Ale zitra kurz vazani do satku to jisti, tam si to poradne vsechno natrenuji a doufam, ze pak uz se taky zaradim mezi nosnice
Čici, mne prijde, ze rozmazleny dite je takove, co musi mit svoje za kazdou cenu a ne to, co se nosi na rukou.
Hedus, bohuzel, jak ve svem okoli, tak tady na emimi porad panuje nazor, ze kdyz se dite moc nosi a mazli, ze si na to zvykne a bude to neustale vyzadovat a bude rozmazlene.
Kdyz jsem rekla, ze svoje dite budu nosit a chovat, kdykoli to bude potreba, zklidila jsem jen schovivavy usmev jak mych rodicu, tak tchanovcu, jak jsem naivni. Ted uz nerikaji nic ![]()
Spani pri noseni, usina vetsinou hlavou bokem, kdyz si ji ve spanku pretoci celem, jemne mu ji upravim na bok. Kdyz vim, ze bude spat, beru vetsinou manduku, ma kapucku, takze mu muzu hlavicku hezky zajistit. U uplne malinkych miminek bych se asi bala i toho uduseni, ale spis v nejakem kolibkovem uvazu, kde by dite bylo hodne nevhodne vlozene nez na svislo
otlacene nozicky, ja myslim, ze by stacilo mu nozicky semo tamo kontrolovat a pripadne za ne chytit a trochu dopodsadit, kdyz bude poradne podsazeny zadecek,tak by ty stehynka meli smerovat vic vzhuru, takze ten otlak nebude takovy ![]()
kvetinko, jsem zvědavá, jak se ti bude kurz líbit ![]()
Heduš, na nošení panují různé názory, to, co psala Čiči, je jen jeden z mnoha negativních, bohužel
I když s nosítky se lidi srovnají líp než s šátkem, tak tě to snad nečeká ![]()
chuanitka píše:Heduš, na nošení panují různé názory, to, co psala Čiči, je jen jeden z mnoha negativních, bohuželI když s nosítky se lidi srovnají líp než s šátkem, tak tě to snad nečeká
jo jo, věřím, že lidi mají různý pohledy, já se zatím setkala s pozitivní reakcí třeba mojí mamky, vlastně i díky ní jsem začala po Manduce pátrat - ukazovala mi jí v časáku, že se jí to líbí, takže to je fajn, že je osvícená
, škoda, že někdo zažívá i od svých nejbližších pochybné reakce, ale co, jsou to naše děti, sice si občas nějaký komentář musíme ustát, ale za to, abysme se se svýma prckama měli hezky to stojí, jinak dneska jsme definitivně objednali naši vlastní, trošku jsme se ujeli na designový z limitovaný edice, ale co, taťka říkal, když už, tak ať máme aspoň krásnou
, je hodnej, nechal se k nosítku zmanipulovat
, tož, přeju všem nosičkám hezký den ![]()