Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobry den, kolik je prosim Vas paragraf na dite? Nekde jsem cetla na diskuzi, ze 70% z hrube mzdy a max 9dnu v kuse.Je to porad stejne?
@evíček 84 Je to max 54% hrubé mzdy a 9 dnů případně 16 dnů u samoživitelky.
Je to 60% z DVZ (denního vyměřovacího základu) - 9 dní (nebo 16 dní u samoživitelek), max. 879 Kč / den
@evíček 84 píše:
Dekuji tak to bylo temer spravne.No teda nic moc
tak zlý to není, počítá se to i včetně víkendů, pokud se nepletu.
Hele já jsem našel toto
ento základní vyměřovací základ se následně redukuje – existují 3 redukční hranice. V roce 2014 je první redukční hranice stanovena na 865 Kč, druhá redukční hranice je stanovena 1298 Kč, třetí redukční hranice 2595 Kč.
Z takto stanoveného redukovaného vyměřovacího základu se pak jako ošetřovné vyplácí 60% po dobu 9 dní.
a z toho mi vyplývá že dostaneš 60%z té redukční hranice 865kč, nebojsem to nepochopil
@evíček 84 Tak mě půlka platu za to jsem doma a starám se o svoje dítě zas tak špatné nepřijde ![]()
No jo, ale vis jak ty deti jsou ve skolce nemocny porad pac je posilaji dom s kazdym kychnutim ![]()
@jakanas Ne, to jsi nepochopil, znamená to že pokud má někdo třeba 10 tis, tak má DVZ 300,– a z nich dostane 60%, a když má někdo 40 tis. měsíčně, tak je ten základní DVZ 1333, ale ten redukovaný se vypočítá jako 90% z 865 + 60% z 433 + 30% z 35 a z toho co vyjde se mu vezme 60%. Reálně tedy dostane menší % z platu, než ten s malým přijmem.
@evíček 84 Nevím, u nás nikoho s každým kýchnutím domů neposílají.
@evíček 84 píše:
No jo, ale vis jak ty deti jsou ve skolce nemocny porad pac je posilaji dom s kazdym kychnutim
No tak ale na každé kýchnutí nedostaneš paragraf, ne? Jakmile by ho nevzali do školky, šla bych ihned k lékaři, pokud lékař uzná, že dítě není nemocné, vrátila bych ho hned do školky a do práce dorazila se zpožděním, omluvou a propustkou od lékaře.
Ten zaměstnavatel taky není nadšený z neohlášených častých absencí. Přece bys nechtěla brát plnou mzdu za sezení doma s kýchajícím dítětem?
@evíček 84 Možná podle někoho horší… ale já jsem spokojená, vodovou rýmu, občasné kýchání nebo rozumný kašel nepovažuju za nemoc. A u nás naštěstí taky ne, malý od září chyběl pro nemoc asi týden.
JJ to ja taky ne, ale co mi rikaji kamosky tak des a vybirat se bohuzel nemuzu.On nastupuje v zari chtela jsem znat info at jsemv obraze
@j.a.n.i1 to je ale složitý… no prostě normál. Mě je to jedno já su osvč a ještě pobírám rodičovskou takže tuplem nic nedostanu:-)