Daňové přiznání za rok 2014

187
29.1.15 08:55

Daňové přiznání za rok 2014

Ahoj holky,

potřebovala bych od Vás radu, pokud možno přímo od účetních ;) předem se omlouvám, jestli takový dotaz už tu byl položen a následně zodpovězen, ale bohužel jsem nenašla, co přesně chci vědět.
tak k věci. Dělám teď manželovi daňové přiznání za rok 2014. Byl zaměstnanec a osvč na vedlejší činnost. Když uplatním jeho výdaje při vedlejší činnosti paušálem, tak nemůžu využít slevu na manželku a dítě, že ano? i když osvč má jen na vedlejší činnost. Ptám se takhle možná i blbě, protože kamarádka a dokonce daňová kalkulačka na internetu mi tvrdí opak…ty slevy (na manželku a dítě) právě zahrnuje, i když tam zaškrtnu, že chci uplatňovat paušálem…Té kalkulačce na internetu moc nevěřím, ale zarazila mě i ta kamarádka, která má kolem účetnictví trochu zkušenosti. Ale přijde mi to divné, všude čtu, že když osvč uplatní výdaje paušálem, tak si uplatnit slevu na dítě a manželku prostě nemůže. Ale není to tedy jinak, když je osvč na vedlejší činnost.
děkuji moc za objasnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29350
29.1.15 09:05

@Emily2015 pokud má příjmy ze zaměstnání vyšší než ty z podnikání, tak může uplatnit i ty slevy… pokud si jako OSVČ vydělá víc než v zaměstnání, tak ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
29.1.15 09:07

Ahoj, záleží na poměru Základu daně. Pokud je ze zaměstnání vyšší tak uplatnit manželka i děti jdou. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
29.1.15 09:11

A ještě bych chtěla moc poprosit, jestli by mi tu někdo nenapsal vzorec, jak zjistím vyměřovací základ u sociálního a zdravotního pojištění, a následně vypočtení kolik mám tedy vlastně dané sociálce či zdravotní zaplatit. byl by tu někdo tak hodný a napsal by mi to? Vím, že na internetu je toho mraky, ale buď to jsou kalkulačky, u kterých je to už přímo zpočtené, nebo to jsou pokyny/instrukce a u nich si nejsem až tak jistá, jestli jim dobře rozumím.
a jestli se ptáte, proč tedy nedáme zpracovat daňové přiznání nějaké účetní, tak je to z toho důvodu, že nám minulý rok jedna účetní udělala daňové přiznání špatně, a pak každá tvrdila něco jiného. Proto jsem se tento rok rozhodla daňové přiznání udělat sama. Nějaké zkušenosti mám a pak pomocí internetu a Vás si myslím, že to dám dohromady. mám na to ještě skoro 2měsíce :-D předem děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
29.1.15 09:16

Holky děkuji moc za rychlou reakci. Jste skvělý, takže i když budu uplatňovat paušálem jeho výdaje, tak přesto můžu uplatnit slevu na dítě a manželku. Mluvíme tedy o té vedlejší činnosti. No tak to je supeeer. :-) o to menší bude doplatek na zdravotním a sociálním :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
29.1.15 09:16

A ano příjmy ze zaměstnání má vyšší :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
29.1.15 09:18

Tak daňová kalkulačka na netu nelhala :-D a kámoška se také neplete…já už tu zase nadávala, že každý říká něco jiného…a kdo se v tom bordelu má vyznat :-D když na netu se píše to a pak kalkulačka vám vypočte něco jiného :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45719
29.1.15 09:38

Ale sleva na dani ti snad neovlivňuje výpočet zdravotního a sociálního pojištěni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
29.1.15 09:54

To ne, ale když bych neuplatnila ten paušál, a uvedla bych nulové výdaje, tak doplatek u zdravotního a u sociálního by byl jiný, tedy vyšší :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
29.1.15 10:01
@Emily2015 píše:
To ne, ale když bych neuplatnila ten paušál, a uvedla bych nulové výdaje, tak doplatek u zdravotního a u sociálního by byl jiný, tedy vyšší :-)

tak pokud neuplatníš paušál, tak se můžou uplatnit skutečné výdaje… to neznamená, že by se nedávaly žádné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45719
29.1.15 10:10

Tak asi zadne skutecne výdaje nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
29.1.15 10:10

No on si ale nevedl daňovou evidenci, a navíc paušál je výhodnější, co se týče výdajů. Měl menší výdaje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák