Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojte
Asi hloupý dotaz, předem se omlouvám.
V roce 2023 jsem pracovala od ledna do července. Na zálohách na dani jsem celkově zaplatila 14.110,–Kč.
Od srpna do konce roku, jsem marodila kvůli těžké operaci.
Počítám správně, že by mi měli na daních vrátit přibližně:
2570×12= 30.840 (můj nárok na slevu)
2570×5= 12.850,– (toto jsem nevyužila)
30.840-12.850= 17.990,– (to mi vrátí?)
Přijde mi to jako blbost, je to nějak hodně ![]()
Bohužel mi to nikdy nikdo normálně nevysvětlil, tak v tom tápu. Výplatu ještě nemám, až k 20tému a jsem zvědavá a zároveň chci vědět, jak se to počítá ![]()
@Lucina666 píše:
AhojteAsi hloupý dotaz, předem se omlouvám.
Přijde mi to jako blbost, je to nějak hodně
V roce 2023 jsem pracovala od ledna do července. Na zálohách na dani jsem celkově zaplatila 14.110,–Kč.
Od srpna do konce roku, jsem marodila kvůli těžké operaci.
Počítám správně, že by mi měli na daních vrátit přibližně:
2570×12= 30.840 (můj nárok na slevu)
2570×5= 12.850,– (toto jsem nevyužila)
30.840-12.850= 17.990,– (to mi vrátí?)
Bohužel mi to nikdy nikdo normálně nevysvětlil, tak v tom tápu. Výplatu ještě nemám, až k 20tému a jsem zvědavá a zároveň chci vědět, jak se to počítá
Ne, počítáš to špatně. Pokud jsi zaplatila na daních 14.110 Kč tak ti vrátí max tuto částku. Nemohou ti vrátit víc. Vrátí ti 5× 2.570 pokud nemáš další slevy.
@Lucina666 píše:
@Nicole 1234 aha, dekuji🙈
Ne, nevrátí ti 14 tis, pokud máš jen slevu na poplatníka a nic dalšího. Vrátí ti 12.850 jak jsem psala.
@JancaS84 Mas pravdu, ja myslela ze 17 tisic je ta sleva, kterou nevyuzila.
A to jí vrátí, protože byla nemocná? Nebo to je osvč…mně nikdy tolik nevraceli, i když jsem makala celý rok..
@Kocicka1987 píše:
A to jí vrátí, protože byla nemocná? Nebo to je osvč…mně nikdy tolik nevraceli, i když jsem makala celý rok..
Ano, proto, že celý rok nemakala ale byla na neschopence tak neuplatnila celou slevu na dani. Ty když celý rok pracuješ tak máš tu slevu každý měsíc ve výplatě.
@Nicole 1234 píše:
@JancaS84 Mas pravdu, ja myslela ze 17 tisic je ta sleva, kterou nevyuzila.
No, ona neoplývá logickým myšlením, protože jinak by ji nemohlo napadnout, od roční slevy na poplatníka odečítat to, co nevyužila a myslet si, že má nárok na zbytek…
@JancaS84 a o jaké slevy jde? Já znám pravidelně jenom slevy na děti, to má manžel a asi i na mě…potom v ročním vyúčtování hypo, odbory, školku naposled, penzijní nebo životko…jsou ještě jiné pravidelné slevy? děkuji
@Kocicka1987 Ano, sleva na poplatnika, tu si uplatňuje každý, kdo pracuje.
@Kocicka1987 píše:
@JancaS84 a o jaké slevy jde? Já znám pravidelně jenom slevy na děti, to má manžel a asi i na mě…potom v ročním vyúčtování hypo, odbory, školku naposled, penzijní nebo životko…jsou ještě jiné pravidelné slevy? děkuji
Sleva na poplatníka
@j.a.n.i1 To je sice velmi milé, ale stejně mi vrátili 10700,– zadne jine slevy neuplatnuji