Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím, mám asi hloupý dotaz, ale v tomhle se ale vůbec nevyznám. Platím si ač nerada penzijko už asi 15 let, dávala jsem tam 1000 a teď mě neustále bombardují s tím ať platím víc abych dostala ten vyšší příspěvek. Uvažuji o 1700 Kč, to snad dám. Jen jak jsem na to na internetu koukala, tak tam píšou, že se dá pak něco odepsat z daní. Co to znamená? Mě chodí pořád stejná výplata, jsem zaměstnaná na tříčtvteční úvazek, daně mi dělá asi zaměstnavatel, jen každý rok podepíšu ten růžový papír a nikdy mi nic nevrací. Měla bych nějaký nárok když budu platit víc na tom penzijku? A jak se to dělá, kdyby ano? To bych si musela podávat daně sama, což rozhodně neumím? Nebo se to někam dopíše? Nebo tomu nerozumím a na toto nárok nemám? Já se jenom teď snažím ušetřit kde se dá, no.
A prosím, jestli někdo poradí…mluvte se mnou jako s batoletem, jsem v tomhle opravdu nepolíbená a jen koukám, jak se v tom ostatní vyznají. Děkuji.
Pri platbe 1700 mesicne nove neni zadna sleva na dani, az od 2000
@zbrna píše:
Zdravím, mám asi hloupý dotaz, ale v tomhle se ale vůbec nevyznám. Platím si ač nerada penzijko už asi 15 let, dávala jsem tam 1000 a teď mě neustále bombardují s tím ať platím víc abych dostala ten vyšší příspěvek. Uvažuji o 1700 Kč, to snad dám. Jen jak jsem na to na internetu koukala, tak tam píšou, že se dá pak něco odepsat z daní. Co to znamená? Mě chodí pořád stejná výplata, jsem zaměstnaná na tříčtvteční úvazek, daně mi dělá asi zaměstnavatel, jen každý rok podepíšu ten růžový papír a nikdy mi nic nevrací. Měla bych nějaký nárok když budu platit víc na tom penzijku? A jak se to dělá, kdyby ano? To bych si musela podávat daně sama, což rozhodně neumím? Nebo se to někam dopíše? Nebo tomu nerozumím a na toto nárok nemám? Já se jenom teď snažím ušetřit kde se dá, no.
A prosím, jestli někdo poradí…mluvte se mnou jako s batoletem, jsem v tomhle opravdu nepolíbená a jen koukám, jak se v tom ostatní vyznají. Děkuji.
Pokud z nějakého produktu ti vyjde nějaký odečet u daní, tak ti ta firma pošle papír a ten jen doneseš do práce a účetní ti to tam započítá. Nic víc dělat nemusíš.
No, bez ohledu na daně a tak. Když platím 1000 a moc se mi nechce víc, tak asi opravdu není nutné se dostávat na 1700.
Protože sice jsem doteď za 1000 dostával příspěvek 230 (a nově jen 200), ale navyšovat na 1700, jen abych furt dostával 230?
@zbrna píše:
Při ulozce 1700 ti za rok vrátí 1260,– také budeš mít nejvyšší státní podporu 340,–/měsíc. Vždy v lednu ti penzijní společnost pošle potvrzení a to odevzdas zaměstnavateli a v dubnové výplatě (vyplacené v květnu) dostaneš ty peníze navíc.
https://www.generalipenze.cz/…y-v-penzijku
@Ivan PPZ píše:
No, bez ohledu na daně a tak. Když platím 1000 a moc se mi nechce víc, tak asi opravdu není nutné se dostávat na 1700.
Protože sice jsem doteď za 1000 dostával příspěvek 230 (a nově jen 200), ale navyšovat na 1700, jen abych furt dostával 230?
Nově bude od 1700,– státní příspěvek 340,–
@janickaIII píše:
Při ulozce 1700 ti za rok vrátí 1260,– také budeš mít nejvyšší státní podporu 340,–/měsíc. Vždy v lednu ti penzijní společnost pošle potvrzení a to odevzdas zaměstnavateli a v dubnové výplatě (vyplacené v květnu) dostaneš ty peníze navíc.
https://www.generalipenze.cz/…y-v-penzijku
Nově si od 1.7. můžeš daňově uplatnit to, co bude nad 1700. Do června to, co je nad 1000.
@zbrna píše: Více
Zakladatelko, do daní si můžeš jako odčitatelnou položku uplatnit částku, která je nad maximem, za které dostaneš státní příspěvek.
Takže když státní příspěvek dostaneš ve výši 20 % ke svému příspěvku ve výši 300 Kč až 1700 Kč měsíčně, tak do daní si můžeš uplatnit částku přesahující 1700 Kč měsíčně - a projeví se to zmenšením daně o 15 % z této částky.
Takže „okamžité zhodnocení“ vašich příspěvků bude od července 20 % z příspěvků mezi 300 a 1700 Kč a 15 % z částky přesahující 1700 Kč.
My, starobní důchodci, nebudeme mít od července nárok na státní příspěvek, takže si do daně z příjmu můžeme promítnout celý svůj příspěvek do penzijka.
Ještě výhodnější se jeví domluvit se se zaměstnavatele, že bude přispívat on, a to tak, aby mu to vyšlo šul nul se mzdovými náklady. Čili sníží hrubou mzdu tak, aby snížení jeho mzdových nákladů na vás právě kompenzovalo jeho příspěvek na vaše penzijko.
Nákladově i daňově mu to pak vyjde stejně, ale vy budete mít vyšší „okamžité zhodnocení“, než kdybyste přispívala z toho, co dostanete v čisté mzdě.
Například se domluvit, že vám sníží hrubou mzdu o 1500 Kč měsíčně, ale bude vám přispívat na penzijko 2000 Kč měsíčně. Tak jsem se domluvil já. „Okamžité zhodnocení“ z tohoto příspěvku je pak 33 %, počítáno relativně k hrubé mzdě.
@eumedon píše: Více
No, mě zaměstnavatel nepřispěje nic, to je marný.. Jedu sama za sebe. Dneska po práci tam skočím, snad se mě tam nebude snažit uvrtat do něčeho co pro mě nebude výhodné. Už tak tomu penzijku moc nevěřím, stejně v důchodu asi umřu hlady ![]()