Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@monicák tady ti bude každý trvdit něco jiného..naše vynikající PA nám radila kojit ze začátku 5 minut každé prso (myšleno po porodu) pak max 10 minut z jednoho. Já jsem nikdy nekojila dýl jak 5-10 minut co 3 hodiny, malé to parádně stačilo. Někdo kojí dýl, ale zas 20 minut a víc je už extrém, navíc neúměrná zátěž na bradavky. to už dítě jen žužlá a nejí, dělá si z matky dudlík..ale některé jako @brko si budou stát i za hodinovým kojením ![]()
Příspěvek upraven 02.10.15 v 12:35
@kerrankin píše:
Dokud skutečně pije nebo podle toho, jak zvládají bradavky. Já jsem po 10 minutách odpojovala, protože mě hrozně bolely. Ale obě děti se s tím nějak sžily a už kolem jednoho měsíce pak byly nakojené za necelých pět minut
@Hobitka píše:
Je to dite od ditete, dcera prvnich 6 tydnu pila 9krat denne vzdycky 40 minut (6 hodin kojeni, ale prsa to zvladala), syn nastesti jen 10 (jinak by ze dcery byl televizni maniak, pri kojeni musela bezet TV, jinak bych asi nemohla kojit vubec, co ta vyvadela). Proste idealne, aby po kojeni bylo spokojene (tj. ani hladove ani prejedene), to vychytas.
tohle zní děsivě..to si fakt prokojila skoro 8 hodin denně?
já nevim ale tohle mi fakt normální nepřijde (bez urážky)
@Aamanda píše:
@monicák v porodnici rádi krmí čerstvé maminky nesmysly, jako např. kojit max. 10 minut nebo si žena zničí bradavky. Kdybych kojila kterékoliv moje dítě 10 minut, umře mi hlady. Můj poslední pil první měsíc života cca 40 minut, aby se nasytil. Pil pomalu, hodně usínal, takže to trvalo věčnost.
a proto se usínající dítě má u kojení budit jemným štípáním do ucha, lechtáním na noze…taky jsem ze začátku musela budit ![]()
Já si pamatuju, že jsem jednou kojila i 8 hodin : ) Sice nepil, to je jasný, ale byl přisátej a pospával, jak jsem ho odtrhla, tak hroznej pláč. Asi s tím někdo souhlasit nebude, ale pro mě je šestinedělí řečí dítěte a jeho potřeb a já jsem fakt pro něj oddaná, takže ať už tohle potřeboval z jakýhokoliv důvodu (běžně se kojil tak 20 min, odhadla bych…), plně jsem to přijímala a dala mu to. Necítila jsem se hodna toho soudit, jak moc podstatný to pro něj je, co mu dělá, že mu to prso, někdo už by řekl dudlík, odeberu… atd. Vše má svůj čas, nejsou na to dogmata, podle mě matka pozná hranici nejlíp… myslim, že zezačátku je to předevšim o tom se tomu dítěti obětovat a ne uvažovat, kdy už musí bejt najedenej a kdy už si tam z toho dělá to či ono… takže za mě kojit, jak dlouho chce, každý z toho vyroste dřív nebo pozdějc a pokud už by to pro matku bylo psychicky neúnosný, že u něj leží moc často nebo moc dlouho, tak pak udělat nějakej odebírací omezující krok, ale ne že někdo řekl, někdo radí… někdo varuje… bla bla : )
@monicák píše:
Ahoj holky, mám týdenní miminko, jak dlouho se má kojit? je to 20 minut, jak říkali v porodnici nebo více? díky
dle potřeby, né dle času. Já na začátku kojila pomalu hodinu, pak se to ustálilo cca 10 minut.. časem vysleduješ, když tahá a kdy už jen dudlá ![]()
@Emno píše:
Já si pamatuju, že jsem jednou kojila i 8 hodin : ) Sice nepil, to je jasný, ale byl přisátej a pospával, jak jsem ho odtrhla, tak hroznej pláč. Asi s tím někdo souhlasit nebude, ale pro mě je šestinedělí řečí dítěte a jeho potřeb a já jsem fakt pro něj oddaná, takže ať už tohle potřeboval z jakýhokoliv důvodu (běžně se kojil tak 20 min, odhadla bych…), plně jsem to přijímala a dala mu to. Necítila jsem se hodna toho soudit, jak moc podstatný to pro něj je, co mu dělá, že mu to prso, někdo už by řekl dudlík, odeberu… atd. Vše má svůj čas, nejsou na to dogmata, podle mě matka pozná hranici nejlíp… myslim, že zezačátku je to předevšim o tom se tomu dítěti obětovat a ne uvažovat, kdy už musí bejt najedenej a kdy už si tam z toho dělá to či ono… takže za mě kojit, jak dlouho chce, každý z toho vyroste dřív nebo pozdějc a pokud už by to pro matku bylo psychicky neúnosný, že u něj leží moc často nebo moc dlouho, tak pak udělat nějakej odebírací omezující krok, ale ne že někdo řekl, někdo radí… někdo varuje… bla bla : )
8 hodin si nechat dítě viset na prsu? v kuse? promiň ale tomu se neříká oddanost
nazvala bych to jinými výrazy
ale tak s někým to po porodu zamává hodně no..
@reinkarnace Nemusíš se omlouvat, naprosto chápu, že někdo má potřebu hodnotit a titulovat druhý. Je to tvůj pohled, máš jinej, to tak prostě je.
@Bibi239 Mně první dvě děti po kojení nezvracely, tohle třetí jo. A není to jen ublinkutí, je to prostě čára blitíčka, často uhne hlavu a má to na bodyčku, já na oblečení, gauč to schytal hodněkrát. Dneska je mu osm týdnů a zlepšení blití nula. No ale prospívá, to zase jo.
@reinkarnace Pro mě bylo podstatnější, jak mu je, než to, jak by se dalo moje jednání nazvat. Možná jsi myslela třeba hloupost, stupidita… to jen odhaduju, třeba to bylo jiný slovo
Ale on byl šťastnej a cejtil se krásně… a bez pláče se zase posunul dál, to pro mě bylo to na prvnim místě. A určitě nepozoruju, že by to neslo následky - že si ze mě dělá to či ono, že si vyskakuje… Dudlík odmítal, chtěl mě - bejt u mě absolutně napojenej. Pak tak po měsíci zas přijal dudlík a už šlo prso za dudlík vyměnit… a zas to bylo jiný… Zásadní je, jak komu je. Pokud to matku trápí a už to vydržet nechce, tak to je třeba změnit. Pokud tomu tak neni, tak proč co měnit?.)
@Emno já tě nějak titulovala?
prostě bych jen chtěla v praxi vidět, jak bys ležela 8 hodin na gauči..kdy bys šla na záchod? kdo by ti dělal jídlo a jak bys ho jedla? nedej bože kdyby ses u toho starala o další dítě…prostě nechat si dítě 8 hodin přilepené na cecku je holý nesmysl a to tady uznají i zapálené „kojičky“ ![]()
@reinkarnace píše:
8 hodin si nechat dítě viset na prsu? v kuse? promiň ale tomu se neříká oddanost![]()
![]()
nazvala bych to jinými výrazy
![]()
ale tak s někým to po porodu zamává hodně no..
To je fakt souhlasim, s nekym to po porodu zamava hodne a na prvnim miste jsou pro nej potreby toho novorozenyho drobka, at uz je to potrava, nebo cokoli jineho, co si potrebuje resit. S nekym to naopak nehne vubec a ridi logikou se stopkama v ruce ![]()
@Emno A já to zase chápu.
První mi u prsu visívala klidně hodinu, hodinu a půl, prostě si dudlala. Bradavky mi kojí už třetí dítě a vypadají pořád dobře.
Žel u dalších dětí už se tohle praktikovat moc nedá.
@Emno učit dítě na dudlík není přeci nutné..píšeš to jako automatickou věc, že musí mít v puse buď to nebo to… ![]()
Příspěvek upraven 02.10.15 v 12:48
@tronelka o stopkách nikdo nemluvil, ale někdy je fajn nenechat celý mozek zalít mlékem. A logiku to má, každý lidský tvor potřebuje čas na jídlo a také čas na trávení tohoto jídla ![]()
@reinkarnace Titulovala jsi nepřímo - že se tomu neřiká oddanost, takže já jsem nebyla oddaná, ale něco jinýho. Pro mě to byla oddanost.
Nevim teď, jestli to je opravdu jako dotaz, ale odpovim na něj - fakt jsem ležela 8 h na gauči. Na wc šla s nim, nebo ho dala manželovi.. a zas si lehla. Četla jsem si… pospávala… nebo povídala s mužem. Pro jídlo jsem si chodila s dítětem v náruči… snědla to stejně tak.. a zas si lehla… Fakt to neni nesmysl, bylo to tak, několikrát, jen jindy třeba 6 h… těch 8 bylo nevíc : ) Zapálená kojička sem si nepřišla, prostě jsem mu jen dala, co chce, co potřebuje… Kojení obecně pro mě moc významný neni, ani jsem nekojila dlouho, v půl roce sám už ani neměl zájem, tak jsme to utli : )