Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky,
prosím poraďte mi, jsem absolutně zoufalá. Můj chlapeček má dnes 12 týdnů a už 5 týdnů mi bojkotuje kojení. Nejdřív se vztekal u prsu. Teď už se nechce přisávat vůbec, jen vidí prso a už řve, stačí ho položit do polohy, ve které kojívám a ječí jak kdyby ho vraždili.
Dříve mi přibíral 400g/týden a teď udělá tak 150g za stejnou dobu. Je pořád nerudný, naštvaný. Povede se mi nakojit jen v šátku, ale i tam je to boj. Jak nakojím, tak se uklidní, usmívá se. Jsou dny lepší a horší, ale nějaké zlepšení nevidím. Dudlík jsem odbourala před 3 týdny, kloboučky ani flašku neměl, menstruaci nemám, voňavku nepoužívám.
Už opravdu nevím co mám dělat. Měla jsem tu laktační, poradila nenutit a nabízet, zkontrolovala správnou polohu pro kojení, vzala 600Kč a byla v tahu.
Měl jste to taky někdo? Jak dlouho to trvalo? Co pomohlo?
@loja u nás cca 10 dní, ale i tak to bylo na prášky.. buď odstříkat do flašky, nebo se na to vyprdnout a dát UM - tohle je trápení pro vás oba.. ![]()
Hlavne klid, taky bych zkusila odstrikat a do flasky, a treba z prsu kojit kdyz spi/v noci a jestli se nechytne, tak bud ostrikavat nebo UM ![]()
Nabizet co nejcasteji, nenutit. Vaha 150 g za tyden neni zas tak spatna, ridte se, jestli ma pocurane pleny. U nas bojkot trval mesic a nevzal si ani flasku. Takze jsem po kazdem kojeni, nekdy i v noci odstrikavala, protoze si myslim, ze mu vadilo, jak se snizil tok mleka. A prekonali jsme to. Dodnes nevim, z ceho pribiral, kdyz skoro nepil. V noci jsem ho mela u sebe a dostal, kdykoliv se vzbudil. Hlavni problem je psychika, sama citim, kdyz jsem unavena, ze dlouho trva, nez se spusti mleko. Nam pomohlo odstrikavani, i kdyz nic skoro neteklo, dulezita byla stimulace a signal mozku, ze je potreba vic mlika
dalsi bojkot mame ted v 9 mesicich, ale bez revu. Zvykl si na prikrm a pil cim dal mene. Bylo to nenapadne a skoro jsem prisla o mliko a on malo cural, vodu nechtel. Zacala jsem kojit co dve hodiny, zacla odstrikavat a zase je to OK. U nas to slo, tak preji hodne sil i vam. ![]()
@Run píše:
Odstříkat a do flaškytohle je prostě mučení.
Jasně, proč o kojení bojovat, když ho mužu zkuvit flaškou…
.Super rada pro maminku, které nejspíš na kojení záleží.
Zakladatelko, dobré je zvýšit kontakt s miminkem, koj kůži na kůži, koupejte se spolu, měj ho v posteli, nabízej, nabízej… a vydrž.
bojkot prý může trvat až dva měsíce. Ještě tě odkážu ke konkurenci-modrý koník, tam je k bojkotu plno rad. Pokud ti LP jen koukla na techniku a poradila nabízet, tak to udělala docela málo. Jinak přírůstek má děťátko dobrý. Hraniční je 120g týdně.
Tak já přidám také trochu zkušeností, protože, kdo to nezažil, tak nepochopí. První syn začal bojkotovat kojení kolem 2 měsíců. Kojila jsem ve spánku, vydržela jsem 2 měsíce, potom jsem přes den odsávala a kojila jen v noci. Kolem 7 měsíce jsem začala nabízet UM a v 9 měsících jsem ho odstavila. Myslela jsem si, že to byla náhoda a u druhé dcery se to už nestane a bude to v pohodě. Ta mi ale začala bojkotovat prso už v 5 týdnech, zase jsem kojila jen ve spánku, nechtěla jsem už odsávat, tak jsem se snažila vydržet a nedat lahev. Nakonec jsme kolem 4 měsíce začali s příkrmy, kolem 6 měsíce jsem začala učit na lahev a teď v 8 měsících jsem postupně odstavila. Určitě toho ale nelituju, chtěla jsem kojit za každou cenu a zvládla jsem to. Jde to i s bojkotem, ale je to velký stres. Já jsem k tomu měla ale svůj důvod. Přeju hodně sil a pokud myslíš, že s flaškou by to bylo lepší, dítko spokojenější, tak se nenech odradit a dej klidně UM, není to žádná ostuda.
@loja Mě dítě přibírá 170 g týdně bez bojkotu. Takže pokud jsi ochotná nějak přestát jeho výlevy, tak bych pokračovala v kojení. Hlady evidentně nehyne. Prso nabízet v době, kdy bude kládst nejmensí odpor (ve spaní, před usnutím, po probuzení).
Zkusila bych hodne stridat polohy. Zazila jsem neco podobneho a nakonec dite se pricuclo, kdyz jsem lezela na zadech a mimino na mne. Paslo na mne kone a najednou se pricucnul. Nevim, zda pomuze presne tohle, ale proste bych zkusila byt v tomto velmi inovativni. Anebo jeste jsem kojila na mici behem houpani.
@brko kojila jsem skoro tři roky, ale tohle je každodenní utrpení a stres jak pro matku, tak pro dítě ![]()
@Run píše:
@brko kojila jsem skoro tři roky, ale tohle je každodenní utrpení a stres jak pro matku, tak pro dítě
promin, asi jsem na tebe zbytečně vyjela
,ale já si myslím, že by to maminka měla ještě zkusit. nezdá se mi, že by tento bojkot nebyl nepřekonatelný. jen se mi zdá, že maminka nedostává dostatečně dobré rady-viz ona laktační poradkyně. pokud dítě přibírá, tak bych o kojení bojovala jak lvice. ![]()
Taky bych bojovala, je videt, ze pribira, malej takhle pribiral od porodnice a doktorka vzdy rekla, ze je to ok. sama vim, ze moje dite nechtelo ani flasku ani lzicku ani strikacku. Proste to asi teklo malo. Proto jsem pomohla odstrikavani a pak uz se prestal vztekat. Za me bych v tomto pripade bojovala… hlavne upravit psychiku. Po kojeni jsem dite predala manzelovi nebo babicce a v klidu sla odstrikat. Tot moje zkusenost…
Děkuju všem, které povzbuzovali @brko @e008 @Mango_Lassi za povzbuzení. Bojovat za kojení chci, nechci dávat flašku, nějak se to se mnou neslučuje. Beru to až jako poslední možnost, zatím bych chtěla vytrvat.
Odsávat a krmit flaškou je teda taky dost na palici. Mám ještě 2,5letou dceru a takhle bych jen odsávala a krmila a to už fakt neudělám doma nic, věnovat se dceři nebudu moci.
Doufala sjem, že mi někdo poradí, co pomohlo u nich, ale to odstříkávání mi pořád zní nejlíp, takže vytahuju odsavačku a zkusím navýšit laktaci, snad se to podaří. @e008 jak dlouho ti trvalo, než se takhle laktace navýšila? A odsávala jsi po každém kojení? A jak byl starý ten tvůj chlapeček?
Kdyžtak ještě bylinky, to asi víš, ne? Na zvýšení laktace. Akorát nebuď vyplašena, pokud nic neodsajes. Já kojim už rok a půl a neodsaju ani kapku. Ještě jsem si vzpomněla, a nevim, zda to sem už někdo psal, ze je dobré před kojenim trochu vymačkat rukou, aby zmeknul dvorec a dítěti se lépe přisavalo. @loja
@loja a jak casto ted teda kojis? Kdyz mu das prso az za 4 hodiny, tak ho stejne nebude chtit? Moucnivku nema? (Mohlo by ho kojeni bolet.) Proc jsi odbourala dudlik? Ma urcite hlad? Nechce treba jen dudlat a vadi mu, ze tece mliko? (Tak to bylo u nas, misto spanku a dudliku jsem nabizela prso
). 150g za tyden je pekny, hlady evidentne netrpi, treba en nechce pit tak casto.