Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@MalinaQ píše:
Budete mít 2500kč na vše na měsíc?To je šílený. Jak to?
Ne 2500, ale mínus dva tisíce…Abych zaplatila nájem, musím si dva tisíce půjčit a na život ani na jídlo nemáme nic…
Jen díky tomu, že na sociálce špatně pochopili potvrzení o zaplaceném nájmu a některé nám nezapočítali. V únoru mi sociálka nic neposlala, měli zpoždění. Tak jsem to doplatila pronajímatelům až v březnu, jenže tohle na té sociálce, i když to byla jejich chyba neberou. Prostě neměla jsem na stvrzence únorové datum, ale až březnové. Jenže kde jsem to měla vzít, když se opozdili? A v únoru jsem těm původním pronajímatelům neplatila na březen, protože jsem pak platila těm novým na březen, v březnu. A na konci března pak znovu celý nájem, na duben. Takže v březnu jsem platila dva nájmy, v dubnu nic…Takže budu mít problém i v tom dalším čtvrtletí. Čili nájmy mám všechny v pořádku zaplacené, přesto kvůli datu budu dostávat půl roku o 4 tisíce na příspěvek na bydlení míň. Což je při nájmu skoro 13 tisíc a příjmu 6300 katastrofa…Opravdu půjdu žebrat a na ceduli tohle napíšu…Akorát chudák dítě, je hyperaktivní, nevydrží sedět…Tak nevím kam jít žebrat, aby u toho se mnou nemusel sedět…
@Jana206 to je fakt, vždycky mám něco v mrazáku i ve spíži, udrzuju zásoby. Někdy jsou výdaje vyšší a nechci sahat do rezervy, tak využiju zásoby. Nebo když jsme nemocní, nebo nemám čas, a nejde chodit nějakou do obchodu.
@Anonymní píše:
Cca 1500 jen za mě. Nežeru… musím živit dítě. Takže maso na to koukám jen do mističky, kde ho má dítě, totéž se zeleninou.
Po zaplacení nájmu, všech důležitých věcí pro dítě mi víc nezbyde. Když musíme víckrát do lékárny vím že konec měsíce si zas povídám s rohlíkama.
To je hrozný
to je o zdraví. ![]()
My 9000 - dva dospělí + dvě děti (6 a 3 roky) + zvlášť obědy manžel v práci a dcera ve školce, syn do školky moc nechodí, tak to nepočítám.
Vejce máme domácí svoje, v mrazáku zeleninu, marmelády svoje, kyselé okurky, kečupy…Naše velké položky jsou za maso a zeleninu a ovoce mimo sezonu…děti sní klidně denně 4 jablka, půl melounu, salátovou okurku a 2 rajčata, nebo klidně 500gr hrozna, nebo meruněk a nebo 250gr misku jahod.
Ještě že už nám zrajou naše ![]()
Co chodím do práce, víc projím (naštěstí taky vydělám
), takže za dospělého a dvě malé děti asi 4000,– na jídlo, oblečení, drogerii
@Katushka 7 píše:
Vím, že těchto diskusí je tu spousta, ale všechny jsou 3a více let staré. Kolik utratíte měsíčně za jídlo, drogerku, oblečení… atd. při dnešních nehorázných cenách nebo jaká částka vám stačí na měsíc abyste vyšly a taky ušetřily? Po zaplacení všech nákladu si odkládám 5000,–(oblečení, léky, pleny, maso, drogerka), na jídlo a drobné výdaje mi zbyde 9000,–. Nemůžu z toho ušetřit a když se podaří tak je to do 1000,–. Jsme 2 dospělí a dvě děti. Jak třeba řešíte nákupy vy? Děláte 1 týdně větší nákup a pak už jen dokupujete drobnosti jako pečivo, šunka…? Na týden mi to vychází cca 2000,– a přijde mi to teda hodně na doraz. Nedej bože do toho přijít třeba zubař, placení ve škole… aj. Budu ráda za každou radu nebo dobré tipy jak na to.
máme to stejně, taky 2 děti a za týden to většinou pod 2000 nedáme - děláme jeden nákup před víkendem cca 1600-2000 a pak drobnosti, takže cca těch 9000. Neumím si moc představit to šponovat nějak víc dolů. Děti sní hodně ovoce, zeleniny, to byly přes zimu docela pálky.. vařím nějaké jednoduché večeře skoro denně + já mám většinou oběd do krabičky - muž a děti obědvají v práci/škole/školce. To je ještě mimo to ![]()
@Katushka 7 píše:
Vím, že těchto diskusí je tu spousta, ale všechny jsou 3a více let staré. Kolik utratíte měsíčně za jídlo, drogerku, oblečení… atd. při dnešních nehorázných cenách nebo jaká částka vám stačí na měsíc abyste vyšly a taky ušetřily? Po zaplacení všech nákladu si odkládám 5000,–(oblečení, léky, pleny, maso, drogerka), na jídlo a drobné výdaje mi zbyde 9000,–. Nemůžu z toho ušetřit a když se podaří tak je to do 1000,–. Jsme 2 dospělí a dvě děti. Jak třeba řešíte nákupy vy? Děláte 1 týdně větší nákup a pak už jen dokupujete drobnosti jako pečivo, šunka…? Na týden mi to vychází cca 2000,– a přijde mi to teda hodně na doraz. Nedej bože do toho přijít třeba zubař, placení ve škole… aj. Budu ráda za každou radu nebo dobré tipy jak na to.[/citace
Když to vezmu úplně že všim ale opravdu kompletně ze vším (nájem, služby, jídlo, drogerie atd tak je to opravdu děsný a výdaje cca 22 tisíc![]()
![]()
@Hamamča píše:
Ne 2500, ale mínus dva tisíce…Abych zaplatila nájem, musím si dva tisíce půjčit a na život ani na jídlo nemáme nic…
Jen díky tomu, že na sociálce špatně pochopili potvrzení o zaplaceném nájmu a některé nám nezapočítali. V únoru mi sociálka nic neposlala, měli zpoždění. Tak jsem to doplatila pronajímatelům až v březnu, jenže tohle na té sociálce, i když to byla jejich chyba neberou. Prostě neměla jsem na stvrzence únorové datum, ale až březnové. Jenže kde jsem to měla vzít, když se opozdili? A v únoru jsem těm původním pronajímatelům neplatila na březen, protože jsem pak platila těm novým na březen, v březnu. A na konci března pak znovu celý nájem, na duben. Takže v březnu jsem platila dva nájmy, v dubnu nic…Takže budu mít problém i v tom dalším čtvrtletí. Čili nájmy mám všechny v pořádku zaplacené, přesto kvůli datu budu dostávat půl roku o 4 tisíce na příspěvek na bydlení míň. Což je při nájmu skoro 13 tisíc a příjmu 6300 katastrofa…Opravdu půjdu žebrat a na ceduli tohle napíšu…Akorát chudák dítě, je hyperaktivní, nevydrží sedět…Tak nevím kam jít žebrat, aby u toho se mnou nemusel sedět…
tak napiš odvolání na sociálku, datum nesedí, ale částky by měly vycházet
Anonymni V. Recept na chleba..
Ingredience: 2hr hl. mouky 1 hr. Zitne chlebove mouky 3lzicky suseneho drozdi (ja davam cely7g pytlik)kmin sul cca 2lzicky
To vse smichat a dale pridat vlaznou vodu cca hrnek a pul, spis min, je treba odzkouset
a ocet, davam jablecny, ale muze byt i obycejny.
Testo se v mise vypracuje a necha kynout cca1hod. Pak se opet propracuje a necha kynout jeste pul hodiny, ovsem muze kynout klidne i celou noc ![]()
Pak testo vyklopit na malinko pomouceny val a parkrat prelozit, aby vznikly jakoby vrstvy. Snad chapete ![]()
Nakonec upeceme v uzaviratelne sklenene nadobe, da se.pect v hranate i kulate nadobe, ale MUSI byt zavrena jinak se kurka upece hned a chleb pak bude tvrdy, jako kamen. a ja pecu na cca 240°C cca40min a zbytek dopect otevrene, aby kurka chytla barvu ![]()
Snad jsem to napsala z hlavy vse dobre. Chleb je nenarocny na ingredience a chutove velmi dobry. Ocet se nebojte pouzit neni vubec citit, ma ypolu s drozdim funkci kvaseni, pokud byste ho vynechali, chleba nevykyne a po upeceni nebude pozivatelny, mam osobne odzkouseno ![]()
Jeste jeden tip, chleba se snazte hned po upeceni dt zchladit na mrizku, nenechavat v troube „dojit“ ani nic podobneho, ani nenechavat v zavrene forme po upeceni, jinak se orosi, navlhne a nebude krupavy, takze vyklopit na talir, mrizku do uterky apod. Po vychladnuti yup do chlebniku ![]()
U nas se po nem vzdy jen zaprasi ![]()
Ja nedam primo castky, protoze nezijem v CR. I kdyz se mame dobre, stejne se snazime neutracet. Varime vse ze zakladnich surovin, chleba nekupujeme uz nekolik let, detem i nam varim do krabicky kazdy den. Jdeme jist ven jen zridka. Mame slepice, denne pet vajec a asi budem prikupovat. Slepice jsou naprosto zlata zvirata, das jim trochu zrni, jinak jedi zbytky z kuchyne, a za to mame vyborny veliky vajicka.
Mame velkou zahradu, takze v sezone zeleninu a bylinky nekupujeme, ovoce jen z okolnich farem…Stridame super levna jidla, ale pak se nezdraham doprat nam treba jehneci zebirka, kvalitniho lososa…suma sumarum, na zdejsi podminky jsme porad pod prumerem co se tyce vydaju a to jsem opravdu zrava rodina. Kosmetiku kupuju zakladni, ja chodim jen ke kadernici, obleceni temer jen z mistnich garage salu. Vyhovuje to tak me sporive a ekologicke dusi. Zrovna dnes jsem si tam koupila 6krasnych halenek, ze tri jsem jeste sundavala cedulky, ostatni nenosene…vse za 5dolaru (americky pristup k vecem
). Na cem nesetrim je sport (krouzky pro deti, sportovni vybava, ubytovani v chatach..atd) a zdravem jidle. Zbytek setrim jak to jde. Dost me mrzi, co tady ctu. Skoda, ze nebydlim bliz. Mam spoustu obleceni po detech, obcas prebytky vajicek, zeleniny…
Jídlo, drogerie (u nás korunové položky), nafta + mimořádné výdaje (boty dětem, zubař,…) - 11 - 12 tis. Beru rodičák 7400 a manžel mi musí tak 4000 přidávat.
Už nevím, kde srazit ![]()
Jo, jen dodám, že je nás 5. 2 dospělý a 3 malé děti. Jídlo z 99% nakupuju já.