Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Víc než většina tady. Je mi dost líto, že já si můžu v obchodě vybírat a jiná matka si utrhne od už tak svého chudého jídelníčku aby mohla nakrmit svoje dítě.
Nešla by zorganizovat nějaká sbírka? Nemyslím peníze, ale třeba někomu důvěryhodnému něco poslat a té dané by se nakoupilo jídlo a poslalo nebo dovezlo. Nebo pokud máte někdo opravdu nouzi jsem ochotna nakoupit něco málo přes nějaký rohlík nebo kdo vozí jídlo. Nějaká stovka mi rozpočet nevytrhne a třeba někomu pomůže. ![]()
@pikola píše:
Víc než většina tady. Je mi dost líto, že já si můžu v obchodě vybírat a jiná matka si utrhne od už tak svého chudého jídelníčku aby mohla nakrmit svoje dítě.Nešla by zorganizovat nějaká sbírka? Nemyslím peníze, ale třeba někomu důvěryhodnému něco poslat a té dané by se nakoupilo jídlo a poslalo nebo dovezlo. Nebo pokud máte někdo opravdu nouzi jsem ochotna nakoupit něco málo přes nějaký rohlík nebo kdo vozí jídlo. Nějaká stovka mi rozpočet nevytrhne a třeba někomu pomůže.
Moc hezký nápad!
![]()
@pikola Kdyby se neco zrealizovalo, zkusim najit moznost, jak neco poslat. Ale ucet uz v CR nemam, tak moznosti jsou omezene…
@Lenka_Hal taky nebydlim v cz. Proto nenabizim něco poslat přímo a nechci nikomu posílat peníze.
Chápu, že je to třeba pro ně trapné, ale co je pro mě pár zmrzlin pro ně může být důležitá položka za jídlo. A věřím v karmu, třeba se to jednou vrátí jinak.
Holky, a co zalozit nejakou supinu, kde by se zkontaktovaly maminky, kterym obcas neco prebyva, s temi, ktere nemaji ani na maso?
My take nakupujeme spoustu kvalitnich potravin a pak mam treba problem to spotrebovat, kdybych mela takovou maminku v okoli, napsala bych ji a prisla by si pro to, bylo by to uzasne, ja bych nemusela vyhazovat jidlo a ona by mela co jist.
Jinak pro chude maminky, existuji na teto bazi sdilene lednice, mrknete, jestli nejaka neni ve vasem okoli.
@Limi123 tak určitě funguje i potravinová banka, je se za to nestydět a lepší se chvíli cítí za svůj osud trapně, než si půjčovat pak kdoviodkud na jídlo a mít ještě větší problémy.
Je to strasny, ale cca dvacet mesicne bez vyletu, bohuzel. Hrozne rada bych to zkrouhla, ale nedokazu se prinutit. Cely zivot jsem si nic nedopravala, musela vyzit treba i se stovkou na den pro 4lidi a ted jsem jako utrzena ze retezu, nejde mi to zastavit
bohuzel ale i hodne nesnedeneho vyhazuji..pracovne navic stale pendlujeme a pokud chceme alespon jedno teple jidlo denne, musime si dojit, coz je taky v rozpoctu hodne znat. Jsme 4+mimino+2 kocky a vecne hladove morce.
P. s. taky muzu nejaky nakup poslat, pokud je bydliste v miste dovozu
2dospeli+ 2.5lete dite.
Manzel obedy v restauraci 100×20dni, 1× tydne velky nakup 1500×4tydny, 2× tydne maly nakup 500×4tydny, drogerie 500kc, lekarna 1000kc, obleceni 1-5tisic, kavarna a cukrarna 500kc, Benzin 3tis manzel +1tis ja. Mobily 500kc, Krouzky pro dceru 500× 4tydny. Plyn 5tis, elektrina 2500, voda??. Plus pojisteni 2tis, stavebni sporeni 2×3tis, pojisteni domu a domacnosti 700kc/mes
Je nás 8 - 2 dospělí, 2 puberťáci a 4 mladší děti (7 let a méně)
Za jídlo utrácíme zhruba 14 000 Kč - nyní budeme mít ovoce a zeleninu ze zahrady, tak za to ušetříme a výdaje budou zhruba 12 - 13 tisíc.
Nejsou v tom obědy dětí ve škole/školce a manžela.
Dělám většinou velký nákup jednou týdně - různé trvanlivé potraviny, maso a podobně. A každý den (či jednou za dva dny - beru zásoby z mrazáku) menší nákup pečiva, jogurtů, uzenin, sýrů, ovoce a zeleniny.
Přes týden řeším snídani, svačinu dětem školy, svačinu doma a večeři. Nejvíce proměnlivá je večeře, někdy je dražší - třeba 80 - 150 Kč, podle situace, jindy je to třeba krupicová kaše, palačinky za cca maximálně 30 - 50 Kč.
Většinou mám strop 500 Kč na den, ale přes týden to bývá méně - 350 - 500 podle situace. Víkendy bývají k těm 500 Kč, vaření obědu „leze do peněz“
. Střídáme teplé a studené večeře (ne vždy se mi chce vařit, tak si dají, co je doma
).
Drogerie je cca 800 - 1000 Kč za měsíc.
Léky jsou průměrně asi 200 Kč, spíše méně, přes zimu je to více, v létě zase skoro nic - občas nějaký opalovák, repelent a podobně
.
Pro děti mám odloženo každý měsíc 3000 - 3500 Kč na boty a oblečení. Boty hodně lítají sezónně, oblečení průběžně, většinou naštěstí něco zůstává, ale není to moc, minimálně v tomhle
.
Máme peníze rozdělené na všechno, pokud se za ten měsíc nevyčerpají, převedou se do dalšího měsíce.
Šetřit se snažím tak normálně, snažíme se nic extra nevyhazovat.
Takže bohužel s šetřením neporadím.
@elle21 píše:
tak napiš odvolání na sociálku, datum nesedí, ale částky by měly vycházet
Odvolání napíšu, ale MPSV na to má dva měsíce. Mezitím nebudu dlužit jeden nájem, ale třeba dva a pronajímatelé mi už teď vyhrožují. I když ze zákona je důvod k ukončení nájmu až tři nezaplacené nájmy, navíc mají dva celé nájmy u sebe jako kauci…
@pikola píše:
@Limi123 tak určitě funguje i potravinová banka, je se za to nestydět a lepší se chvíli cítí za svůj osud trapně, než si půjčovat pak kdoviodkud na jídlo a mít ještě větší problémy.
Mě to trapné není, já tam zajdu a ráda, moc děkuji za tip
. Zkusím i nadaci Agrofert, hned v pondělí půjdu na OSPOD, žádost se dává přes ně. Není přece možné, aby jsme opravu skončili žebráním kvůli datu na stvrzence…Ŕíkala jsem si, že to snad budu i medializovat, co je v dnešní době možné…Přece se může stát, že mám v daném měsíci neočekávaný výdaj, než si na něj někde půjčím nebo vydělám, tak se opozdím s platbou nájemného o pár dní a když mám splatnost 28. v měsíci a zaplatím třeba 3. v následujícím, aby řekli, že jsem v jednom měsíci nezaplatila, ve druhém mám sice dvě platby, ale to je nezajímá, takže průměr za čtvrtletí je ve výši dvou nájmů a proto další tři měsíce budete dostávat tolik, jako by vaše výdaje byly jen 2/3. To je přece tak absurdní…Snad proto se ta žádost dává za uběhlé čtvrtletí a ne měsíčně, aby měl člověk šanci to srovnat a jít tam s tím, že má celé čtvrtletí zaplacené…
Hm, my jen na jídle 20000kc ve 3,5 lidech, některé měsíce i vic. Jedno dítě je s námi jen půl měsíce. A to je bez výletů a jídel v restauraci, to je v sekci zábava. Já teda nemám čas vůbec sledovat akce a v tom součtu platím hlavně za čas a práci jiných. Např. v týdnu nepecu vůbec, ale péče nám kváskový chleba jedna paní atd.atd. Hodně nás stojí ořechy, oleje atd., protože jedno dítě odmítá maso a zároveň sportuje, takže je dost vymýšlení jak nahrazovat. Nevyhazujeme nic. Byla jsem pár let samoživitelka, tak vím jak je to i psychicky náročné myslet na každou kačku, to teď nemusím. Já mám ráda přímou podporu, takže jedna kamarádka my peče a sbírá houby a já jí to platím jako brigádu. Další je na RD a má zvýšené náklady na syna s ADHD, té dávám všechny věci po dětech a ona si je prodává po netu. Vím, že tohle jsou mámy co se sakra snaží. A zároveň je to neurazí než přímo jim dávat peníze.
@Hamamča Tak si zažádej o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení ze systému hmotné nouze. Tam by to mělo fungovat tak, že se posuzuje každý měsíc, ale počítej s tím, že Ti prolustrují celý účet a pokud budeš žádat poprvé, přijdou do bytu na ohlášenou návštěvu sepisovat majetek. Pokud máte fakt málo, mohla bys zažádat i o okamžitou jednorázovou pomoc.
Jinak nevím o tom, že by v příspěvku na bydlení byl takový problém
Pokud jeden měsíc třeba na konci nájem/inkaso nezaplatíš a zaplatíš až první dny následujícího měsíce, tak se normálně ta částka počítá ten měsíc do nákladu dvakrát. Zkus zajít přímo za metodikem těch dávek, ne za babou na přepážce.
@Katushka 7 píše:
Vím, že těchto diskusí je tu spousta, ale všechny jsou 3a více let staré. Kolik utratíte měsíčně za jídlo, drogerku, oblečení… atd. …
No dokud jsme byli 2, tak to bylo cca 5-6 tis. za jídlo a drogerku, oblečení a boty nepočítám, kupujeme dle potřeby nepravidelně. Když jsme měli oba dotované obědy v zaměstnání, tak spíš kolem těch 5 tis. (přítel stravenky 85 Kč, doplácel 22 Kč, u mě firemní jídelna, na obědy jsem doplácela asi 600 Kč/měs.), teď jsme 3, brzo 4 a vyšplhalo se to na nějakých 9-10 tis.
, hodně dělají plínky, každodenní vaření obědů a často i večeří, ovoce, zelenina a hromada mléčných výrobků pro dítě (jen za kvalitní jogurty a tvaroh utratíme hodně, i kašičky jsem dělala domácí, na sebe jsme nebývali tak štědří
) + ještě ráno a večer dostává sunar. No, už se těším, až budou děcka jíst ve školce, snad nebudou vybíravá po mě.
A - finance.