Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
mám 6 týdnů starou holčičku.
Je kojená, ale strašně trpí na koliku a prdíky. A to už od porodu.
Večerní bolesti břicha má večer co večer a vždy 3-4 hodiny. Žádné kapičky jí napomáhají. Masáž, nahřívání, cvičení s nožičkama, nošení na tygříka, odvar z kmínu a podobně,… prostě nic nezabírá.
Strašně hltá při kojení. Laktační poradkyni jsem tu měla a nepomáhá ani změna polohy při kojení, ani odsatí prsou před kojením.
Teď už jí 2 dny nic nedávám. Žádné kapičky. Mám pocit že jí to zhoršují.
Dávala jsem i probiotické kapky a pak Laktobacílky.
Jenže pak začala mít problémy s kakánim.
Tlačí, brečí a nic. Ani prd a ani hovínko.
Dneska po hodině brečení a šílených křečí jsem použila rourku.
Nakonec se vykakala, ale měla to šíleně řídké a pak zatlačila a vylítla z ní žlutá voda.
Nevim jestli to má z těch kapek nebo z čeho.
Kolikrát pláče i šíleně přes den a večer je to opět katastrofa.
Dneska jsem už brečela i já ![]()
Je mi jí šíleně líto a jsem z toho už vyčerpaná.
Doktorka říká, že je to kolika, že to přejde a že malá krásně přibírá.
Ale ty večery jsou opravdu horor. Je třeba hodinu, dvě k neutišení. Brečí, rudá jak rak, prohnutá do luku a celá z toho spocená. Nepomáhá nic.
Myslela jsem, že bych odsávala a dávala jí to z antikolikové lahve, ale odsaju tak 60 a to zhltne jako prd.
Je ten průjem třeba po 5 dnech nekakání normální?
A pomohl někomu přechod na UM od kolik?
Už jsem z toho fakt na nervy. Nic pomalu nejim, aby malou nebolelo břicho a vstávám v 5 hodin, abych aspoň uvařila než se malá vzbudí a bude mi tu zase celé dopoledne brečet.
@Dolby někdy je kolika spíš psychickej stav než fyzickej, zkus si přečíst utišování miminek podle Karpa Nejšťastnější miminko v okolí), určitě to zkus a poctivě, mě toto před třemi roky zachránilo před psychickým zhroucením, naše malá bečela každej večer od 18 do 24. A přes den taky, ale ty večery byly nejhorší a Karp nám pomohl ze dne na den bylo po pláči. Jo a taky jsem do ní rvala všechny možný kapky a nic nepomáhalo.
soucítím s tebou
mám to ještě v paměti… teď se tomu už směju, ale ještě před 4 měsíci jsem byla fakt jak blázen
no nejlepší je čas
asi to nebudeš chtít slyšet, ale naše potvůrka začala řvát třetí den od příchodu z porodnice a řvala takhle až do svých 4 měsíců
každý večer od cca 9 do 4-5 ráno
pak usla a v 8 od znova a k tomu skoro vůbec přes den nespala, to i teď ve skoro 8mi měsících spí víc
no trochu pomohli kapky espumisan, do mlíčka jsem přidávala laktobacílky od swissu a v nejhoršim pomohla rourka
někdy zabrali i ty nahřívací pecky z DM, ale někdy vůbec. Mastičky typu pupík atd. nezabrali vůbec. Hodně nám pomohla i změna mlíčka na Hami 1, kojila jsem jen 6 týdnů a pak dávala Hipp, ten malou zabetonoval, po změně na Hami bylo zlepšení o 60% určitě, ale taky to mohlo být časem
tyhle hysterický záchvaty trvali do 4 měsíců a od tý doby relativní klid. Akorát se malá naučila ponocovat a chodí spát až v 11 večer
dneska až v 11.30
no ale už je to bez řevu
@Dolby Prosím te neblbni a koj dál. Malá taky dost kolikova, po 8. tydnu to začalo ustupovat, jak začala přitahovat nohy k břicho. Jinak taky nic nepomahalo. Zkus nosit večer v svátku, u nás tak alespoň spala, když byla z bolení pretazena. Nadílku po pár dnech nekakani je normální, miminka kadi tekute.
Take jsme to tak meli zabrala nam az kombinace baby pearls probiotika+babycalm+fenyklovy caj(po lzickach kojim) treti den teto kombinace byl maly jak vymeneny, zadny plac od te doby uz se jen smeje a po kolice ani pamatky
Taky by sis mela davat pozor co jis, maly se vzdy nejvic ukroutil po cerstvem pecivu, pecivo jsem vyradila uplne
@VerousekVracov Na dietu bych nespolehala. Já mohla jíst co jsem chtěla včetně čočky a zelí a vliv to nemělo.
@VerousekVracov píše:
Take jsme to tak meli zabrala nam az kombinace baby pearls probiotika+babycalm+fenyklovy caj(po lzickach kojim) treti den teto kombinace byl maly jak vymeneny, zadny plac od te doby uz se jen smeje a po kolice ani pamatky
Tak tyhle probiotika mám na dnešek objednané v lékárně, tak doufám že zaberou ![]()
@Svistice Šátek už jsem také objednala.
To je hromadu peněz za vše a než začne něco fungovat, tak z těch problémů dítě vyroste ![]()
Syn měl také bolesti, ale prdíky a na to pomohl Baby calm. Večerní koliky neměl vůbec a hlavně kakal i několikrát za den. A to byl taky kojený.
Já už si nedávám ani to jedno kafe slabé za den, jestli to pomůže.
@Svistice u nas ne, dala jsem si rohlik a rev jak svina… aspon mam bez peciva uz ted o tri kila mene nez pred tehu ![]()
@Dolby uvidis nam zabrali a nejsou tak drahe jak vsude proklamovane biogaia… ale na kazde mimi zabira neco jineho
chce to zkouset…
@Dolby Děkuji za diskuzi. Zrovna dneska v noci jsem taktéž už ze zoufalství brečela a přemýšlela o umělé výživě. Náš malý bude mít 8 týdnů. Na koliky trpí také od narození. Na uklidnění výborně pomáhá pevné svázání (hlavně ručiček k tělu) a hooodně třepat. Problém je v tom, že se sice uklidní, usne (cca po 15min chování), ale do 10min je vzhůru znovu. A takto to táhneme celou noc. V šátku a v kočárku spí celkem bez problému. Do toho se přidaly bolesti zad, jak ho pořád nosím na rukách. No, děs… Problémem je u nás kojení - hodně hltá a úplně slyším, jak saje vzduch. Takže se děsim každého kojení.
A jinak na vyprdění nám pomáhá zvednout nožky k bříšku, přitlačit a roztáhnout půlky od sebe.
Přemýšlela jsem, že mléko budu odsávat a dávat z lahvičky pro kojené děti - chtěla bych se zeptat, zda jste to některá zkoušela a pomohlo to od kolik.
Dle @anonymka227 soudím, že umělá výživa asi taky moc od kolik nezabírá…
@Pavca13 jeste malemu pomohlo ho davat casto, tj po kazdem kojeni na brisko (treba pul h po kojeni at to nevyhodi) strasne se jeste vybrka a poprdka a taky hodne prdka a kaka kdyz ho necham treba 15minut rozbaleneho a volne kope nozickama
@VerousekVracov Děkuji za tip
Vyzkoušíme. Rourku jsem nezkoušela - vždycky si říkám, že není ještě tak zle. Doufám, že to kolem toho 3. měsíce ustane.