Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj tehulky,
zajimalo by me, jestli se v soucasne dobe uz bezne dela tehulkam vyse zmineny screening v 1. trimestru nebo aspon starsim tehulkam /34 a vys/?
Rikala mi to jedna holka, ktere bude v dobe porodu 35, ze ji na to dr. automaticky poslal /vicemene misto AC/, ze se uz dnes dela.
Poprve jsem rodila v roce 2005 a tenkrat mi to nedelali, jen triple testy.
Aspon si toho nejsem vedoma /tenkrat v dobe porodu 34 let/
Moc diky za info
Lucys
Lucys už tedy nejsem těhulka, ale na tomto screeningu jsem byla. Plošně jako třeba tripple se nedělá, záleží na MUDrovi. Ani se nedělá na všech pracovištích, jsou k tomu potřeba nějaké speciální certifikace. V Praze třeba Gennet, Apolinář. Tvůj dr. by měl vědět. Ale určitě bych se o něj na tvém místě hlásila, je přesnější, než tripple. ![]()
Ahoj Lucys, plošně se tedy nedělá ani náhodou, v podstatě je to vý:,–(a některých specializovaných pracovišť. Já jsem v Praze v Gyncentru Chodov a tam to dělají všem, ale jinak po ČR (alespoň co vím od kamarádek) se to ještě moc neprovádí. Zkus se zeptat svého Gyndr. a uvidíš. Pa, Ziza.
Ahoj,
můj dr.mi to dělal už u syna,tenkrát jen ultrazvuk a teď u druhého těhu UTZ+krev.Je tam větší záchyt downa než u tripl testů(až 90%).
Plošně se to nedělá,snad časem!
Gabka
Moje gynekoložka mě posílala na velký uzv doMotola (ty 3 velké). A u toho prvního mi k tomu brali i krev na screening a dělalai to tam všem automaticky, co vim…
G
tak mě je 26 a moje doktorka mě tam posílá automaticky ,ted ve 13tydnu,UTZ+krev
tak mě je 26 a moje doktorka mě tam posílá automaticky ,ted ve 13tydnu,UTZ+krev
Mi v tý době bylo 22. Spíš si myslím, že to je jak kde…že se to teprv začíná ujímat
G
Ahoj,
tento skríning prozatím plošně fakt neprovádí, standardně jej totiž nehradí zdravotní pojišťovny. Provádí jej pouze několik specializovaných pracovišť v republice, v Brně, kde jsem byla já, např. Prenatal. Já jsem tam šla na vlastní žádost, doktorka mi dala doporučení, cena odběru+rozboru krve + UTZ 1400,– Kč. Další velké UTZ (většinou ve 20. a 30. týdnu) by se měly dělat také na tomto pracovišti. Za ty se už ale neplatí.
M.
Ja byla dnes v Pronatalu v praze,utz +odběr a nic sem neplatila.
Ahoj maminky chtěla jsem se zeptat na kombinovaném screeningu ste dostaly výsledky je tu nějaká maminka co ví pohlaví dítěte? Chtěla. Jsem se zeptat zda má v těch vysledkach psané vaječníky a čeká holčičku. Nebo čeká chlapečka a vaječníky tam. Psané nemá. Nám odmítla říct paní doktorka co to je a ve vysledkach máme hlavičku páteř žaludek močový měchýř ručičky a nožičky ale vaječníky tam psané nemáme a vím že u chlapecku nejsou. Tak vám moc děkuju ![]()
@Michaela Kri. Mně u prvního dítěte doktor pohlaví neřekl (neviděl), u druhého řekl (viděl) a opravdu se narodila holčička, jak říkal. V papírech to, ale napsané nebylo.
@ctenarkaaa to já právě nevím u první dceri mi to dělal doktor u sebe v ordinaci.. Děkuji za info. Myslela jsem že se to tam píše když to kontroloval. Tak děkuji
Vaječníky se do výsledku nepíšou ani když je to holčička. Podle mě to ani ještě nenívidět. Nám doktor řekl pohlaví ale do papíru ho napsal až po screeningu v 21tt ![]()