Kombucha v těhotenství

Anonymní
9.8.23 18:32

Kombucha v těhotenství

Ženy, pila jste některá v těhotenství kombuchu a bylo vše ok? Jsem ve druhém trimestru, občas zajdu nakoupit do zdravé výživy a třikrát se stalo, že jsem si doma zapomněla pití, tak jsem si tam koupila v půl litru kombuchu. Vlastně jsem ani nevěděla, co to je. A až teď mě jen tak napadlo se kouknout, jestli se může v těhotenství pít. No, samozřejmě bych se tomu měla vyhnout, tak super 🤦 Takže jsem teď trochu v obavách…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce odborníka

Nutriční terapeutka v gravido a FITFAB Strong

Mgr. Andrea Mokrejšová
FITFAB Strong

5.3.25 00:20

Dobrý den,

chápu vaše obavy, ale není třeba panikařit. Pokud jste si občas dala kombuchu v malém množství, pravděpodobně se nic nestalo. Důležité je spíše to, aby její konzumace nebyla pravidelná a ve větším množství.

Kombucha je fermentovaný nápoj, který obsahuje malé množství alkoholu a kofein (pokud je vyrobená z černého nebo zeleného čaje). Právě kvůli těmto faktorům se její konzumace v těhotenství příliš nedoporučuje – neznamená to však, že by jedno nebo dvě vypití způsobilo problém.

Pokud se cítíte dobře a nemáte žádné nežádoucí reakce, není důvod k obavám. Do budoucna ale doporučuji zvolit bezpečnější alternativy – například vodu, bylinkové čaje (s ohledem na vhodné druhy v těhotenství) nebo přírodní ovocné šťávy ředěné vodou.

Držím palce a přeji pohodové těhotenství!

Reakce:

Velikost písma:
8626
9.8.23 18:37

Nevidím důvod, proč si skleničku nedat. Já ji pila celé těhotenství, když jsem na ní dostala chuť. Dokonce jsem si ji později i pěstovala doma. Proč si myslíš, že by byla špatná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
9.8.23 18:41
@Anonymní píše: Ženy, pila jste některá v těhotenství kombuchu a bylo vše ok? Jsem ve druhém trimestru, občas zajdu nakoupit do zdravé výživy a třikrát se stalo, že jsem si doma zapomněla pití, tak jsem si tam koupila v půl litru kombuchu. Vlastně jsem ani nevěděla, co to je. A až teď mě jen tak napadlo se kouknout, jestli se může v těhotenství pít. No, samozřejmě bych se tomu měla vyhnout, tak super 🤦 Takže jsem teď trochu v obavách…

Pila jsem tibi mléčnou houbu, a nevidím na tom nic špatného. Na kombuchu jsou různé názory, obsahuje malé množství alkoholu, ale asi fakt nepatrné množství, nikdy jsem to nezkoumala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8626
9.8.23 18:41

V té kupované nebylo o alkoholu ani slovo a tolik kofeinu jedna sklenka obsahovat nemůže než třeba jedna káva. Úplně bych to nehrotila, pokud se tím nebudeš nalévat. To samé jedna káva nebo zelený čaj ti neublíži, když si dáš málo. Alkoholu bych se samozřejmě vyhýbala úplně a těžko říct, jestli byl nějaký v té tvé, ale výrobce by na to měl upozornit na balení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.23 18:42

@Denise.H Na webu uvádí, že kvůli nežádoucím bakteriím, není pasterizovaná.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.23 18:43

Jinak alkohol v ní nebyl, na to jsem ještě taky koukala.

• Citovat
  • Upravit
8626
9.8.23 18:51

Hele to bys nemohla nic. Sushi, majolku a další nepasterizované výrobky, plíšňové sýry,…
Určitě ti nic nebude, ale pokud máš obavu, tak se tomu vyhni.
Já tu kombuchu pila a jedla výše zmíněné a byla jsem úplně OK a celé těhotenství zdravá, ale tím tě nechci navádět.
Spíš jsem si kontrovola čerstvost těch věcí, jestli mají barvu, chuť i vůni jakou mají mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
9.8.23 19:28

Ja jsem pila svoji domaci a zijeme :nevim: Ale jestli budes mit lepsi pocit, tak uz ji nepij…co bylo uz stejne neovlivnis :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.8.23 20:21

Podle mne kupovaná nevadí.
Co se těch nebezpečných bakterií týče, byly diskuze ohledně domácího nekontrolovaného pěstování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí