Kontrola z FÚ - pravomoci

Anonymní
4.5.24 20:38

Kontrola z FÚ - pravomoci

Ahoj. Prosim anonym. Mam podezreni ve svem okoli na nepriznavani prijmu pred FU. Asi nejsem svine, abych to hlasila. Ale jde mi o to, jake pravomoce vlastne FU ma pri kontrole dane z prijmu u OSVC. Vim, ze si muze vyzadat vypis uctu dane osvc. Ale muze si vyzadat i vypis z uctu manzelky/manzela? At uz od banky nebo od samotne osvc, at krome svych vypisu predlozi o vypis manzelky? Kam v pripade, ze se rozhodnem to hlasit? Snad by mohla vedet nejaka danova ucetni, nekdo z FU nebo banky….

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
401
4.5.24 22:04

Tak seš nebo nejseš svine?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1396
4.5.24 22:07

Aneb práskat se nemá, ale hlásit se to musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.24 22:12

Zensky, ja nic asi hlasit nebudu. Asi by to fakt byla svinarna a na to koule nemam. Psala jsem to v afektu, protoze clovek pracuje, pomalu pul vyplaty jde na dane, pojisteni. A pak si nekdo vydelava tak ze to vsechno ocurava. Zajimalo by me, jake proste ma financak pravomoce, kdyz si nekdo necha k manzelce posilat penize za ksefty… :nevim: jestli neznate odpoved, nemusite se vyjadrovat…

• Citovat
  • Upravit
366
4.5.24 22:29
@Anonymní píše: Více

Pravomoce samozřejmě má. Může kontrolovat vše, účty až 3 roky nazpět Musí mít k tomu ale důvod,. Tady jde ale o něco jiného, možná závist, nevím. Jsem také OSVČ a můžu tě ujistit, ty peníze jsou těžce vydřené, zasloužené. Nesmíš vidět jen jednu stranu mince. Já nyní mám po splatnosti faktury asi za 100 tisíc a nevím, zda-li ty peníze ještě uvidím. Pokud ti mohu poradit, nesleduj souseda jestli mu chcípla koza a začni u sebe, vydělávej si také na ičo, když máš pocit, že je to snadné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
4.5.24 22:31

OSVČ může mít jeden bankovní účet pro potřeby podnikání i osobní účely, ale je to dosti nepřehledné. Preferovanou variantou jsou samostatné účty osobní a podnikatelské, početně to není nijak omezeno, účty pro potřeby podnikání eviduje FÚ. Na fakturách je uváděno číslo účtu, faktury a platby se párují, to by musel vytvořit fakturu někde na koleně a uvést tam číslo nepodnikatelského účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2352
4.5.24 22:32

Když víš, že si FÚ muze vyzadat vypis uctu dane osvc, víš také, že OSVČ nemá povinnost účet mít? Máš jistotu, že podvádí? Ty máš přístup k jeho přiznání? Obecně je daň pro podnikatele poměrně malým výdajem. Spíš pokutou za špatně vedené účetnictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
295
4.5.24 22:32
@Anonymní píše: Více

Ja být třeba řemeslník, tak si co půjde nechám platit hotově. Za to že platit moc daní se můžeš zlobit na stát, ne na podnikatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
828
4.5.24 23:02

Vážně tu někdo píše o sviňárně v případě nahlášení a obhajuje takové chování? Těhotná ženská je tu skoro lynčována, že si dovolí jít na neschopenku, když je „jen“ těhotná a taková sviňárna jako krácení daní by měla někomu projít? Jako vážně? A opravdu to není o závisti, ale spíš o nespravedlnosti. Fakt nestačím zírat, jak lidi upadají a takové chování obhajují. Přece když to mají ok, tak o nic nejde ne? A když ne, tak přece tím lépe, že se na to přijde..oblíbená karma je doběhla :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
295
4.5.24 23:19
@bublifucekk píše: Více

Sviňárna to je, a karma dožene práskače :kytka:
Ty si plať státu kolik chceš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.24 23:33

Většina OSVČ kolem mě nepřiznává všechny příjmy. Často se tím chlubí. Já nikoho neprasknu. Já bych to nezvládla, neměla bych klidne spaní.

• Citovat
  • Upravit
828
4.5.24 23:38
@Petram123 píše: Více

no to jsi mi to nandala :mrgreen: argument nula, trapárna s karmou (která vlastně nikdy nikoho nedohnala, ale „dobře“ to zní :lol: ) a nařčení z práskačství..já padnu vážně :lol: ale aspoň jde pak vidět, proč je naše republika tak v ha.jzlu, když se tu obhajuje kdejaká šmelina ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
295
5.5.24 00:05
@bublifucekk píše: Více

S karmou si zacla ty. Ale když nikdy nikoho nedibehne, tak tedy nedobehne.
A republika není o nic víc v háj…nez jinde.
Navíc se půlka daní stejně rozjrade nebo v naloží na blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2352
5.5.24 00:52

@bublifucekk Souhlasím s tím, že krácení daně je sviňárna. Z anonymní formulace dotazu lze ale tušit spíš něco jiného než zjištění takového počínání. Soukromé podnikání je přece možné vést bez placení daně naprosto legálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
5.5.24 06:25
@Doctus píše: Více

FÚ nic neeviduje a podnikatelský účet je výmysl našich bank. Nic takového být nemusí ale pochopitelně musí každý doložit původ peněz, které na tento učet přišly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák