Koření

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
443
12.4.06 21:12

Koření

Ahojky,

mám na vás prosbu, nevíte od jakého věku mohu používat různé koření aj.

Např.: fenykl, celý nový koření, mletou papriku, bazalku, tymián, cibuli, česnek a jiné dochucovadla.

Je mi jasné že v žádném případě co obsahuje sůl ( magi, masox a takové).

Díky za odpověď

Achesa a Anička 6m+3d

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
394
12.4.06 22:29
8)

ahoj tak ja fenykl(kousek bile duziny) pouzivam asi od 6-7mesice,nejdriv vareny ve vyvaru,tim ma mensi koncentraci,cibuli taky jsem zacla davat do vyvaru po kousicku(detem moc neleze ma silnou chut) myslim ze muzes zacit po 2mesicich co ditko zaclo jist kasicky apod..
bazalku asi az pozdejc je moc aromaticka,celer a petrzel se muze a rajce davam do vyvaru od 9mesice,s paprikou bych pockala nadyma.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1930
12.4.06 22:33

Já dávám pouze trošku kmínu do brambor. Zatím nic víc…

Dadla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
12.4.06 22:43

Ahoj,
tak fenykl se může přidávat do prvních příkrmů. Česnek a nať z cibule a petržele (obojí z vlastní zahrádky, takže chemicky neošetřené) jsem začala dávát po kouscích do zeleninových polévek asi kolem 9.tého měsíce. S ostatním bych určitě počkala minimálně po prvním roce.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1027
13.4.06 08:11

A co skořice?
Bosorka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
13.4.06 09:06

Díky všem za odpovědi. Právě jsem to diskutovala s doktorkou.

Náš problém vzpočívá v tom že malá odmítá zeleninu (jakoukoliv) a maso.
Na příkrmech je od 4 měsíce a do dnes nesní víc než 2 lžičky a to omylem.

Jinak večer sní ze lžičky kaši (150-200g), odpoledne přesnídávku (200g) nebo ovoce (1 jablko+1/2 banánu a pod).

No nakonec jsme se dohodli, že to zkusím s troškou koření do většího množství vody a pak jí dám jen tu zeleninu s masem.

Zelenina pro vývoj je důležitá ale naše slečna ji prostě nejí. Jednou jsme ji nechali ohladu, měla zeleninu k obědu nechtěla, tak ji dostala ke svačině a zase nic tak k večeři a nic. Jinak dostala na pití jen čaj ona prostě raději umře hlady než aby jedla zeleninu.

Achesa a Anička 6m+4d

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.4.06 09:09

Acheso, já bych ještě vytrvala bez koření. Jak ti pila? Myslim kojo nebo UM? Nenapadlo tebe i doktorku, že třeba nap ířkrmy ještě malá nebyla připravená??? Proč se začínalo ve 4měs? To je dost brzy…
A co ovoce? Já s malou začínala příkrmy v 8měs právě ovocem, protože zelenina úspěch neměla. Jablko, pak jablko s mrkví, postupně začala jen mrkev (měnila jsem poměr) a nakonec mrkev a lžičku něčeho a zas jsem přidávala zeleninu, až jedla vše.
 G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
13.4.06 09:40

Malá bumbala od malička UM. Nemohla jsem ji kojit. Ve čtyřech měsících 5×-6× 240ml a řev hlady, když jsem dodala další mlíčko byl klid. Jinak ovoce sní bez problémů 200g což je celá přesnídávka nebo 1 jablko+ 1/2 banánu. Ve 4 měsících jsme začali s kaší tu sní ze 120ml UM+100ml UM na pití.

Problém prostě je nejspíš v tom že ji to asi nechutná. Zkoušela jsem skleničky, nejdříve první lžičku pak snad od všech výrobců co je na trhu, vařenou doma, přidávat do ní UM, ředit ji a nechat pít z flašky s UM i bez něj. No prostě nic.

Jinak přibírala 1300g za měsíc, pravda je že teď přibývá tak 500g.

Achesa a Anička6m+4d

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.4.06 09:47

Acheso, no pokud řvala hlady (opravdu hlady, mohlo jít klidně o růstový spurt), tak je to jiná, i když si pořád myslím, že na příkrmy bylo brzy.

Ovšem přírůstek měla malá veliký a mezi náma nečekej, že ti teď bude přibírat kila měsíčně. Musíš vzít, že už se pohybuje. Např. některé děti přiberou víc, jiné míň - Bára za druhý půlrok života přibrala kilo.

Jinak pokud ti baští ovoce, zkus to udělat, jak jsem psala já - do jablíčka jí dej nejdřív lžičku mrkve, pak když to půjde, tak další a další a postupně ubírat jablíčko. Zkus to ještě bez toho koření, za to nedáš nic. nebo co zkusit do té zeleniny přidat UM, resp. zeleninu do UM - nejdřív trošku a pak víc. NEbo do kaše…kaše ti jí jaké? Nějaké neochucené, nebo naopak ty ovocné?

Vydrželas dlouho, zkus to ještě týden a když to nepůjde, holt koření, ale fakt si myslim, že potíž mohla být v tom, že na to malá ještě nebyla připravená a se zeleninou bejvat dost často potíže…

Jo a aby to nevypadalo, nejsem žádnej biozastánce kojení a UM do nevim jaké doby, myslim, že používám selský rozum a jídlo nehrotim, myslim to spíš jako ještě jeden pokus, tim nezkazíte nic

GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
13.4.06 10:25

Díky Gábinko.

Ty kaše jí neochucené rýžové, zeleninu do UM už jsem zkoušela. Ještě zkusím přidávat do toho ovoce nebo kaše. Jinak já neočekávám že bude přibírat kila měsíčně.

Taky jsem slyšela že sunárek dělá nějakou masozeleninovou kaši instantní, tak to chci taky ještě zkusit. Do toho koření se mi taky opravdu nechce.

Taky se utěšuji tím že neznám žádného dospělého, který je živý na ovoci a rýžové kaši. Ono to musí přijít.

Achesa a Anička 6m+4d

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.4.06 10:35

Sunárek má opravdu 3 kaše - 2 masozeleninové a jedna sýrová (ta hrozně páchne, ale malé chutnala:))))

Fakt to zkus a uvidíš, jak říkám, týden dva vás nezničí;) Držím palce, já myslím, že se povede, že teď půjde vše lépe. Hele a je spousta dětí, který se rozjí až v roce a nic do nich nedostaneš. Holt nenutit a když nechcie, tak klidně udělat pár dní pauzu. Ale věř, že se zadaří;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
14.4.06 08:43

Gábinko chtěla bych se tě zeptat tu mrkev jsi vařila? Právě chci dneska učinit pokus oblíbená rýžová kaše+ lžička mrkvičky.

Jinak od sunárku masozeleninovou kaši taky nepapá, prozatím, včer si vzala jen 2 lžičky. A pak hladovku.

Ještě jsem přemýšlela, doktorka mi říkala že ji nemám už nic jiného nabýdnou, jenže mě se zdá trochu brutální ji nechat ohladu. Dávám ji trochu čaje, nemám ji raději nabýdnout UM. Nebo přesnídávku?
Protože ji takhle ohladu držím už druhý měsíc, a nejsem přesvědčená že je to dobře.

Díky za odpověd od kohokoliv

Achesa a Anička 6m+5d

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
14.4.06 16:04

ja delala linde vyvar,prvni z bramboru cukety a mrkve,
vse varit asi hodinu
pak vevyvaru z toho rozmichat ryzovou nesladkou kasi takovou moucku+lzicka oliv. oleje a lzicka strouhaneho parmezanu-toho praveho..

Ze zacatku to linde teda moc nejelo,snedla par lzicek,ale postupem casu si zvykla na chut a uz pak to jedla,kazdy tyden jsem mohl apridat novy druh zeleniny,
V zadnem pripade jsem ji nenechala o hladu,dal ajsem mliko nebo kasicku priravenou z mlika,nebo treba ovoce+kasicku,v zadnem pripade ji nenut…
Mrkve je sladka vetsinou detem chutna zkus dat vic mrkve s barmborem a kousek jine zeleniny…
nebo to namichej s ovocem…
Ten vyvar linde chutna vyvari se voda a zustane jen vyvar,do nehoz pridas 2lzice rozmixovane zeleniny.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.4.06 16:13

Ahoj holky,
náš malej jedl od pátého měsíce úplně všechno - knedlíky, brambory, různé omáčky - úplně všechno co jsem jedla já s manželem - jen jsem to malému okořenila o něco méně než nám. A nikdy se nestalo, že by mi něco nechtěl jíst, nebo mu bylo špatně. Doktorka řekla, že pokud mu to nevadí, tak mu můžu dávat naprosto cokoliv. Jen kravské mléko mohl do roka jen převařené, ale jinak bylo všechno bez problémů. V šesti měsících si dokonce vzal domácí klobásu. Je to kluk jako buk, krásně roste a nemá žádné zdravotní problémy. Nikdy jsem si nelámala hlavu s tím jestli prcek dostane jen vařenou brokolici nebo mrkev, sunar a podobně - prostě jsme tyhle děcké blevajzíky úplně přešly a vůbec nám to nechybělo. Myslím, že se dneska s dětskou stravou zbytečně moc přehání. Vždyť naše babičky taky dávaly dětem co dům dal.

Tak doufám, že mě teďka neukamenujete, je to jen můj názor a rozhodně nechci nikomu z vás nutit něco, co se vám nezamlouvá.
Takže těm, kterým se můj názor nelíbí, se předem omlouvám :wink:

• Citovat
  • Upravit
6545
14.4.06 16:28

Senaterko, no, kamenovat nebudu, já sama nesnáším, když mě někdo kamenuje za svůj.
Nebudu to dlouze rozepisovat, protože diskuse na to jsou a každá máma má na výběr, co dítěti dá, je to její věc a její zodpovědnost. Takže své si myslím (ne vyloženě zle, jen jsi na to šla dle mého zbytečně moc rychle), ale bránit ti nebudu ani nechci:)
Nicméně bych k tomu tvému příspěvku dodala, že si myslím, že to není vhodné řešení a moc bych si z něj ponaučení nebrala. A doufám, že za tuto poznámku neukamenuješ ty mě :wink:

Acheso, malá mi domácí jaksi do roka, možná roka a něco vůbec nejedla, takže se jelo na hotovkách - začínala jsem prvními lžičkami od Hami a nejradši měla malá studené (teplé jí až teď). A o klobáse si může jen nechat zdát :lol: :lol: :lol:

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko