Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Ahoj, vím že se teď nemluví o ničem jiném než o té nemoci. Ale vím že má potíže dýchacího rázu a zároveň chřipky. Co kdyby skusili na to křen, ten je antibakteriální i antivirový. Já ho používám když je chřipka, pomáhá odkašlat a na dýchací cesty je dobrý. Vím že ho lidé moc nemusí ale dáse jíst snadno bez pálení, rouzkousat a celou dobu dýchat pusou polknout.
Léčivé účinky křenu:
Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, E, provitamín A a téměř neuvěřitelné množství minerálních látek, především hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, síru, měď, zinek, chrom. Pro své antivirové a antibakteriální účinky se využívá při chřipce, nachlazení, angíně a zánětu mandlí. Velmi účinně odhleňuje průdušky, léčí chrapot a mírní kašel, povzbuzuje k činnosti žlázy s vnitřní sekrecí a upravuje hormonální systém, detoxikuje játra a rozpouští žlučové kaménky. Povzbuzuje trávení, čistí střeva a pomáhá obnovovat střevní mikroflóru. Preventivně chrání před rakovinou trávicího ústrojí. Je velmi vhodný v rekonvalescenci po dlouhých nemocech, při sedavém způsobu života, v geriatrii (u seniorů) a používá se i k harmonizaci střevního traktu po antibiotikách, kdy dokáže doslova nastartovat správné trávení a upravit střevní mikroflóru, což přispívá ke zlepšení vstřebávání živin a celkové tonizaci celého těla. Zevně se používají „křenové placky" na revmatické a neuralgické bolesti (bolesti kloubů, ischias, ústřel), nebo na omrzliny, ve kterých dokáže znovu rozproudit krevní oběh.
Sirup z křenu, křenový sirup: obvykle se uvádí recepty na sirup s cukrem - oloupaný křen nastrouháme a v misce zasypeme cukrem, ve chvíli, kdy se utvoří šťáva, užíváme po lžičkách při kašli. Tento sirup asi bude vhodnější pro malé děti, protože má jemnější chuť, ale u větších dětí a dospělých dávám přednost variantě čerstvého křenu s medem. Nastrouháme křen, přidáme stejné množství medu, promícháme a uchováme v uzavřené nádobě v lednici. Užíváme 3× denně kávovou lžičku při chřipce, nachlazení a zahlenění, je to ale i výborné tonikum v rekonvalescenci, v geriatrii nebo při sedavém způsobu života.
Směs na chrapot z křenu, medu a žloutku: připravíme ji z jedné lžičky křenu, jedné lžičky medu a vmícháme vaječný žloutek. Užíváme po kávových lžičkách každou hodinu až do vymizení potíží.
Křenové víno je vynikající (a docela chutný) způsob na rozpouštění žlučových kaménků. Strouhaným křenem zaplníme cca 1/5 litrové láhve, doplníme červeným vínem a necháme 10 dní za každodenního protřepání vyluhovat. Slijeme a užíváme první 3 dny kávovou lžičku 3× denně, při dobré snášenlivosti zvýšíme na polévkovou lžíci 3× denně. Doba léčby je minimálně 30 dnů.
Křenová placka - smícháme 3 díly křenu, 5 dílů mouky, 1 díl sádla, natřeme na plátno a přes plátno (ne na holou kůži) přiložíme na postižené místo. Necháme působit pouze 15-30 minut. Křen silně dráždí kůži i nervová zakončení, uvolňuje „zablokované" nervy při ischiasu a dalších neuralgiích, zvyšuje prokrvení a tím mírní bolesti kloubů. Nesmí se ale nanášet přímo na pokožku, mohly by se objevit puchýře a vyrážky. Účinky rostliny:
virové infekce - antivirotický účinek
bakteriální infekce - antibakteriální účinek
chřipka
nachlazení
angína, zánět mandlí
zahlenění průdušek
chrapot
kašel
podpora trávení, zlepšení vstřebávání živin z jídla
očista střeva
detoxikace
probiotický účinek - vliv na rychlejší obnovu střevní mikroflóry (např. po užívání antibiotik)
rekonvalescence po dlouhých nemocích
prevence nemocí při sedavém způsobu života žlučové kaménky
harmonizace hormonálního systému, endokrinního systému, žláz s vnitřní sekrecí
dobrý účinek na staré lidi
tonizace organismu
bolesti kloubů
ischias, ústřel
omrzliny
chrapot, ztráta hlasu, chraplavý hlas
neuralgie
neuropatie, neuropatická bolest
Příspěvek upraven 18.03.20 v 09:00
@jerry 95 píše:
Ahoj, vím že se teď nemluví o ničem jiném než o té nemoci. Ale vím že má potíže dýchacího rázu a zároveň chřipky. Co kdyby skusili na to křen, ten je antibakteriální i antivirový. Já ho používám když je chřipka, pomáhá odkašlat a na dýchací cesty je dobrý. Vím že ho lidé moc nemusí ale dáse jíst snadno bez pálení, rouzkousat a celou dobu dýchat pusou polknout.
Dobrej nápad, zítra skočím do masny pro lalok, uvařím, k tomu křen a hořčice a virus ať si trhne…
![]()
Taky se přidám do diskuze. Dneska jsem měla. od rána strašnou zimnici, měla jsem mikinu, župan, dvoje ponožky a stejně furt kosa. Odpoledne mi začalo být divně, vzala jsem si respirátor a skočila rychle do lékárny alespoň pro paralen. Na cestě zpět se mi začala točit hlava a hlavně hrozně špatně dýchat - mám astma, ale už X let bez potíží, ani léky už neberu. Holky, já mám strach. Nikde jsem zbytečně necourala, roušku poctivě nosím i s košem. Mám dvě maličké děti, hrozně se bojím že kdybych to fakt chytla, abych je nenakazila, nebo co s nimi bude, kdybych musela do nemocnice?
Doufám, že je všechno jenom špatným tlakem, pobolívá mě i hlava. Ráno snad bude líp. Nemít děti, beru to jak to je, ale kvůli nim mám šílený strach.
@Anonymní píše:
Taky se přidám do diskuze. Dneska jsem měla. od rána strašnou zimnici, měla jsem mikinu, župan, dvoje ponožky a stejně furt kosa. Odpoledne mi začalo být divně, vzala jsem si respirátor a skočila rychle do lékárny alespoň pro paralen. Na cestě zpět se mi začala točit hlava a hlavně hrozně špatně dýchat - mám astma, ale už X let bez potíží, ani léky už neberu. Holky, já mám strach. Nikde jsem zbytečně necourala, roušku poctivě nosím i s košem. Mám dvě maličké děti, hrozně se bojím že kdybych to fakt chytla, abych je nenakazila, nebo co s nimi bude, kdybych musela do nemocnice?Doufám, že je všechno jenom špatným tlakem, pobolívá mě i hlava. Ráno snad bude líp. Nemít děti, beru to jak to je, ale kvůli nim mám šílený strach.
Hele, jako sorry, ale jsi delina. Jako nakažená někam lézt. A ještě si vzít respirátor.
A že v dnešních dnech nemáš už paralen doma, právě proto, aby jsi nenakazila své okolí, až budeš trajdat po lékárnách. ![]()
@Lama Lama
Opravdu? A co si predstavujete pod pojmem respirator..tady myslím. ze pod pojmem dilina jste se představila sama, a to dost zřetelně..kdyby si šla pro jiný lék, třeba pro léky pro děti..tak už je to v pořádku? Nebo paralen došel..to se taky stává i v lepších rodinách..nebo Vy máte zásoby?🙋 🙋 🙋
Samozřejmě že je lepší nikam nechodit, ale paní se vybavila jak nejlépe mohla..když kolem nás chrchlaji a kaslaji, tak to nikoho tak nepohorsi..v lékárnách, ordinacích..ale teď se můžete po…
Budujte si imunitu, měli jste na to celý život🍀
@Nenuta1 píše:
@Lama Lama
Opravdu? A co si predstavujete pod pojmem respirator..tady myslím. ze pod pojmem dilina jste se představila sama, a to dost zřetelně..kdyby si šla pro jiný lék, třeba pro léky pro děti..tak už je to v pořádku? Nebo paralen došel..to se taky stává i v lepších rodinách..nebo Vy máte zásoby?🙋 🙋 🙋
Samozřejmě že je lepší nikam nechodit, ale paní se vybavila jak nejlépe mohla..když kolem nás chrchlaji a kaslaji, tak to nikoho tak nepohorsi..v lékárnách, ordinacích..ale teď se můžete po…
Budujte si imunitu, měli jste na to celý život🍀
respirátor je to, co má ventil, chrání osobu nosící. Ale pokud je nemocná, ventilem odchází to, co vydýchá a své okolí ohrožuje přenosem infekce. V době, kdy je tu koronavir, má horečku, obavy o sebe, že je nakažená, je to opravdu sobecké.
Kdyby šla s horečkou pro jiný lék - ani stále by mi to přišlo neohleduplnné ke svému okolí. Ymslím, že parelen nebo brufen na - 1-3 dny by měl mít doma každý.
Všude je npsaný jasný postup - nikam nechodit, neléz, zavolat. Jestě by byl někdo z okolí ochotný léky zajistit.
Stran budování imunity - ne, já nemám strach o sebe. Věřím, že bych to překlepala. Měla bych strach o straší jedince, nemocné, kteří do lékárny jdou. O lékárnici.
@Anonymní píše:
Taky se přidám do diskuze. Dneska jsem měla. od rána strašnou zimnici, měla jsem mikinu, župan, dvoje ponožky a stejně furt kosa. Odpoledne mi začalo být divně, vzala jsem si respirátor a skočila rychle do lékárny alespoň pro paralen. Na cestě zpět se mi začala točit hlava a hlavně hrozně špatně dýchat - mám astma, ale už X let bez potíží, ani léky už neberu. Holky, já mám strach. Nikde jsem zbytečně necourala, roušku poctivě nosím i s košem. Mám dvě maličké děti, hrozně se bojím že kdybych to fakt chytla, abych je nenakazila, nebo co s nimi bude, kdybych musela do nemocnice?Doufám, že je všechno jenom špatným tlakem, pobolívá mě i hlava. Ráno snad bude líp. Nemít děti, beru to jak to je, ale kvůli nim mám šílený strach. [/citac
@Anonymní píše:
Taky se přidám do diskuze. Dneska jsem měla. od rána strašnou zimnici, měla jsem mikinu, župan, dvoje ponožky a stejně furt kosa. Odpoledne mi začalo být divně, vzala jsem si respirátor a skočila rychle do lékárny alespoň pro paralen. Na cestě zpět se mi začala točit hlava a hlavně hrozně špatně dýchat - mám astma, ale už X let bez potíží, ani léky už neberu. Holky, já mám strach. Nikde jsem zbytečně necourala, roušku poctivě nosím i s košem. Mám dvě maličké děti, hrozně se bojím že kdybych to fakt chytla, abych je nenakazila, nebo co s nimi bude, kdybych musela do nemocnice?Doufám, že je všechno jenom špatným tlakem, pobolívá mě i hlava. Ráno snad bude líp. Nemít děti, beru to jak to je, ale kvůli nim mám šílený strach.
Léčivé účinky křenu:
Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, E, provitamín A a téměř neuvěřitelné množství minerálních látek, především hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, síru, měď, zinek, chrom. Pro své antivirové a antibakteriální účinky se využívá při chřipce, nachlazení, angíně a zánětu mandlí. Velmi účinně odhleňuje průdušky, léčí chrapot a mírní kašel, povzbuzuje k činnosti žlázy s vnitřní sekrecí a upravuje hormonální systém, detoxikuje játra a rozpouští žlučové kaménky. Povzbuzuje trávení, čistí střeva a pomáhá obnovovat střevní mikroflóru. Preventivně chrání před rakovinou trávicího ústrojí. Je velmi vhodný v rekonvalescenci po dlouhých nemocech, při sedavém způsobu života, v geriatrii (u seniorů) a používá se i k harmonizaci střevního traktu po antibiotikách, kdy dokáže doslova nastartovat správné trávení a upravit střevní mikroflóru, což přispívá ke zlepšení vstřebávání živin a celkové tonizaci celého těla. Zevně se používají „křenové placky" na revmatické a neuralgické bolesti (bolesti kloubů, ischias, ústřel), nebo na omrzliny, ve kterých dokáže znovu rozproudit krevní oběh.
Sirup z křenu, křenový sirup: obvykle se uvádí recepty na sirup s cukrem - oloupaný křen nastrouháme a v misce zasypeme cukrem, ve chvíli, kdy se utvoří šťáva, užíváme po lžičkách při kašli. Tento sirup asi bude vhodnější pro malé děti, protože má jemnější chuť, ale u větších dětí a dospělých dávám přednost variantě čerstvého křenu s medem. Nastrouháme křen, přidáme stejné množství medu, promícháme a uchováme v uzavřené nádobě v lednici. Užíváme 3× denně kávovou lžičku při chřipce, nachlazení a zahlenění, je to ale i výborné tonikum v rekonvalescenci, v geriatrii nebo při sedavém způsobu života.
Směs na chrapot z křenu, medu a žloutku: připravíme ji z jedné lžičky křenu, jedné lžičky medu a vmícháme vaječný žloutek. Užíváme po kávových lžičkách každou hodinu až do vymizení potíží.Křenové víno je vynikající (a docela chutný) způsob na rozpouštění žlučových kaménků. Strouhaným křenem zaplníme cca 1/5 litrové láhve, doplníme červeným vínem a necháme 10 dní za každodenního protřepání vyluhovat. Slijeme a užíváme první 3 dny kávovou lžičku 3× denně, při dobré snášenlivosti zvýšíme na polévkovou lžíci 3× denně. Doba léčby je minimálně 30 dnů.
Křenová placka - smícháme 3 díly křenu, 5 dílů mouky, 1 díl sádla, natřeme na plátno a přes plátno (ne na holou kůži) přiložíme na postižené místo. Necháme působit pouze 15-30 minut. Křen silně dráždí kůži i nervová zakončení, uvolňuje „zablokované" nervy při ischiasu a dalších neuralgiích, zvyšuje prokrvení a tím mírní bolesti kloubů. Nesmí se ale nanášet přímo na pokožku, mohly by se objevit puchýře a vyrážky.
Moje dite ma poruchu imunity a pri kazdym infektu musi okamzite dostat atb nebo spital. A tak sedim doma na zadku a nelezu na mista, kde stoprocentne potkam nekoho, kdo je nakazeny ![]()
@Anonymní píše:
Protože moje dítě je ohrožené a při nákaze by musel do nemocnice. Takže pokud budu muset stát frontu nebo za to dát veškeré úspory když budu muset, udělám to. Jsme zavření doma ale manžel chodí do práce a jezdí tam vlakem. Takže pokud pocítíme kdokoliv z nás příznaky tak se i na hlavu postavim aby mě otestovali a mohli mi hlídat dítě ve špitále a je mi fuk co si o tom myslíš a jestli si doktor nebo řezník.
zdá se, že si to nepochopila. Tak ještě jednou, i když ti testy udělají a budou pozitivní, to dítě a ani tebe si v špitálu nenechají! Člověk s COVID jde normálně domů! takže ano, budeš mít černé na bílém, že si nemocná / nebo že je nemocné dítě / ale nafasuješ léky, 14 denní karanténu a jdeš se potit domů do postele. Po 14 dnech na kontrolu, kdy se dělají 2-3 testy v rozsahu 3 dnů, zda virus zmizel nebo ne. To je všechno. V nemocnici zůstávají pouze pacienti ve špatném stavu, seniory a pak samozřejmě ti, kteří potřebují již plicní ventilaci a jsou v ohrožení života. 80% všech ostatních má mírný průběh a nemocnice je posílají pryč, ty lůžka potřebují pro vážně nemocné, kterých bude přibývat. Klidně si stav hlavu jak chceš, a i těm doktorům to bude fuk co si o tom myslíš, postupy mají dané…
Myslíte, že má smysl volat hygienu a chtít testy? Říkám si, zda mi to k něčemu bude, když se to stejně léčí paralenem a klidem na lůžku.
Jediné co mě obtěžuje, jsou problémy s dýcháním, mívala jsem astma. Nemůžu dodechnout a bolí mě na hrudníku, to je nepříjemnější než ty bolesti těla a v krku.
Taky nemám horečku, ale tu já prostě nemám nikdy, ať mi bylo cokoli, tak nevím, zda vůbec obtěžovat s testy, když to stejně musím vyležet doma ![]()
@PHV píše:
Myslíte, že má smysl volat hygienu a chtít testy? Říkám si, zda mi to k něčemu bude, když se to stejně léčí paralenem a klidem na lůžku.
Jediné co mě obtěžuje, jsou problémy s dýcháním, mívala jsem astma. Nemůžu dodechnout a bolí mě na hrudníku, to je nepříjemnější než ty bolesti těla a v krku.
Taky nemám horečku, ale tu já prostě nemám nikdy, ať mi bylo cokoli, tak nevím, zda vůbec obtěžovat s testy, když to stejně musím vyležet doma
Asi bych vydržela… pokud nemáte horečku tak oni vám stejně nepomůžou, jelikož bez horečky není koronavir a výjimky se nepečou. Tabulky, tabulky, tabulky… znáte to…
Bez horečky vám test ani nikdo neudělá. A bohužel Vám ho neudělá ani s horečkou, pokud jste nebyla vyloženě v kontaktu s nakaženým či se nevrátila u Itošky… Takhle oni to prostě berou… je to strašně špatně, ale je to bohužel tak.
Jedině - kdybyste to opravdu nutně potřebovala vědět tak snad už to jde jako samoplátce…??? Nejsem si jistá…
Buď jak buď… ať už pozitivní nebo ne… do nemocnice Vás stejně nikdo nepřijme, lék na koronavirus vám taky nikdo nedá. Bude Vám řečeno ať jste doma v karanténě a berete Céčko a paralen a vydržet prostě… dokud nebudete na umření.
![]()
Ahoj, prosim muzete mi poradit, co mam dělat když příteli není dobre a zítra chce volat praktikovi skrz nemocenské a jít na testy..ale vysledky jsou za 24-48hodin mohu já chodít do doby výsledků normálně do práce? mě nic není..v kontaktu jsem sním doma samozřejmě byla.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim muzete mi poradit, co mam dělat když příteli není dobre a zítra chce volat praktikovi skrz nemocenské a jít na testy..ale vysledky jsou za 24-48hodin mohu já chodít do doby výsledků normálně do práce? mě nic není..v kontaktu jsem sním doma samozřejmě byla.
Normálně můžeš kamkoliv, týká se to pouze jeho jako jednotlivce, dokud nebude mít pozitivní test.. Syn takhle byl ze školky na testech kvůli pozitivní učitelce a hygiena nám výslovně řekla, že jen on jako dítě, jehož se to týká má zůstat doma i týden i přes negativní test ale my do práce můžeme.. Až kdyby byl pozitivní tak by se nás to týkalo taky..
@Anonymní píše:
Ty můžeš zatím cokoliv. Fér by ale bylo vzít si homeoffice, pokud je to možné.
Ano, můžeš, dokud tě nebude potenciálně kontaktovat hygiena můžeš normálně fungovat…
Z lidského hlediska, pokud můžeš, buď doma a straň se lidem ![]()