Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Limi123 píše:
Píšu snad, že chci zavírat školy?Jinak lockdown samozřejmě pomohl, vc. zavření škol, vždy těsně po lockdownu zacaly čísla klesat.
Znovu píšu - nejsem zastánce lockdownu.
Naopak - nechápu, proč vláda komunikuje tak, jak komunikuje - ve chvíli, kdy už je jasné, že věci jsou jinak. A proč to nechává vždy dojít tak daleko, že se začne omezovat péče, místo levných opatření implementovaných dřív.
kdyby ty školy zavřeli na 2 týdny a ne na rok a půl, tak by to klesalo taky. Bylo to špatně a doufám, že už to nikdo opakovat nebude. Pokud něco začne klesat těsně po zavření škol, tak to není zavřením škol, ale kleslo by to i bez toho. Efekt zavření škol se projeví třeba za 2 týdny. Ale to neznamená, že se musí čekat na pokles čísel k tomu aby se znovu otevřely.
No jinak pokud schválí to co nyní navrhli, tak je to pro většinu lidé kosmetická úprava, která na pokles nebude mít vliv. Je potřeba omezit hromadné akce a před hromadnými akcemi testovat všechny - tedy i očkované. Stejně tak pokud se bude testovat ve škole a v práci, tak opět testovat všechny. My tu máme jednu firmu co od začátku testuje nějakými kvalitními testy a asi dobře testují. Protože mají slušný záchyt a zatím nikdo nebyl falešně pozitivní, všichni nakonec vyšli PCR pozitivní. A pokud má očkovaný zaměstnanec někoho pozitivního v rodině, tak ho každé ráno testují hned na vrátnici
Takže dobře udělaný kvalitní antigen by byl lepší než nic. PCR plošně nelze, už teď nejsou kapacity a na výsledky se čeká i 3 dny. Není výjimka, že mi volá pendler že je pozitivní a zjistím že po testu byl ještě 2× v práci. Prostě test byl preventivní, tak není důvod aby doma čekal na výsledek.
@Limi123 vloni na podzim začal pokles po cca 10 dnech od zavření škol, tam to vliv mělo, ale kdyby je pak otevřeli, tak by pokles pokračoval. Na jaře zavřeli všechny školy i školky 1.3, maximum bylo 2.3 a pak to klesalo. Tady nemělo zavření škol vůbec žádný vliv na počet nemocných.
Dneska jsem u nás jela kolem testovacího střediska, fronta, že se nedalo dohlédnout začátek, za hodinu jsem jela zpět a fronta ještě delší.
Syn měl ve třídě pozitivního, přišla SMS na odkaz na stránky, tam jsme zadali mail na žádanku testu, ta vůbec nepřišla.
Nejspíš vůbec nestíhají. I když ti přijde žádanka, vystojiš frontu, tak výsledek přijde za tři dny. Je ten systém hodně nepružný.
@mado píše:
Dneska jsem u nás jela kolem testovacího střediska, fronta, že se nedalo dohlédnout začátek, za hodinu jsem jela zpět a fronta ještě delší.
Syn měl ve třídě pozitivního, přišla SMS na odkaz na stránky, tam jsme zadali mail na žádanku testu, ta vůbec nepřišla.
Nejspíš vůbec nestíhají. I když ti přijde žádanka, vystojiš frontu, tak výsledek přijde za tři dny. Je ten systém hodně nepružný.
tak ta žádanka se zadává do systému, ne? Nemusí ti vůbec přijít.
@vokishka hele nevím, bylo tam napsáno, že chtějí mail a na ten pošlou žádanku.
I tak to bylo irelevantni, protože spolužák byl zachycen v pondělí a SMS přišly ve čtvrtek večer. Mezitím se normálně fungovalo.
@Lucka1111 píše:
kdyby ty školy zavřeli na 2 týdny a ne na rok a půl, tak by to klesalo taky. Bylo to špatně a doufám, že už to nikdo opakovat nebude. Pokud něco začne klesat těsně po zavření škol, tak to není zavřením škol, ale kleslo by to i bez toho. Efekt zavření škol se projeví třeba za 2 týdny.
Já také doufám, že školy/školky už poběží. Ale úplně bych si na to nevsadila.
Ono to začalo klesat minulý rok proto téměř hned po opatřeních, protože lidi se začali chovat jinak už ve chvíli, kdy o těch opatřeních jen hovořili, ale ještě je nevyhlásili. Ty školy pak jen přispěly k rychlosti poklesu. Celé to bylo vidět na Google Mobility report, ta čísla reagují na sníženou mobilitu lidí (méně lidí v MHD, práci, obchodních centrech) cca s 7-8 denním zpožděním (ne původně uvažovaných 14 dnů). A ti lidé se loni začali chovat odpovedněji vždy, když se začalo mluvit, že se něco zavře - ještě před tím, než se to zavřelo - viz. Google Mobility report). Proto ta čísla klesala tak brzy po zavedení opatření.
Bylo to krásně vidět na tom Google mobility report - jakmile začali mluvit o zpřísnění, lidé okamžitě snížili mobilitu. Jakmile o rozvolnění, lidé zvýšili mobilitu, i když ještě rozvolněno nebylo.
Také byli vtipní, jak strašili, že to po Vánocích poroste, když přes Vánoce extrémně poklesla mobilita a bylo tedy jasné, že naopak Vánoce epidemii zpomalí. Pořád po Vánocích říkali - počkáme, co udělají Vánoce, jen počkejte, jak to vyroste… Přitom jednoduchá data říkala, že naopak Vánoce mají pozitivní efekt.
Stejně tak se všichni divili, jakto, že jsou takové poklesy tak brzy po zavedení opatření, přitom ta data z Google Mobility Report k dispozici měli - podle mě mají prostě neschopné analytiky, když takovou věc nedokážou správně okomentovat.
Se zbytkem příspěvku vč. testování očkovaných souhlasím. A ještě by očkování měli chodit do karantény. A to říkám jako očkovaná se 3 dávkami.