Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zubařka mi bude dělat korunku na dolní šestku. Mám si vybrat do příště materiál.
Ceny:
obyč stříbrná 500
pryskyřice, pod tím kov 2500
keramika, pod tím kov 3500
celokeramická 4000
Na ceně záleží, to je jasné, ale jde mi i o to, aby to dlouho vydrželo a nemuselo se to za rok dva předělávat. Estetika taky hraje roli, ale je to stolička, takže ne až tak velkou.
Co byste mi poradili? Podotknu ještě, že 4 tisíce jsou pro mě velké peníze, udělají mi díru do rozpočtu, ale asi bych je dala dohromady.
Taky mně čeká výběr, korunky budou min 2, zatím mám ve dvou zubech kořenovou dostavbu a plastový čep, takže tak do roka se to musí okorunkovat. Mně Dr. řekla, že nedoporučuje ty kombinace kov a něco, kvůli rozdílné tepelné roztažnosti atd., takže buď čistě kov nebo celokeramiku. Taky to jsou stoličky, ale veliké (6 a 7), takže odkládám peníze na ty celokeramické.
Šla bych do kovokeramiky za 3 500 Kč. Výborná estetika a odolnost.
Celokovová je nejlevnější, ale zároveň nejmíň estetická. Dolní šestka je ještě dost vidět.
Kov-pryskyřice- předpokládám, že je to fazetová korunka a bílá pryskyřice je pouze z boku, žvýkací ploška by byla kovová. Estetika nic moc, navíc časem se pryskyřičné fazety uvolňují. Pokud je pryskyřice i na žvýkací plošce, brzo se okouše, je méně odolná abrazi než keramika.
Celokeramická- také varianta, výborná etetika, ale využívají se spíše u předních zubů. Na šestkách je největší žvýkací tlak, pokud nebude udělaná precizně( a dobře nabroušeno na schůdek), může se rozlomit.
Ahojky.Souhlasím s Karkule,šla bych do kovokeramiky. Jsem zubní technik, a neplatí pravidlo, že co je nejdražší, je zákonitě nejlepší. Jestli chceš celokeramiku, tak si zjisti, jak dlouho ji v té laboratoři dělají, páč třeba já nemám na svém kontě ani jednu a tohle je hodně o šikovnosti a zkušenostech.
v předu mám celokeramiku a vzadu na stoličkách kovokeramiku.
Já také doporučuji kov-keramika je odolnější celo keramické se lámají - odštipují.
doporucuju fotokompozitni onlay(netusim presne jak se pise), kdyz se stane ze si kus ulomis da se krasne doplnit jako plombicka, hlavne pokud se rozhodnes i napr. pro celokeramickou zeptej se predem jestli brousi zub na „schudek“ kurunka pak vypada opravdu jako tvuj zub, co vic, pri neobrouseni zubu na tzv.schudek zub spatne sedi, zustava pod nim jidlo, nasledne se tvori kamen a zub pod korunkou hnije a pak se bohuzel musi odstranit i zbytek zubu co je pod korunkou, pak uz zbyva jen implantat.
nevim jestli svym prispevkem pomuzu a doufam ze je to trochu pochopitelny ![]()
Fotkokompozit je také dobrá věc, ale u šestky záleží jak je velká díra v zubu stává se, že se zub časel zlomí. Pokud zub máš v celku, není ještě upraven na korunku a díra v zubu je malá také ho doporučuji. Neničí ti hlavně zuby okolo a samozřejmě levnější než korunka.
děkuju strašně moc za všechny rady. Opravdu moc. Vůbec nevím jak se rozhodnout a tahle diskuze je asi jediná cesta.
Co se týče mého zubu, tak je to takhle: měla jsem v něm dlouho takovou divnou vykotlanou díru, ta se zaplombovala v těhotenství, 4 měsíce na to se mi část toho zubu ulomila a mám ho tak 2/3
doplombované. Bylo už tehdy jasné, že jak porodím a odkojím, tak tam přijde asi korunka.
Mění to něco na situaci?
Díky.
Neviděla jsem,která část je odlomená,jestli je zub plněný nebo živý, těžko posoudit…
Ale 2/3 zubu už je málokdy vhodné dostavovat výplní, takže pouze potvrzení, že korunka je indikována.
na šestku dole rozhodně doporučuji kov potažený keramikou,celokeramika se dává spíše na přední zuby,řezáky ![]()
Toho bych se nebála, přecejen v ústech zas tak velké teplotní rozdíly nejsou, aby materiál „pracoval“
To se spíše týká procesu výroby, keramika se na kov napaluje. Musí se dodržet určitá pravidla- ale to u výroby všech korunek.
oživuju si svojí diskuzi ![]()
Byla jsem dneska na broušení zubu jako příprava pro korunku. Strašně mě na konci zaskočilo, že mi dr. nedala na zub nějaké provizorium - prý to nedělají, že je to prý finančně nákladné. Takže budu mít 10 dní to torzo zubu odhalené. Je to zatím jen citlivé na chlad, i když celý zub a dáseň mě bolí. Může to být tím, že je dáseň prostě podrážděná tím broušením? Speciálně mě to celé bolí při zívání nebo polknutí ![]()