Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Je zajimave jak se tady pise ze s kockou je daleko mene prace. Ja kdyz uz do bytu tak jedine psa. Kocka je palice a clovek ji musi pochopit, naucit se rec tela, kdy je spokojena kdy nespokojena.
Kočku máme doma léta. Narodila se v bytě, venku se bojí, tak je jen v bytě. Neničí. Veškerá péče spočívá v dát najíst, napít, vyčistit záchodek, pomazlit, když o to stojí. Nemusí se venčit, spoustu času prospí, vydrží přes víkend sama. Ideální mazlíček pro zaměstnané lidi.
Ale - první dítě přišlo, když byla dospělá. Důležité bylo nechat ji, ať si kontakt reguluje sama. Když neměla náladu, zalezla si pryč. Když už ji dítě obtěžovalo nad její vkus, vlezla na skříň. Nexistuje, že dítě si teď chce hrát s kočkou, tak mu ji podám nebo ji jakkoliv omezím. Díky tomu dětem nikdy neublížila, zvykla si na ně, nechá se hladit a mazlit. A děti moc dobře vědí, co si k ní můžou dovolit. jaké dává signály, že se jí něco nezamlouvá. Neexistuje žádné tahání proti vůli, trápení apod. A když vidím u jiných dětí, tak vnímání toho, co je fajn pro ně a co pro kočku, je kolikrát velmi odlišné. Hodně dlouho se při návštěvě jinýých dětí ta naše schovala tak, že ji nikdo pár hodin neviděl.
Jinak jako dárek bych kotě rozhodně neviděla.
Ale když už kočku k dětem, tak záleží i na věku dětí a jejich rozumu. Nastavit si pevná pravidla a o tom co je a není zábavná hra, rozhoduje zvíře. A potom je zvíře super člen domácnosti, učí děti hranicím, větší nutnosti pravidelné péče a když je všecko OK, je to bezva kamarád, spoluhráč i miláček na mazlení.
Pokud je ovšem představa, že přinesu kotě a děti ho budou hladit, mazlit a tahat, kdykoliv ony si zamanou, pokud neumím dětem vysvětlit teď ne a takhle ne, tak fakt nee.
@Anonymní píše:
Máte někdo v bytě kočku? Co obnáší péče o ni? Nechce se mi do zvířete do bytu ale manžel chce být super táta a uvažuje o pořízení kočky dětem k Vánocům. Šli byste do toho?
Dětem jako dárek kočku nebo jiné zvíře bych nikdy nedala. Zvíře bude závazek třeba na 15 let. Je to spíš dárek pro dospělé.
@Len123l píše:
Je zajimave jak se tady pise ze s kockou je daleko mene prace. Ja kdyz uz do bytu tak jedine psa. Kocka je palice a clovek ji musi pochopit, naucit se rec tela, kdy je spokojena kdy nespokojena.
Mně přijde kočka lepší do paneláku než pes. Snese pobyt v bytě. Její povaha není tak vlezdoprdelkovská. To mi vyhovuje. Kdybych žila jako kůl v plotě, mám kočku.
@Anonymní píše:
Máte někdo v bytě kočku? Co obnáší péče o ni? Nechce se mi do zvířete do bytu ale manžel chce být super táta a uvažuje o pořízení kočky dětem k Vánocům. Šli byste do toho?
Kolik mají děti let? Pokud nejsou aspoň školou povinné tak v žádném případě. Je to živý tvor a ne plyšák. Jinak jsem pro, aby děti vyrůstaly se zvířaty. Mě osobně kočka život obohacuje. Chtěla jsem ji ale já sama. Poškrábala čalouněné židle. Mají ale už 15 let a chtěla jsem je stejně nechat přečalounit, tak mi to neva. Dali jsme vedle stolu malé škrabadlo z kousku koberce a už si židlí nevšímá.
@Russet nevim no. Nemyslim nejakyho velkyho psa. Na jednu stranu kocka by mela bejt venku, porad je to selma ale ma,,panika,, kdesi v zadni casti. Je to slozity
Ani kočka, ani pes nepatří do bytu
Kámošce kocour zničil vše, co mohl a stále v tom pokračuje. Nehledě na každodenní budíček cca v 3h ráno, že chce pozornost. Může být čistotná, jak chce a stejně to jde cítit. A to neříkám jako odpůrce zvířat, sama jich mám dost. Doma pouze králíček, je mírný, vychovaný, nesmrdí.
A jako vánoční dárek pro dítě?! Takže opravdu ještě existují rodiče, kteří se neponaučí
Běžte se podívat do útulků.
@jannina1 píše:
Je pravda že z mého pohledu je nejméně problematický malý pes. V noci spí a vstává až staneme my. To kočka se nedá moc ovládat i ta nejhodnější si v noci třeba hraje, skáče chce si hrát a podobně.
Spousta lidí si neuvědomuje, že i kočku je třeba vychovávat. Představují si koťátko hrající si s klubíčkem nebo spící na klíně. Že to chce práci, ale dá se to. Když dělá nepovolené věci, postříkat nejlépe vodou. Ten náš lump v noci spí. Ale otravuju ho přes den, večer si s ním hraju, aby se unavil. Večer, když se v koupelně umývám už ví, že se půjde spát. Jde pěkně na záchod, protože ví, že potom ho donesu do pokojíčku k dceři, kde má pelíšek a škrabadlo a kde se spí.
@jannina1 píše:
Je pravda že z mého pohledu je nejméně problematický malý pes. V noci spí a vstává až staneme my. To kočka se nedá moc ovládat i ta nejhodnější si v noci třeba hraje, skáče chce si hrát a podobně.
Naše kočky v noci spí a vstávají s náma. Takže taky to neplatí pro všechny… A to kocour ještě ani není vykastrovaný.
@berusa.m píše:
Spousta lidí si neuvědomuje, že i kočku je třeba vychovávat. Představují si koťátko hrající si s klubíčkem nebo spící na klíně. Že to chce práci, ale dá se to. Když dělá nepovolené věci, postříkat nejlépe vodou. Ten náš lump v noci spí. Ale otravuju ho přes den, večer si s ním hraju, aby se unavil. Večer, když se v koupelně umývám už ví, že se půjde spát. Jde pěkně na záchod, protože ví, že potom ho donesu do pokojíčku k dceři, kde má pelíšek a škrabadlo a kde se spí.
Jak se prosím tě vychovává kočka? Pes možná, ale kočku nikdy nevychováš, ta si prostě vždycky bude dělat, co chce. A že jí postříkáš vodou
když poleze na stůl a ona seskočí, to neznamená, že je vychovaná, ale vyděšená a jen se za tebou zabouchnou dveře, vyleze na ten stůl znovu ![]()
Mám kočku v bytě. Vzali jsme si jí z útulku před necelým rokem už jako dospělou a paráda. Nic neničí, je hodná, klidná. Většinu dne prospí. Děti nadšené. Hezky si s ní hrají. S pomocí čistí záchodek. Krmí jí. Kočka s nimi spí v posteli. Já jsem spokojená ![]()
Kotě bych asi nechtěla. Jsou o hodně víc náročné. Potřebují hodně péče a času, jinak všechno drápou a ničí. I hodně škrábou při hře. Jeden den jsem hlídala kotě a stačilo
Bylo to šílené. Kotě všude lezlo, děti se ho báli, protože kotě se po nich snažilo šplhat a to je bolelo. Šlo po nohách. Prostě bylo všude. Naše kočička k nám přišla v cca. 2 letech a už byla vyklidněná, moc hodná a vděčná. Neměnila bych ![]()
Kočka celý život vstává jako my. Když to zkoušela dřív, tak smůla, s náma žádná sranda. Jednou byla během naší dovolené na 14 dní na hlídání a když nám ji vraceli, tak že prý vstává a vyžaduje činnost ve tři ráno. Prostě to na nové lidi zkoušela a prošlo jí to, po desetiminutovkách si to pěkně posunula. Nějakou dobu nám trvalo, než jsme si zas vysvětlili domácí pravidla, že v noci se u nás spí (respektive ona spát nemusí, ale ať nevyžaduje nějakou aktivitu po nás) a zas je to v pohodě. Kočku nevycvičím na povel jako psa, sedni-lehni. Ale že se čůrá do záchodku a neotravuje se spící majitel, to jsme ji naučili celkem snadno bez použití jakéhokoliv násilí.