Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, vyskytlo se tu několik málo témat týkajících se aut. Taky uvažujeme o koupi. Co myslíte, co je výhodnější: koupit na leasing nebo na úvěr??
Ahojky, pokud chcete úplně nové auto, tak je asi lepší leasing. Na ojetinu určitě úvěr. Úvěr je dobrý v tom, že je auto od začátku tvoje (teda spíše psané na tebe).
U leasingu je auta leasingové společnosti a když se něco s autem stane, tak to musíš hlásit společnosti. pokud chceš na autě něco zásadního změnit, musíš mít povolení. Měl by mí ale menší úrok.
Jo a ještě jedna věc. Pokud uto používá někdo jiný krom tebe a manžela, tak jak u leasingu,tak u úvěru by jste měli mít povolení k užívání.
Dle mého názoru je obojí špatně. Cena aut šíleně klesá, a de facto za pět let, kdy se ještě splácí „celá hodnota“ už má jen poloviční. Průšvih je třeba v případě nehody, kdy provozovatel nemá havarijní pojištění. Pak splácíš majiteli celou hodnotu auta a auto přitom nemáš. Teda to si myslím já. Třeba se najde někdo, kdo si naopak líznutý auto nebude moct dost vynachválit.
P.S. Samozřejmě chápu, že na nové pohromadě nějakejch třista tisíc má málokdo .....
Emilie nejsem si teď jistá částkou, ale myslím, že u aut, která stojí více jak 150tis je HP povinné u každé společnosti u aut s nižší hodnoutou záleží na tobě jestli ho chceš nebo ne.
No a dnešní doba je taková, že ne každý má velkou částku na auto a pokud chce jezdit aspoň trochu bezpečně, tak mu nic jiného nezbyde. No a tky si myslím, že všichni ví, že cena auta klesá.
V dnešní době je to těžké
, ale tebe samozřejmě chápu ![]()
Emilie píše:
Dle mého názoru je obojí špatně. Cena aut šíleně klesá, a de facto za pět let, kdy se ještě splácí „celá hodnota“ už má jen poloviční. Průšvih je třeba v případě nehody, kdy provozovatel nemá havarijní pojištění. Pak splácíš majiteli celou hodnotu auta a auto přitom nemáš. Teda to si myslím já. Třeba se najde někdo, kdo si naopak líznutý auto nebude moct dost vynachválit.P.S. Samozřejmě chápu, že na nové pohromadě nějakejch třista tisíc má málokdo .....
U leasingu havarijní pojištění být musí, snad i proti krádeži, takže o to platíš víc. Když ti ho např. šlohnou, při leasingu nesplácíš dále, dokonce ti dají nějaký poměr z pojistky (tzn nemáš auto, ale nesplácíš dál). U úvěru pojistka být nemusí, když ji nemáš, auto ti ukradnou, musíš ho splácet dál a nic nedostaneš.
M-a-j-a píše:
Emilie nejsem si teď jistá částkou, ale myslím, že u aut, která stojí více jak 150tis je HP povinné u každé společnosti u aut s nižší hodnoutou záleží na tobě jestli ho chceš nebo ne.
No a dnešní doba je taková, že ne každý má velkou částku na auto a pokud chce jezdit aspoň trochu bezpečně, tak mu nic jiného nezbyde. No a tky si myslím, že všichni ví, že cena auta klesá.
V dnešní době je to těžké, ale tebe samozřejmě chápu
Já jsem asi nemotorně napsala, že úplně nejslepší by bylo být od začátku majitelem nového nezadluženého auta, což je ale dost problém. Takže se vybírá z dalších „horších“ variant. Naši příbuzní si koupila na leasing novou fabii, ale bohužel nevím detaily. Ani přesně cenu, ani detaily smlouvy. Vím jen, že měli havárii, kterou nezavinili, a jsou bez peněz a i bez auta. Řeší to, zatím se nechtějí soudit, monžá do budoucna se to nějak upraví, ale zatím je takovýto stav. Takže možná třeba kdyby zakladatelka dopředu myslela na tuto skutečnost, tak by jí třeba leasing u nového auta „sedl“. ![]()
Nj, tyhle skutečnosti jsou mi známy, ale co nadělá průměrná rodina, která prostě ty prachy dohromady nedá, ani kdyby se rozkrájela ![]()
U nás by byla ještě jedna varianta, kdy auto bychom rok spláceli a potom ho mohli doplatit celé. Bohužel není možné s koupí rok počkat ![]()
Někde jsem slyšela, že leasingy jsou oproti úvěrům výhodnější v tom, že se téměř nic nepřeplatí..Ale přijde mi to trochu divné, na čem potom ty leasingové společnosti vydělávají? Možná blbá úvaha, ale v této oblasti fakt plavu ![]()
Tady to porovnavaji, je to hodne stary clanek, ale rekla bych, ze to neni az tak neaktualni.
Petite každá půjčka má své ![]()
My jsme uvažvali nad novým autem, ale leasing na něj byl hrozný. Přeplatilo se strašně moc.
Gino já mám pocit, že některé havka jsou automaticky i s krádeží.
ja teda tusim, ze jsem slysela, ze uver se vyplati vic.. leasing ze je ted nevyhodny ale tezko rict.. to si musi kazdy projit a spocitat u konkretni nabidky
taky zalezi jak moc bude auto stare (nebo jde o nove??)
V dnešní době je spíše výhodnější úvěr - auto je rovnou tvoje - jste zapsání ve velkém techničáku jako majitelé a můžete s ním jakkoliv disponovat - banka vám pouze půjčí peníze.
U leasingu vlastní auto leasingovka - jakékoliv úpravy co chceeš na autě udělat - i když se jedná třeba o zabezpečení (pískování oken) a pod. musíš ofifciálně zažádat leasingovku - na něco mají formuláře - a ta ti to musí povolit - jinak ještě ale to se myslím netýká blízké rodiny správně by měl řídit auto jen ten, kdo je napsaný ve velkém techničáku jako provozovatel - pokud by ho řídil např. tvůj kamarád a způsobil by škodu platili byste celou škodu ze svého - pojištění ani povinné ručení by se na něj nevztahovalo…
PetiteFillette píše:
Nj, tyhle skutečnosti jsou mi známy, ale co nadělá průměrná rodina, která prostě ty prachy dohromady nedá, ani kdyby se rozkrájela![]()
U nás by byla ještě jedna varianta, kdy auto bychom rok spláceli a potom ho mohli doplatit celé. Bohužel není možné s koupí rok počkat
Někde jsem slyšela, že leasingy jsou oproti úvěrům výhodnější v tom, že se téměř nic nepřeplatí..Ale přijde mi to trochu divné, na čem potom ty leasingové společnosti vydělávají? Možná blbá úvaha, ale v této oblasti fakt plavu
No, oboje je vlastně takový trošku drahý nájem auta a než ho doplatíš auto je ve šrotu nebo má mizivou hodnotu.
ale to jak píšeš víš.
Jen mě napadlo, jestli máš v okolí někoho, kdo se v autech fakt vyzná i po technické stránce, tak se dají dmes sehnat fakt dobré ojetá auta i kolem padesáti tisíc, ty ceny šli za poslední půlrok hodně dolů, jen musíš mít sebou „odborníka“ abyste nenaletěli
Anonymní píše:
Jen mě napadlo, jestli máš v okolí někoho, kdo se v autech fakt vyzná i po technické stránce, tak se dají dmes sehnat fakt dobré ojetá auta i kolem padesáti tisíc, ty ceny šli za poslední půlrok hodně dolů, jen musíš mít sebou „odborníka“ abyste nenaletěli
Máš pravdu, dřív jsme měli dva roky starý auto a s*alo se taky. Takže až budeme kupovat jiný auto (jako že asi jo, docela to točíme
), tak to bude max. do těch 50 tisíc. U nás je ale i ten problém, že bydlíme na vesnici a máme dvě auta, takže většinou místo jednoho lepšího máme dvě horší.
Ale manžel je původně vyučený automechanik, tak si toho dost opraví sám.
Jinak se říká, že investice do auta je ta nejhorší. ![]()
PetraJ
je to tak investice do aut neexistuje (napočítám ty do garáže na zábavu - veterány, závodní originály a podobný raritky kdy při pohledu na mobile.de nestíháš
) já mám taky doma jednoho blázna do všecho co má kola a motor
Před rokem se mi (nám) povedlo koupit zlatý autíčko za dvacet tisíc, jediný co mi tam chybí v tomhle počasí je klima, ale jinak suprová koupě, ještě se nic nespravovalo (jen olej, prasknuté světlo na hrbolech a jiné drobnosti, teda pár oprav mě během roka čeká, ale investice náhradních dílu max. 3000,–), teď o víkendu jsme na něm ujeli přes 1200 km bez jediného problému a ještě se po dálnici honili s novýma audinama
ale to teda jsem za volantem neseděla já, ale zkušený řidič
) a ještě jednu velkou výhodu to má - nemáš tak velký strach co když odřeš lak atd. ![]()
Ahoj, prosim Vas, chci si koupit ojeté auto od soukrome osoby? Na co si pri podpisu smlouvy dat pozor? V inzerátu pise, ze prepis zaridi. To bych mu musela dat kopii dokladu, ne? To urcite nedam. Jak by to bylo kdyz by se casem objevila zavada o ktete by věděl a nesdelil ji? Bylo by to me prvni auto, takze o tom nic moc nevim. Podivat se na nej semnou pojede kamarad, ale jak moc autum rozumim nevim. Diky