Koupě domů - co vše je třeba

1826
5.8.12 20:22

Koupě domů - co vše je potřeba

Ahoj,
nemate nekdo zkušenost co vše je potřeba oběhat při koupi domu a jaké poplatky se platí??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
285
5.8.12 20:55

Ahoj, tak jestli to budete kupovat na hypotéku, tak si budete muset nechat asi udělat odhad, potvrzení o příjmech, případně sehnat ručitele, zápis na katastru se zástavním právem a pak po koupi přepsat vodu, elektřinu a plyn. Já tím prošla před pár roky, tak se něco mohlo změnit. Pak předělat doklady, no je toho dost, možná je toho víc, když si vzpomenu, tak dopíšu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neprihlasena Eva
5.8.12 22:10

Ahoj,
nevím, na kolik se vyznáte, ale já udělala toto:

1. na Katastru nemovitostí si nechám udělat aktuální výpisy, kde si projedu omezení vlastnického práva (exekuce, zástavy apod.), ochrany nemovitostí (národní památka, pozemek např. v ochranném vodním pásmu apod.). Podle závažnosti se pak poradím buď s advokátem nebo na emiminu. Doporučuji to první.
  2. zajdu na příslušnou matriku a nechám si vypsat, kdo všechno má v nemovitosti hlášeno trvalé bydliště - aby vás pak třeba hned po nastěhování nepřekvapil exekutor, který by tam došel na jiného dlužníka, který tam může mít nahlášený trvalý pobyt. Buď pak zakomponuju do kupní smlouvy, že prodávající je povinen zajistit zrušení trvalého bydliště u osob, které tam již nebydlí (pod nějakou smluvní pokutou), nebo si to po koupi zajistím sama. Do smlouvy rovněž uvedu, že prodávající je povinen do 15 dnů od převodu vlastnických práv k nemovitosti zrušit svůj trvalý pobyt (pod pokutou).
  3. pokud Ti prodávající nepředloží kolaudační rozhodnutí (nemá ho, neví), zajdu na stavební úřad a nechám si ho tam dohledat, ať vím co kupuju - lidi někdy něco zkolaudují, pak to třikrát přestaví a už to nikde nenahlásí, tak abyste pak neměli problémy. Udělejte si i fotodokumentaci při předání nemovitosti a přiložte ji jako přílohu předávacího protokolu.
  4. sepíšeme kupní smlouvu, kdy pro platbu VŽDY využívám notářské nebo advokátní úschovy, a to tak, že větší část kupní ceny bude vyplacena prodáváajícímu po zápisu do katastru nemovitostí, zbylá část pak bude vyplacena, až prodávající předloží notáři či advokátovi daňové přiznání z převodu nemovitostí s razítkem finančního úřadu a ZÁROVEŇ doklad o úhradě této daně (kamarádka si tam nechala napsat pouze to daňové přiznání - no a týpek ho sice podal, ale daň už nikdy nezaplatil, takže teď po nich jakožto po ručitelích finanční úřad vymáhá nezaplacenou daň - 80 tis.)
  5. po přepisu zajistím převod služeb na základě předávacího protokolu mezi vámi a prodávajícím, kde jsou jednak uvedeny stavy příslušných energií - voda, elektřina, plyn apod., jednak plná moc k takovému převodu, aby s Tebou prodávající nemusel tohle vše obíhat.

Co nevím přesně, jsou poplatky - ale zavolej si na katastr a případně k notáři nebo advokátovi za tu úschovu. My se domlouváme, že to vždy s prodávajícím platíme napůl - je to fér.

• Citovat
  • Upravit
6907
10.6.13 16:00

Ahojte. Chtěla jsem se zeptat na co si dát pozor při koupi nemovitosti? A koho si pozvat na pomoc výběru jestli je nemovitost v takovém stavu jak uvádí majitel nebo realitka? Moc díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.6.13 16:18

Urcite bych zasla na katastr a na vse se poptala a pak na obecni urad zeptat se na uzemni plan v okoli.
nasim se stalo, ze jim realitka malem prodala dum, ktery byl v lokaci, kde se planovala stavba nove cesty (dum by nechali stat, ale za okny skoro dalnice).
jinak na kontrolu nemovitosti existuji i specializovane firmy, ale pry to stoji balik.
http://www.realinspekt.cz/
 http://bytecheck.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.6.13 16:20

PS: na tom katastru by meli mit stari nemovitosti, pri trose stesti detaily stavby (dle stavebniho povoleni - materialy atd.) a hlavne se mrknou, jestli tam nejsou vecna bremena, zastavy atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6907
10.6.13 16:22

@Ali-Ali moc díky. Je toho právě moc na co si dát pozor. Chjo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
10.6.13 16:33

@26lenka tak hlavně katastr, věcná břemena atd. no a potom je dobré si sebou na další prohlídku vzít někoho kdo tomu rozumí, aby ti koukl na krovy, střechu atd. zatím jsem ve fázi, objíždění domů, a můžu ti říct, že jsem akorát zklamaná, na fotkách to většinou vypadá dobře a ve skutečnosti :poblion: a to prosím nechcem žádný luxus, žádnou novostavbu, chcem starý dům, který má duši.
Jo a ještě dej na první pocit, vnitřní pocit. My takhle šli do bytu, a já už když do něj vlezla jsem se necítila dobře, ale byla jsem přesvědčena mužem, že je to o zvyku, prd velebnosti, už tu bydlíme 6 let, a ani jeden tu necítíme doma, jako v minulém bytě.

• Citovat
  • Upravit
6907
10.6.13 16:35

@Jasněnkaa díky, my se jedem kouknout teprve na první, tak od toho ani nic neočekávám. :nevim: Už teď se právě děsím té doby a nervů než se vše vyřídí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
10.6.13 16:39

@Jasněnkaa S tím pocitem v bytu máš naprostou pravdu. Taky jsme si takhle pronajali byt, ve kterém mi to smrdělo a paní majitelka tvrdila, že to tam nesmrdí. Po odkrytí koberců jsem zjistila, že jsou (pardon, ale jinak to nelze nazvat) prochcané. Fakt hnus. Pak jsme bydleli ještě v jednom bytě, kde to bylo fajn.
No a teď jsme v baráku, kde se nám líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
10.6.13 16:39

@26lenka tak ať se líbí, a najdeš domeček snů :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1011
10.6.13 16:43

@26lenka Jo a v katastru si ověřte, zda vše sedí s realitou. My takhle koupili dům s tím, že je k němu ještě domeček (spíš jako skladiště, ale vyzděný). V bance nám dali k hypotéce jako podmínku, že domeček musí být zapsán do katastru (jinak tam byla pokuta) - v realitce nám tvrdili, že s tím nebude problém. No a jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že jde o černou stavbu. Naštěstí se nám ji povedlo zlegalizovat, ale ty nervy…
Ještě bych se hodně zaměřila na lokalitu - zda se mi tam líbí, zda tam budu spokojené, zda tam je vše, co potřebuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6907
10.6.13 17:00

@fatin díky, díky, lokalitu hodně zvažujeme, ale dle omezených možností si moc vybírat nemůžeme. :( Ale i tak bysme nešli někam kde se nám vůbec nelíbí. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
10.6.13 17:02

@26lenka No to je jasný. Jen soudím podle sebe - tlačil nás čas (já v očekávání) a tak jsme vzali, co bylo… Pomalu si začínám zvykat. Ale nevím, jak to bude později s hledáním práce a při představě, že budu muset dělat dětem taxikáře taky nic moc. Chce to zvážit i tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
10.6.13 17:19

@fatin já mám taky podmínky, i když jsem řidička a mám auto, řídím dobře a ráda, tak přesto chci mít dostatek autobusů. Auto se může rozbít, nebo bude námraza(to řídím nerada) takže potřebuju dostatek autobusů aby se děti dopravili do školy a ze školy, bez mé asistence, protože třeba představa že ráno sedám kolem půl 8 do auta, strojím prcka abych starší odvezla, brr :roll: :lol: no a pak bych chtěla aspoň malý krámek ve vsi, na pečivo a drobnosti. A vzdálenost od města tak do 15 km.

@26lenka my si taky moc vybírat nemůžem, ale věřím že najdem ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max