Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
nemate nekdo zkušenost co vše je potřeba oběhat při koupi domu a jaké poplatky se platí??
Ahoj, tak jestli to budete kupovat na hypotéku, tak si budete muset nechat asi udělat odhad, potvrzení o příjmech, případně sehnat ručitele, zápis na katastru se zástavním právem a pak po koupi přepsat vodu, elektřinu a plyn. Já tím prošla před pár roky, tak se něco mohlo změnit. Pak předělat doklady, no je toho dost, možná je toho víc, když si vzpomenu, tak dopíšu ![]()
Ahoj,
nevím, na kolik se vyznáte, ale já udělala toto:
Co nevím přesně, jsou poplatky - ale zavolej si na katastr a případně k notáři nebo advokátovi za tu úschovu. My se domlouváme, že to vždy s prodávajícím platíme napůl - je to fér.
Ahojte. Chtěla jsem se zeptat na co si dát pozor při koupi nemovitosti? A koho si pozvat na pomoc výběru jestli je nemovitost v takovém stavu jak uvádí majitel nebo realitka? Moc díky.
Urcite bych zasla na katastr a na vse se poptala a pak na obecni urad zeptat se na uzemni plan v okoli.
nasim se stalo, ze jim realitka malem prodala dum, ktery byl v lokaci, kde se planovala stavba nove cesty (dum by nechali stat, ale za okny skoro dalnice).
jinak na kontrolu nemovitosti existuji i specializovane firmy, ale pry to stoji balik.
http://www.realinspekt.cz/
http://bytecheck.cz/
PS: na tom katastru by meli mit stari nemovitosti, pri trose stesti detaily stavby (dle stavebniho povoleni - materialy atd.) a hlavne se mrknou, jestli tam nejsou vecna bremena, zastavy atd.
@Ali-Ali moc díky. Je toho právě moc na co si dát pozor. Chjo.
@26lenka tak hlavně katastr, věcná břemena atd. no a potom je dobré si sebou na další prohlídku vzít někoho kdo tomu rozumí, aby ti koukl na krovy, střechu atd. zatím jsem ve fázi, objíždění domů, a můžu ti říct, že jsem akorát zklamaná, na fotkách to většinou vypadá dobře a ve skutečnosti
a to prosím nechcem žádný luxus, žádnou novostavbu, chcem starý dům, který má duši.
Jo a ještě dej na první pocit, vnitřní pocit. My takhle šli do bytu, a já už když do něj vlezla jsem se necítila dobře, ale byla jsem přesvědčena mužem, že je to o zvyku, prd velebnosti, už tu bydlíme 6 let, a ani jeden tu necítíme doma, jako v minulém bytě.
@Jasněnkaa díky, my se jedem kouknout teprve na první, tak od toho ani nic neočekávám.
Už teď se právě děsím té doby a nervů než se vše vyřídí..
@Jasněnkaa S tím pocitem v bytu máš naprostou pravdu. Taky jsme si takhle pronajali byt, ve kterém mi to smrdělo a paní majitelka tvrdila, že to tam nesmrdí. Po odkrytí koberců jsem zjistila, že jsou (pardon, ale jinak to nelze nazvat) prochcané. Fakt hnus. Pak jsme bydleli ještě v jednom bytě, kde to bylo fajn.
No a teď jsme v baráku, kde se nám líbí.
@26lenka Jo a v katastru si ověřte, zda vše sedí s realitou. My takhle koupili dům s tím, že je k němu ještě domeček (spíš jako skladiště, ale vyzděný). V bance nám dali k hypotéce jako podmínku, že domeček musí být zapsán do katastru (jinak tam byla pokuta) - v realitce nám tvrdili, že s tím nebude problém. No a jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že jde o černou stavbu. Naštěstí se nám ji povedlo zlegalizovat, ale ty nervy…
Ještě bych se hodně zaměřila na lokalitu - zda se mi tam líbí, zda tam budu spokojené, zda tam je vše, co potřebuji…
@fatin díky, díky, lokalitu hodně zvažujeme, ale dle omezených možností si moc vybírat nemůžeme.
Ale i tak bysme nešli někam kde se nám vůbec nelíbí. ![]()
@26lenka No to je jasný. Jen soudím podle sebe - tlačil nás čas (já v očekávání) a tak jsme vzali, co bylo… Pomalu si začínám zvykat. Ale nevím, jak to bude později s hledáním práce a při představě, že budu muset dělat dětem taxikáře taky nic moc. Chce to zvážit i tohle.
@fatin já mám taky podmínky, i když jsem řidička a mám auto, řídím dobře a ráda, tak přesto chci mít dostatek autobusů. Auto se může rozbít, nebo bude námraza(to řídím nerada) takže potřebuju dostatek autobusů aby se děti dopravili do školy a ze školy, bez mé asistence, protože třeba představa že ráno sedám kolem půl 8 do auta, strojím prcka abych starší odvezla, brr
no a pak bych chtěla aspoň malý krámek ve vsi, na pečivo a drobnosti. A vzdálenost od města tak do 15 km.
@26lenka my si taky moc vybírat nemůžem, ale věřím že najdem ![]()