Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
prosimvas chtěla bych vědět jak moc škodí kouření v těhotenství?????
S prominutim nemysliš tento dotaz vážně?? Pokuď jsi těhotná kuřačka tak přestan.Zvládli to jine zvladnes to taky.Ja pred tehotenstvim kourila a hodne, ale ted uz 12mesicu nekourim.škodi to hodne vsak se podivej na ty odkazy.A pokud uz musis tak jsem nekde vycetla ze max.5
Škodí a dost. Je o tom v každé knížce o těhotenství. Jestli si neumíš pomoct, konzultuj to se svým dr. a ne na internetu.
Rizika kouření v těhotenství
Kouření matky zvyšuje riziko výskytu téměř všech komplikací spojených s funkcí placenty a jejím uložením v děloze. Jedná se zejména o:
Ženy kuřačky mají zvýšené riziko předčasného odtoku plodové vody a následně předčasného porodu.
Mnoho dětí matek, které kouřily v těhotenství musí být po porodu přijato na jednotku intenzivní péče. U dětí je vyšší riziko časného úmrtí a syndromu náhlého úmrtí novorozence. U dětí matek kuřaček se po porodu vyskytuje celá řada komplikací. Nejzávažnějšími z nich jsou neurologické abnormality a poruchy vývoje a chování. Jako zajímavost je uváděn fakt, že kouření je ochranným faktorem proti rozvoji preeklampsie. Škodlivé následky kouření v graviditě na plod a placentu však tento ochranný vliv kouření zdaleka převáží! Riziko na plod u pasivní kuřačky je stejné jako u ženy, která vykouří 1 - 5 cigaret za den.
Kuřačky mají samy dvakrát vyšší riziko rozvoje poporodních zdravotních komplikací s následkem smrti než nekuřačky!
zdroj: http://www.babyonline.cz/…tenstvi.html
Agh.
Nebylo nutné se do zakladatelky tak pustit. Tak naivní určitě není, aby nevěděla, že kouření v těhotenství škodí.
Sama jsem celkem militantní nekuřačka, ale mám v okolí několik případů, kdy byly holky kuřačky těhotné a doktor jim řekl, že než přestat úplně kouřit, je mnohem lepší v kouření pokračovat, ale opravdu jen pár cigaret denně. Protože pozastavit najednou přísun nikotinu je pro to kuřácké tělo mnohem větší šok a pro plod potenciálně škodlivější než těch pár cigaret.
Já jsem před těhu taky kouřila, ale přestalo mi to naštěstí chutnat. V jedné knížce jsem četla, že dotyčná měla děsnou chuť na cígo a pomohlo jí, že si vždycky řekla, jak by jí bylo v zakouřené místnosti a nemohla si otevřít okno-mimi si taky v bříšku nemůže otevřít okno ![]()
I me to mudra řekla, že tělo je navyklé na Nikotin, proto je lepší kouřit min, než uplně přestat. (samozřejmě taky po té psychické stránce dle závislosti). Já jsem naštestí měla odpor v těhu ke kouření. Zvedal se mi žaludek, když šel někdo přede mnou s cigaretou ![]()
Jinak znám hodně známých, co v těhu kouřili a mimča mají zdravé a žádné obtíže při těhu. Ale rozhodně se jich nezastávám! Mě i kdyby to chutnalo, tak prostě přestanu kouřit hned.
Moje znama kourila tak,ze kdyz se ji narodilo miminko,melo nikotinovej abstak a muselo na kapacky ![]()
Ahoj!
Tak já mám alergii na výše uvedený výrok: Doktoři říkají, že je nebezpečné náhle přestat kouřit v těhotenství, a doporučují raději jen omezit!!
Jsem lékařka, a v životě bych něco takového neřekla! Když už bych měla velkou obavu z „absťáku“, tak doporučim během několika dnů počet vykouřených cigaret snižovat, nekouřit cigarety celé,.. a pak vy:,–(it!
Naprostá většina těhotných stejně přestane kouřit naráz - ony těhotenské nevolnosti mají své výhody
.
Bohužel ten argument využívají hlavně těhotné ženy, které přestat kouřit nechtějí, ale dobře vědí, že je to špatně, tak se to snaží samy před sebou nějak omluvit.
Takže všechny maminy - ať současné nebo budoucí - přeji pevnou vůli, a NEKUŘTE ! Je to podstatně větší dar, který dítěti můžete dát, než sebelepší hračka či luxusní kočárek.
Petit
Já jsem se dvakrát pokoušela přestat kouřit coby netěhotná a měla jsem fakt velké absťáky. Řešila jsem je nikotinovýma náplastma.
Když jsem otěhotněla, přestala jsem kouřit ze dne na den - bez sebemenší známky absťáku. A to jsem byla fakt silná, letitá kuřačka.
Myslím, že ty náplasti by šlo užívat i těch pár dnů v počátku těhotenství, pořád lepší cpát do těla jen „čistý“ nikotin bez všech těch doprovodnejch jedů z celé cigarety a během pár dnů vy:,–(it úplně.
Ahoj.Ty náplasti jsou ale horší než ty cigarety,je to taky nikotin a navíc to neuspokojí ![]()
Moje kamarádka kouřila celé těhu(3-5cigaret denně)chlapeček se narodil z váhou 4kg 18 dní po termínu a ještě museli vyvolávat.Dnes už je to velkej tříleták a i jako miminko byl hodně klidnej a hodnej,myslím že kolikrát je ta 1cigareta lepší než bejt nervní celej den,takle mi to aspon říkal i muj lékař(já ale kvuli nechutenství přestala,ale né každej má takový štěstí aby mu to nechutnalo.
Tet se do mě asi každej pustí
.Neříkám že by měli těhule kouřit,ale pokud to nejde je to lepší si potáhnout než nervovat a navc přestat by se mělo postupně a když už tak aspon 3měsíce před otěhotněním proto že největší vývoj dochází v prvních 3měsících a nikotin se ztrácí s těla až po třech měsících
Já taky nechápu , proč se hned do zakladatelky navážíte,kdo má zkrátka s nějakým dotazem problém, tak at neodpovída
Ptát se tady přeci může kdokoli na cokoli.
Jinak k tomu kouření v těhu,já se přiznám , já patřila právě k těm těhulím co kouřili , předtím jsem byla zvyklá kouřit tak 20 denně a když jsem otěhotněla, takjsem to omezila na těch 5 denně,kouřila jsem takový ty tenký cigára „slimky“Ani nevolnosti mě od toho neodradili,tak jsem pomalu 6 měsícu kouřila, ale najednou zničeho nic jsem se jeden den vzbudila , a už jsem si nezapálila, a už nekouřím dotedka.Nebylo to tím , že bych třeba měla výčitky nebo tak , zkrátka už jsem přestala mít tu potřebu kouřit.No a malej se narodil naprosto zdravej,je celkem klidný miminko , a v jeho necelých třech měsících spí celou noc,takže si myslím že následky to nenechalo žádné.A ty které s mým příspěvkem budou mít problém tak at si trhnou, protože nikdo nejsme dokonalej. ![]()