Na hraně těhotenské cukrovky, co bych určitě neměla jíst?

7661
3.4.09 10:14

Těhotenská cukrovka

Ahojky,
v úterý jsem byla na OGTT testu a dneska mi řekli, že jsem s hodnotou 8,1 na hranici - limit pro diagnostiku těhotenské cukrovky je údajně 8,6. Můj doktor mi řekl, že zatím mám jíst a pít, jak jsem zvyklá, a vůbec se neomezovat, že se pro případný další testy rozhodne až při příští poradně. Jenže tu máme až 24. dubna a já se teď děsím, co můžu za ty 3 týdny napáchat těma svejma milovanejma zmrzlinama a ostatníma sladkostma, na kterých teď s mimi ujíždíme, pokud se budu řídit páně doktorovou radou…
Takže prosím, kdo máte zkušenosti s cukrovkou, poraďte - co se smí a co určitě ne? Máte nějaké tipy a triky, jak si osladit těhotenství bez cukru a zároveň bez náhradních sladidel? Nehodlám se až do poradny cpát jako doposud a pak si něco vyčítat, ale je mi jasný, že bez sladkýho budu trpět :).
Děkuju moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
196
3.4.09 10:29

Ahoj,

moc te nepotesim. Moje velmi dobra kamaradka mela (pravda - silnou) teh.cukrovku, takze vim, cim si prosla s dietou a vim, ze nemohla sladkeho vubec nic. Ani dia vyrobky! Mohla cukr prijimat jenom v ovoci a to jeste v omezenem mnozstvi na den a vyjimecne, kdyz uz to neslo vydrzet, mohla vzit dva ctverecky horke cokolady. Takze kdybys chtela opravdu vydrzet s nejakou dietou, tak zkus proste omezit jakekoliv sladkosti a jist treba jen jablka a hroznovy vino a uvidis, jak ti dopadnou dalsi testy.
Ono se to da vydrzet, neboj. Ja ted temer uplne vypustila sladky kvuli prdikum naseho malyho a ackoliv jsem predtim byla devet mesicu ziva jen ze sladkyho, tak jsem si po 14ti dnech zvykla. Ani bych nerekla, ze je to tak snadny :-)

A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
3.4.09 10:50

Já jsem těhotenskou cukrovku neměla, ale teď mi našli vyšší cukr. Ještě nevím, jakou hodnotu, mluvila jsem jen se sestřičkou, a ta mi řekla, že mám omezit sladké. Což pro mě, která jedla sladké na kila :oops: byl pěkný šok. Asi dva týdny jsem to vydržela téměř bez cukrovinek, ale už mi otrnulo. Ale i tak se dost hlídám. Mám v plánu nějakou dobu sekat latinu a pak se nechat přeměřit. Každopádně mi bylo řečeno, že i některé ovoce cukr hodně zvyšuje a především třeba hroznové víno nebo hrušky. Moje babička měla cukrovku (asi spíš takovou tu stařeckou), a ta zase říkala, že jí nedoporučovali jíst banány. Naopak na snížení hladiny cukru se doporučuje zelenina..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
3.4.09 12:27

Cukrovka hlavně ale není jen ze sladkého, ale z množství jídla obecně. Ale samozřejmě sladkosti jsou základ, těm se opravdu vyhnout, neříkám nic si nikdy nedat, ale spíš jen výjimečně, rozhodně ne na kila. Mamka má cukrovku takovou tu klasickou a je pravda, že ani ovoce moc nemůže, spíš zeleninu, a úplně nejlepší jsou brambory. Zákaz pečiva, občas si koupí takové to tmavé, ale měla by prý jíst jen ty suchary :( Kamarádka měla těhotenskou a tu dietu, co musela dodržovat v posledních měsících těhotenství, tu bych nepřála ani nepříteli, tak si myslím, že troška omezení toho jídla a opravdu ale hlavně toho sladkého stojí za to. A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
3.4.09 12:41

Ahoj,

ja mela taky hranicni vysledky a radeji me dali do diabetologicke poradny.
Stacila mi dieta. Proste jist 5× denne. Obcas cokolada nebo zmrzka nevadi, ale ne kazdy den. Hlavne si nekde najdi, co vsechno obsahuje cukry, at se ti to behem dne moc nenahromadi. Me dost prekvapil treba muj oblibeny obycejny rohlik!!!

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
3.4.09 16:23

Ehm, jsem překročila ten jejich limit o 3 desetiny, měla jsem být na dietě … mmch překročila jsem ho u prvního měření po vypití toho sajrajtu (tj, jakoby hodinu po jídle) po 2 hodinách byl cukr normál. Ale už jsem se vezla jako bych těhucukrovku měla a bylo ./. Měla jsem být na dietě .. pravda .. já rozežraná jsem při pohledu na jídelníček málem padla .. k obědu 3 knedlíčky?? 2 lžíce rýže?? 8O bych chcípla hlady. Já jsem žrala dál normálně, ale páč máme doma glukometr, tak jsem se měřila a hlídala … nikdy už mi cukr nevylezl víc jak k 6,0 … a to ani když jsem měla sladký …

Jinak je potřeba omezit smažený, mastný, pečený, hodně kořeněný, tučný a samo že sladký … ale to už při opravdu cukrovce.
Stačí když omezíš sladký, nebo si před plánovaným odběrem, aspoň 2 dny nic moc nedávej.Ono to taky ovlivňuje to co sníš před odběrem.
Hlavně se vyhni dia výrobkům. ty cukr zvednou ani nemrkneš (není tam cukr ale jsou tam zas hoodně sacharidy tuším což zvedá cukr stejně), a ještě sladidlo není nic dobrého pro člověka natož pro mimi.
Takže místo 2 sušenek ke kávě si dáš jen jednu, a místo 500ml zmrzliny jen 2 kopečky ;).

• Citovat
  • Upravit
1984
3.4.09 21:12

Ahojky,
tak teda nevim,ale já mám jen porušenou glyk.toleranci a v předchozím těhotenství těhotnskou cukrovku. Nevim,co to máš za doktora,ale já bych být tebou přestala postupně jíst sladké a začla vynechávat cukr.Jo ovoce zrovna taky není moc dobrý nejhorší je banán a hroznový víno,jinak vše s mírou.Neděs se,ale určitě tě poženou na kardio miminka.Protože riziko cukrovky je,že miminko hrozně rychle roste.Mají vyšší porodní váhu a hlavně problémy se srdíčkem,což je způsobeno právě tou vyší váhou.Já jsem musela rodit,tam kde mají prenatální centrum,kdyby bylo nejhůř a nějak začalo kolabovat.Jinak dieta mi pomohla,malý měl je 3400g a cukrovku ani problém se srdíčkem nakonec nemá.Takže se ničeho neděs,jen prostě to sladký bych omezila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
4.4.09 09:42

Jo jenže riziko pro miminko znamená kdyby byla cukrovka opravdu cikrovkou, myslím že dr zbytečně děsí kvůli hraničnímu limitu. Tím to ovšem nechci nijako zlehčovat, ale myslím že není třeba to ani nijak dramatizovat.A aby bylo miminko ohroženo, cukr by musel být mnohem vyšší …

• Citovat
  • Upravit
7661
6.4.09 10:07

Děkuju všem za rady a porady…
O víkendu jsem sekala dobrotu - nakonec to ani tak nebolelo, jak jsem se obávala. :D A hodinu po nedělním obědě mě tchyně-diabetička přeměřila svým glukometrem a ejhle - 5,9! Ne že bych šla hned na oslavu sprásknout polárkáč, ale dost se mi ulevilo, že to třeba nebude až takovej problém, když budu hodná…
Hezkej začátek týdne všem! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
7.4.09 13:12

ahoj, u mě zjistili těhotenskou cukrovku po tom jejich testu měla jsem právě tu jednu hodnotu vyššší 8,6 od té doby, si musím měřit hodnoty glukoměrem, mám od nich dietu, kde je omezený počet sacharidů, nyní jsem ve 32+2 týden a zatím se ty hodnoty vejdou do těch jejich tabulek tak doufám, že mi to už vydrží dokonce, zjistila jsem, že ty hodnoty pomáhá snížit, když jdu třeba na procházku tak 20 minut. Rendulinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1821
7.4.09 14:25

Já mám taky těhu cukrovku - zjištěna v 25.tt a stejně jsem byla odeslána na diabetologii až po měsíci - tedy v 30.tt. Měla jsem 9,1. Jediné, co nesmím je sladké. Teda sem tam si zobnu kostičku čokolády, ale spíš jím ovoce.
Myslím, že pokud do sebe nebudeš tankovat litry coly, kila čokolád a sladit čaj 3 lž. cukru, tak to je OK. Cukr máš jen zvednutý - nic šokujícícho :wink:
Hlavně po něčem sladkém je důležitý pohyb :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
12.4.09 11:12

Ahoj,
taky jsem se nejdříve bála, že ji mám, protože jsem strašně pila a chodila na záchod…ale pak mě doktor a kamarádky uklidnili, že je to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
14.4.09 08:20

Ahoj, ja teda s tehu cukrovkou vlastni zkusenosti nemam (dokonce jsem ani neabsolvovala testy; jsem 38+0 tt), ale rano jsem cetla tohle, tak treba ti to k necemu bude: http://www.forexample.cz/view.php?… Drzim palce a preju hodne stesti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí