Kousání a trhání nehtů

27
30.3.15 12:09

Kousání a trhání nehtů

Ahoj. Poraďte, jak mám syna odnaučit kousat si nehty? Bude mu za pár dní šest let. Nikdy si je nekousal. Jen posledního půl roku to začlo. Nehlodá to nějak moc, jen to co mu naroste, naštěstí si to nekouše do masa aby ho to bolelo. Ale i tak mě to štve. Začal to dělat, když ho měl u sebe tatínek na víkend. Teď už si ho nebere, protože syn tam nechce. Ale kousání zůstalo. Občas si i utrhává nehty na nohou. Má je potom otřepené. Může to být nějaké nervové vypětí, které takto ventiluje? Nevím co s tím. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
30.3.15 12:15

Dcera si je taky žere. Už několik let… Je jí 6,5.
Já si žádné psychického tlaku, který by takhle mohla „ventilovat“, nejsem vědoma.
Počkám si na rady… U nás nezabralo prostě nic.

Příspěvek upraven 30.03.15 v 12:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
30.3.15 12:15

No tak mě je 22 a nehty si koušu od malička. Někdy mam nehty pěkný i si je nalakuju pak přijde stres a je to. Taky bych chtěla přestat, zatím mi to nejde :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6094
30.3.15 12:18

Tak já jsem si je taky kousala a pak jsem se zapřísáhla sama sobě že jestli ještě jednou si do nich kousnu tak si dám facku at jsem kde sem… ni kupodivu to zabralo, když jsem si musela dát facku před celým autobusem :D jinak existují laky s hořkou příchutí, z drogerie - miss sporty a podobné ale ty jsou nic moc, a pak jsem koupila v lekarně Morde- X a ten zabral na přítele

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
30.3.15 12:18

Zkus lak proti kousani morde X. Ale jako me je 30 a nepomaha vubec nic. Ale ten lak je hnusnej dost, treba to na nej zabere…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1788
30.3.15 12:30

Náš kluk to taky začal dělat, je to cca 4 měsíce. Strašně mě to vadí, ale ikdyž vysvětluji, zlobím se, nic nepomáhá…Dělá to večer v posttýlce než usne. Nehty jsesm mu letost ještě nesříhla…V létě mu budou tři!

Prý je to ze stresu, nebo že se nudí…prej! :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
30.3.15 12:43

Zkus ten lak. Ja mam teda mensi dite, takze to bylo jednodussi, natrela jsem mu je kdyz spal, druhej den se zakous, zacal ksichtit, je to fakt hnusne horky a od te doby vubec nic. :palec: Nerikam, ze by se to nemohlo vratit, ale je to uz vic jak tri tydny a nic. Poprvy po dlouhy dobe jsem mu je musela strihat;, jindy nebylo co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
30.3.15 12:48

Já jsem si taky roky kousla nehty a asi ve 14-15 letech jsem někde přečetla tuto radu a pomohlo mi to. Každý den nehtům věnovat čas a pak člověku přijde líto je mít hnusné Takže jsem si mazala kůžičku, pilovala je, denně odlakovávala a nalakovala jiným lakem a ozdobila. Ale chápu, že aplikovat to na malé děti nebo chlapy asi nepůjde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4984
30.3.15 12:58

Me bude 25 a kousu. Nepomohlo nic. A taky nevim co to odstartovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
30.3.15 13:11

Já jsem si je taky dřív kousala. Přestala jsem asi v deseti letech, protože se mi doma pořád smáli. Nějak mě to vyhecovalo. Ale co se synem, to fakt nevím. V září půjde do školy a bojím se aby se to ještě nezhoršilo. Přece jen nové prostředí, povinnosti…
:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
30.3.15 13:12

Já jsem stará koza a taky mám problém s hryzáním. Proto jsem si nechala dát gelovky. Ale, když jsem byla malá, tak sousedka pracující, jako psycholožka říkala mamce, že nehty koušou jen neurotické děti a nebo ze stresu vznikne návyk, kterého se horko-těžko zbavuje. Ale nato, jaká jsem zarytá hryzalka, tak mám tři děti a ani jeden si nehty nehryže. Já měla původně strach, že to odkoukají ode mě. Mě taetka brzdí ty gelovky, ty se moc hryzat nedají :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22086
5.4.15 10:39
@Inaris píše:
A u Helenie bych si dovolila zmínit, že se její 3letý synek nenudí, ale možná mu chybíš, nebo se bojí - děcko přece nedokáže vyjádřit pocity. Měla bys ho večer ukládat a být s ním třeba do doby, než usne. Každé dítě se osamostatní, není třeba ta milovaná a chtěná děťátka přece izolovat někde v pokoji samotné. Zkus s ním lehnout, hladit ho, zpívat mu, číst mu, povídat si s ním… Určo se jeho psychický stav zlepší.

Jenomže takto to vůbec být nemusí, takovéhle univerzální rady jsou nesmyslné.

Kousání nehtů před spaním není automaticky projevem toho, že se dítě bojí nebo chce přítomnost matky… ve skutečnosti to může být právě naopak, dítě je něčím (nebo i někým) rušeno. Před usnutím si dítě zpracovává zážitky z celého dne - všechno, co za den prožilo, se v jeho hlavě přehrává (ostatně, stejně jako u dospělého, jenom daleko intenzivněji) a nějakým způsobem urovnává, zabydluje… a ne každé k tomu potřebuje přítomnost matky. Některé naopak potřebuje chvíli klidu samo pro sebe - a je-li jinou osobou „uspáno“, může být jeho spánek v noci paradoxně horší, protože si nestačilo samo zpracovat to, co potřebovalo.

Je jednoduché hodit do placu univerzální moudro „uspávej dítě a přestane si kousat nehty“, ale ono to takhle jednoduše vůbec fungovat nemusí. Je potřeba znát konkrétní dítě, pracovat s ním… a teprve potom se ukáže, co za kousáním nehtů skutečně je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22086
5.4.15 10:49
@bazinga09 píše:
Začal to dělat, když ho měl u sebe tatínek na víkend. Teď už si ho nebere, protože syn tam nechce. Ale kousání zůstalo. Občas si i utrhává nehty na nohou. Má je potom otřepené. Může to být nějaké nervové vypětí, které takto ventiluje? Nevím co s tím. :-(

Ano, samozřejmě, v tomto případě si troufnu říct, že tím ventiluje nervové vypětí - zřejmě se u tatínka stalo něco, co si zatím nevyřešil… a nejspíš hned tak nevyřeší, protože vztah s otcem není něco, co by během pár týdnů odeznělo, ten s ním (v různých obměnách) půjde celý život.

Řekla bych Ti to takto - buď ráda, že to ventiluje okusováním nehtů. Ty nemáš možnost ten problém, co si řeší, z jeho života odstranit, to nejde… on to zatím ze sebe dostává takto. Ta forma ventilace by mohla být mnohem horší (počínaje prospěchem ve škole a konče vážnými zdravotními problémy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
5.4.15 12:32

U malého dítěte (3-4 roky) jsem viděla, kdy mu maminka občas strkala prstíky do pepře a ten prcek se to odnaučil. A když jsem si je kdysi kousala já, tak mi moje mamka řekla, že pak budu mít prsty jako vodník (konce jako bambulky), tak jsem začala pozorovat ostatní a mamka měla pravdu! 8o Protože já jsem nechtěla mít ruce jako vodník, tak jsem si je přestala kousat. Ale to je spíš o hlavičce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22086
5.4.15 12:43

@Inaris, nevím, čemu říkáš „čílit se“, nic takového nedělám. Jenom oponuji tomu, co jsi napsala, protože to je příliš univerzální zjednodušování. Ty jsi totiž sice opravdu nenapsala, že by MUSELA dítě uspávat - ale formulovala jsi to jako „Měla bys ho večer ukládat a být s ním třeba do doby, než usne“… což je ovšem formulace znamenající v překladu „když to neděláš, je to špatně“. A to je hoodně velký rozdíl od „nápadu či jedné z možností“, jak by se mohlo zkusit problém řešit. Problém zrovna tohoto dítěte může být v něčem úplně jiném.

Dokonce ani nejsem „psychicky v nepohodě“ a nepotřebuji se odreagovávat :roll:, přestože obě moje děti si nehty koušou. Každé z nich to dělá z jiného důvodu, nicméně ani jedno z nich proto, že by potřebovalo ukládat, uspávat či cokoli podobného. Každý z nich má svou starost a svůj boj, který prozatím takto ventiluje.

Zakladatelce diskuse jsem svůj názor na jejího syna napsala v příspěvku výše - a máš pravdu, že uživatelce Helenie jsem radu nedávala. Je to proto, že ona sama o žádnou nežádala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Užitečné odkazy

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect