Kousání a trhání nehtů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22092
5.4.15 10:39
@Inaris píše:
A u Helenie bych si dovolila zmínit, že se její 3letý synek nenudí, ale možná mu chybíš, nebo se bojí - děcko přece nedokáže vyjádřit pocity. Měla bys ho večer ukládat a být s ním třeba do doby, než usne. Každé dítě se osamostatní, není třeba ta milovaná a chtěná děťátka přece izolovat někde v pokoji samotné. Zkus s ním lehnout, hladit ho, zpívat mu, číst mu, povídat si s ním… Určo se jeho psychický stav zlepší.

Jenomže takto to vůbec být nemusí, takovéhle univerzální rady jsou nesmyslné.

Kousání nehtů před spaním není automaticky projevem toho, že se dítě bojí nebo chce přítomnost matky… ve skutečnosti to může být právě naopak, dítě je něčím (nebo i někým) rušeno. Před usnutím si dítě zpracovává zážitky z celého dne - všechno, co za den prožilo, se v jeho hlavě přehrává (ostatně, stejně jako u dospělého, jenom daleko intenzivněji) a nějakým způsobem urovnává, zabydluje… a ne každé k tomu potřebuje přítomnost matky. Některé naopak potřebuje chvíli klidu samo pro sebe - a je-li jinou osobou „uspáno“, může být jeho spánek v noci paradoxně horší, protože si nestačilo samo zpracovat to, co potřebovalo.

Je jednoduché hodit do placu univerzální moudro „uspávej dítě a přestane si kousat nehty“, ale ono to takhle jednoduše vůbec fungovat nemusí. Je potřeba znát konkrétní dítě, pracovat s ním… a teprve potom se ukáže, co za kousáním nehtů skutečně je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
5.4.15 10:49
@bazinga09 píše:
Začal to dělat, když ho měl u sebe tatínek na víkend. Teď už si ho nebere, protože syn tam nechce. Ale kousání zůstalo. Občas si i utrhává nehty na nohou. Má je potom otřepené. Může to být nějaké nervové vypětí, které takto ventiluje? Nevím co s tím. :-(

Ano, samozřejmě, v tomto případě si troufnu říct, že tím ventiluje nervové vypětí - zřejmě se u tatínka stalo něco, co si zatím nevyřešil… a nejspíš hned tak nevyřeší, protože vztah s otcem není něco, co by během pár týdnů odeznělo, ten s ním (v různých obměnách) půjde celý život.

Řekla bych Ti to takto - buď ráda, že to ventiluje okusováním nehtů. Ty nemáš možnost ten problém, co si řeší, z jeho života odstranit, to nejde… on to zatím ze sebe dostává takto. Ta forma ventilace by mohla být mnohem horší (počínaje prospěchem ve škole a konče vážnými zdravotními problémy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
5.4.15 12:32

U malého dítěte (3-4 roky) jsem viděla, kdy mu maminka občas strkala prstíky do pepře a ten prcek se to odnaučil. A když jsem si je kdysi kousala já, tak mi moje mamka řekla, že pak budu mít prsty jako vodník (konce jako bambulky), tak jsem začala pozorovat ostatní a mamka měla pravdu! 8o Protože já jsem nechtěla mít ruce jako vodník, tak jsem si je přestala kousat. Ale to je spíš o hlavičce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
5.4.15 12:43

@Inaris, nevím, čemu říkáš „čílit se“, nic takového nedělám. Jenom oponuji tomu, co jsi napsala, protože to je příliš univerzální zjednodušování. Ty jsi totiž sice opravdu nenapsala, že by MUSELA dítě uspávat - ale formulovala jsi to jako „Měla bys ho večer ukládat a být s ním třeba do doby, než usne“… což je ovšem formulace znamenající v překladu „když to neděláš, je to špatně“. A to je hoodně velký rozdíl od „nápadu či jedné z možností“, jak by se mohlo zkusit problém řešit. Problém zrovna tohoto dítěte může být v něčem úplně jiném.

Dokonce ani nejsem „psychicky v nepohodě“ a nepotřebuji se odreagovávat :roll:, přestože obě moje děti si nehty koušou. Každé z nich to dělá z jiného důvodu, nicméně ani jedno z nich proto, že by potřebovalo ukládat, uspávat či cokoli podobného. Každý z nich má svou starost a svůj boj, který prozatím takto ventiluje.

Zakladatelce diskuse jsem svůj názor na jejího syna napsala v příspěvku výše - a máš pravdu, že uživatelce Helenie jsem radu nedávala. Je to proto, že ona sama o žádnou nežádala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
5.4.15 12:45

@Inaris
jednočně souhlasím :palec:
možná děti Bohunčiny si také koušou nehtíky))))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
5.4.15 12:47
@kotýsek píše:
možná děti Bohunčiny si také koušou nehtíky))))))

Ano, koušou (a mají k tomu každý svůj - zcela odlišný - důvod, na kterém musíme dlouhodobě pracovat) - právě proto velmi dobře vím, o čem mluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí