Život s autistickým dítětem

9
26.3.15 16:52

Život s autistickým dítětem

Mile maminky.Rada bych Vás pozvala do fb skupiny kterou jsem vytvořila pod názvem Život s autistickým dítětem.
Mám tříletou autistic mou dceru. Timto způsobem bych chtěla načerpat nové informace, podělit se o příběhy a způsoby výchovy atd..
Prosím přidejte se at na to nejsme samy.
:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1850
26.3.15 17:45

Můžu se tě zeptat, kdo(jaký odborník)určil u tvé tříleté dcery autismus?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9330
26.3.15 18:05

Já se přidávám k dotazu, také by mě to zajímalo :think: mám také tříletou dceru a půjdeme na vyšetření, kvůli potvrzení nebo vyloučení autismu a vůbec nemám potuchy, jak toto vyšetření probíhá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1850
26.3.15 18:11

@Natyna A ke komu jdete? Nám psycholožka tvrdí, že nelze takhle brzy autismus určit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9330
26.3.15 18:13
@Tapa píše:
@Natyna A ke komu jdete? Nám psycholožka tvrdí, že nelze takhle brzy autismus určit :nevim:

no asi půjdeme na psychologii do Pardubic, už máme za sebou i vyšetření z neurologie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8708
26.3.15 18:26
@Tapa píše:
@Natyna A ke komu jdete? Nám psycholožka tvrdí, že nelze takhle brzy autismus určit :nevim:

ale lze, i mnohem dřív, ale těch odborníků, kteří to opravdu poznají je skara málo a čekací lhůta na vyšetření klidně i rok. Neteř byla disgnostikována ve 2 letech a 8 měsících a zhruba těch 8 měsíců byli objednaní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.15 18:37

My bydlíme v USA.Tady je to trochu více rozšířené, tak ze se pracuje uz s dětma od 6 měsíců.3 roky vůbec není brzo pro určeni autismu.Ja jsem začala se svoji dcerou proces kdyz ji byli dva roky. Chodili k nám terapeutky, byli jsme 2 x u psychologa který nám určil diagnózu(trvalo to rok) a ted dcera chodí do specializované školky která je určena pouze pro autisticke deti a ještě tam za ni docházejí terapeutky které ji pomáhají..Jestli ti psycholožka tvrdí, ze nelze u tříleté dcery určit autismus, tak s tím nema žádné zkušenosti..to je prave to proc se do CR nechci cracker.Nase terapeutky pracuji s autistickymi detmi vice nez 10 let a umi rozeznat priznaky u rocniho ditete..Prosim nikdo nerikejte, ze to neni mozne, protoze je. Bohuzel tady jsou ty informace a různé výzkumy atd o dost dal než v ČR. Proto me to taky znajíma jak to chodí v ČR..
Ja sama jsem podvědomě věděla ze moje dcera je jiná než ostatní deti ještě než ji byli dva roky, ale nevěděla jsem přesně co.Pak jsem začala hledat příznaky a tak polovina možná vic na ni sedelo.Tak jsem zavolala na takový program kde se prave těmto dětem věnuji a oni ji přišli okouknout co a jak. Pridelili ji terapeutky které k nám domu chodili 4 x na 1,5 hodinu na řeč, hrály si s ni, vysvětlovaly různé situace a opravdu se to zlepšovalo..
Budu rada kdyz mi někdo rekne jak do chodí v ČR proto jsem založila tu skupinu. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
26.3.15 18:40

@Tapa Osobně si myslím, že taky záleží na míře případného postižení. U někoho je to ve dvou letech prostě jasné. Já jsem se synem absolvovala vyšetření u několika psychologů a na diagnóze se neshodli.
1. pro jeho „nestandardnost“ a hlavně špatnou řeč jsme chodili k psychologovi, který to stále nechtěl uzavírat, protože syn dělal neustále pokroky a jednotlivé autirysy mizely postupem věku.
2. v jeho skoro 4 letech jsem si našla psycholožku, která se zabývá diagnostikou PAS a výsledek je jednoznačný dětský autismus (navíc střední funkčnost, přitom v té době už syn chodil druhým rokem do běžné MŠ bez větších problémů - resp. jediným problémem bylo počůrávání a to, že si nehrál s dětmi, ale jen fungoval vedle nich). Myslela jsem, že nám stanovení diagnózy pomůže ve vztahu k péči o syna, nějaké terapii atd.,,, nestalo se, naopak nám to dost zkomplikovalo život.
3. nasadili jsme speciální dietu, detoxikaci, potravinové doplňky, po kterých nastalo velké zlepšení.
4. Psychiatrička, která měla potvrdit diagnózu psycholožky, mi řekla, že k tomu není důvod, pokud se dítě stále zlepšuje, ještě to neuzavřela a ve zprávě máme uvedenou dysfázii.
5. vyšetření na logopedické klinice - dysfázie a susp. atypický autismus.

Výše uvedeným jen chci říct, že bych se v tomto věku spíš než diagnózou zabývala tím, jak dítěti pomoct a mám pocit, že v naší zemi je stanovení této diagnózy naopak kontraproduktivní, protože tady se razí jeden přístup k autistům, který ne každému musí vyhovovat. A co mě dalo práce dostat syna do logopedické třídy v MŠ - skrze diagnózu a úředního šimla. Přitom jsem přesvědčená, že naším problémem je opravdu z 90 procent řeč a ten zbytek se na to prostě nabaluje.
 3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
26.3.15 18:45

@Monakaa Tak tenhle přístup je pro nás v ČR sen… Můžu se zeptat, tu speciální péči platíte? Protože tady co si nezjistím, nevyběhám a většinu nezaplatím, tak prostě není. A ještě mě ti „odborníci“ zrazují od veškerých v ČR alternativních metod a plivou po sobě navzájem… Jsem opravdu dost rozčarovaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.15 18:53

@AliTad tak to je mi teda líto jak to chodi v ČR..Tady všechno hradí pojišťovna. Nezaplatila jsem ještě ani korunu a to ještě dcera jak ted dostala diagnózu stát ji dává kolem $700 měsíčně na její potřeby. To je hrůza jak je to v ČR zaostalé. Ja o tom nema. S ČR s nikým mluvím protože nikoho kdo dite s autismem neznám, ale tenhle přístup co píšeš je hroznej.Ja so myslim, ze v ČR to bohužel tak není rozšířené a moc se o tom nemluví což je chyba..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
26.3.15 19:01

@Monakaa Já myslím, že se o tom v ČR mluví celkem hodně, ale bohužel vše končí stanovením diagnózy. Tím myslím opravdu nějaká smysluplná pomoc. Já totiž právě stále žiju v tom, že z toho syna dostanu (pokud to skutečně autismus je, má opravdu jen mírnější formu), zatímco ti odborníci se tváří, že se to musí přežít a vyrovnat se s tím, aspoň mi to tak připadá. V podstatě jsem dostala jen info, že si můžu požádat o příspěvek od státu (který ale ani nemusím dostat, případně reálné jsou 3, v lepším případě 6 tisíc korun) a dále nabídku na placený „kurz“ funkčí komunikace, kde chodíme jsdnou za 6 týdnů, pedagožka se vůbec nezajímá o syna a jen mi dává instrukce, jak máme komunikovat prostřednictvím obrázků (za 4 měsíce jsme se s obrázky dostali na úroveň, kde byl syn verbálně, i když teda gramaticky špatně, před těmi třemi měsíci).
Ta vaše terapie je, předpokládám, ABA. V ČR je jediné místo, kde to dělají, v Praze, čekací doba půl roku a cena (dotovaná, nedotovaná je mnohem horší) 800 Kč na hodinu.
Takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.15 19:02

Přitom po těch zkušenostech co jsem za ten rok posbirala jsem na dětském hřišti potkávala tatínka s dítětem a uz na první pohledem jsem si říkala jestli to dite nebude autisticke a potom jsem o tom mluvila s tou terapeutkou a ona říkala, ze toho pana zná a ze ten jeho syn je taky u nich v programu :)Ja jsem tím byla totiž postižena a všechny deti jsem srovnávala s dcerou a s "normálníma " dětma a s dětma kdo maji nějaký handicap. Ty příznaky jsou docela jasny a kdyz sním dítětem jste porad tak sama víte ze něco není v pořádku..a co potom takový odborník ten by to měl poznat hned..
Moje dcera si hrála hodně sama. Nikdy za mnou nepřišla a ne ukázala co chce.Kdyz něco chtěla tak me zvedla a dovedla me tam kam chtěla. Nekoukala se lidem do oči. Kdyz na ni někdo začal mluvit proste ho ignorovala..Stavěla si kostičky stejných barev a tvaru do rady, byla strašně citlivá na zvonek na dveřích, vysavač a kdyz muj přítel smrkal měla z toho záchvaty hysterie..Moc se ne smála nemluvila. Proste byla jiná..ty terapeutky to věděli hned, ale oni mi to nemohli oficiálně říct bez diagnózy na rovinu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.15 19:05

Pokud se potvrdí, ze tvůj syn ma autismus tak ho z toho nedostaneš :) to takhle nefunguje..Je to na cely zivot a budete se mu muset přizpůsobit. Neni to ABA to vůbec neznám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
26.3.15 19:08

@AliTad zkuste i HANDLE terapii či son rise, tyhle „novinky“ už v čr také jsou idkyž ojediněle :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
26.3.15 19:17

My jdeme na vyšetření v červenci to bude malému 2roky a 8 měsíců a objednání jsme od prosince

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí