Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj všem, jdu se sem trochu uklidnit…snad
je mi 29 a konečně jsem se odhadla k rovnátkům. Bohužel můj problém nelze řešit neviditelnými rovnátky, musela jsem tedy zvolit kovová. Včera jsem měla první konzultaci a začínám docela panikařit. Především z toho, že prý na patře budu mít kovový oblouk a na několik měsíců…
Setkali jste se konkrétně s tím? Jak se to dalo zvládnout?
Normálně mě přepadají strachy, že něco upadne, zapíchne se, ulomí, že se mi z toho bude dělat zle apod.
Vím, že to zvládají děti, ale začínám se z toho slušně nervovat
Skoro pochybuji, jestli do toho opravdu jít.
Máte nějaké rady jak to zvládnout? Uvítám jakékoliv poznámky a tipy ![]()
Zvykneš si. Syn měl keramické zámečky a to bylo tak nenápadné a hezké, že to pak ani nechtěl sundat. Na fotkách to vůbec není vidět, že je měl.
Btw. Nebude to na několik měsíců, spíš tak na rok.
@Lil Kitkatt Děkuji za reakci! Taky doufám, že si zvyknu ![]()
No a ten oblouk…Zubařka říkala že mi ho nechá jen pár měsíců (dle stavu), tak uvidíme..
To tvrdí každej zubař
Ale držím palce ![]()
PS. Ale možná myslíš tím obloukem něco, co neznám, tak možná to bude opravdu jen na pár měsíců.
Dcera je nosila 2 roky, zvykla si na kov rychle, vidět jsou jen zámečky, můžeš si zvolit barvu. Teď už má jen na noc sundávací. Dceři také řekli že rovnátka bude mít rok až 2.Už 4 rok slyšíme, tak zase za rok na kontrolu.
Oblouk jsem měla. Vydržet se to dá. Je to trochu dost opruz pravda. Po stranách měl háčky ke kroužkům na stoličkách, a ty háčky mi dřely jazyk. Takže jsem moc nemluvila, což mi nevadí, ale byla jsem ráda, když mi ho sundali. Musela jsem si dávat pozor třeba na meruňkový kompot. Jednou se mi namotala slupka z meruňky na ten patrový oblouk a nadavovalo to. Nešlo to hned sundat jazykem. Měla jsem rovnátka 2,5 roku myslím a nasazovali mi je v mých 32 letech. Chce to kousnout se a vydržet. Co bych udělala jinak je, že bych víc čistila pod kroužky okolo stoliček. Tam se mi udělalo odvápnění a skvrny. Asi vzít po každém čištění ještě ústní vodu a proplachovat, aby se vypláchlo i to, kam se do spáry mezi kroužek, lepidlo a zub nedostal kartáček. Okolo zámečků jsem čistila důkladně, takže tam nemám žádné stopy po rovnátkách. Jsem ráda, že jsem do toho šla, protože nemám problém se usmívat.
Teď je to 20 let po a občas (1× - 2× měsíčně) spím s vyndavacím rovnátkem, aby se to udržovalo v dokonalém stavu).
Oblouk jsem taky měla, rozhodně to není nic hrozného. Měla jsem rovnátka na základce a musím říct, že na ně občas vzpomínám a klidně bych do nich znovu šla, kdyby bylo potřeba.
Takže za mě klid, nestresovat se dopředu něčím, co nevím co obnáší. Rovnátka jsou fajn a ten úsměv a rovné zuby za to rozhodně stojí ![]()