Krade nám peníze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
85323
12.11.18 15:08

Dluzi Ti 6500. At si najde brigadu a vrati Ti to. Rodice by Te meli podporit. A babicce veatit 2500. A vzit si veci do te doby, ktere si za to koupila, by nebylo na skodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76436
12.11.18 15:08

a rodiče na to říkají co? nebo nic neví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.18 15:10

Ty poslední 4000 mi vrátila mamka, tím, že ode mě nechtěla přidat na chod domácnosti.
Když ono je to těžké. Z rodičů o tom ví jen mamka, tátovi mi to zakázala říct, je hodně přísný.
A na brigádu jí opravdu nemáme šanci dostat. Pořad říká že chodí do školy že je jejich povinnost ji živit.

• Citovat
  • Upravit
4615

A jinak bych ji nedala kapesné až do té doby než by to rodiče splatili tobě i babi a nebo ještě lepší by bylo ji poslat makat ať ví jak dlouho se na takové peníze musí pracovat jinak si nikdy neuvědomí hodnotu peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138

Začněte si věci zamykat. Vaše sestra zničila důvěru a dokud si ji nezaslouží, tak ji jí prostě nedávejte.

Další variantou jak se ochránit je odstěhovat se někam - třeba s kamarádkou jako spolubydlící.

Základní výchova je ovšem na vašich rodičích. Sestra potřebuje jednak jasné hranice, minimálně by se měl nastavit důsledný režim, který zajistí, že pachatelka nahradí škodu, kterou způsobila - jak vám, tak babičce. Ať už nějakou dostatečně dlouhou a náročnou prací v domácnosti a nebo prostě brigádou, ze které svoje krádeže zaplatí.

Ale zároveň takové krádeže pro vlastní potřebu bývají v tomhle věku voláním po pozornosti a zájmu - když ho nemá dospívající dostatek pozitivním způsobem, tak si ho vynucuje negativně.

Tím že jí to prošlo i tentokrát docela snadno, tak se v ní upevňuje zároveň vzorec velmi snadné odměny za trochu toho křiku a předstírání lítosti. To je dost problematický moment.

Ideální by bylo aby si rodiče přiznali, že mají problém a nevědí jak ho řešit a buď to zkusili alespoň s knihou, nebo ještě lépe v rámci rodinné psychoterapie, která by po mohla vyčistit a nastavit vztahy v rodině tak, abyste se navzájem nezraňovali.

obecně užitečná knížka o tom, jak fungovat s dospívajícím, kterému se mantinely zatím moc nenastavily

https://obchod.portal.cz/…t-mantinely/

Konkrétní knížku kde by byly praktické informace o problémovém chování dospívajících pro rodiče se mi úplně nepodařilo nalézt.

Bohužel to není vaše zodpovědnost a role to řešit. Nemůžete suplovat rodiče, nebude to fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
12.11.18 15:13
@Anonymní píše:
Omlouvám se, ale nevím kde jinde to řešit. Rodiče jí kupují to co nutně potřebuje + každý měsíc dostává kapesné 2 tisíce na vlastní potřeby. Myslím že by jí to mělo stačit, některé děti dostávají třeba jen 200 Kč týdně.

Moje dítě dostává v patnácti 300 Kč na měsíc. Platím jízdné, dopravu plus věci do školy. Dva tisíce mi přijdou více než štědré…

A mezi námi, té holce to už dvakrát prošlo, počítejte s tím, že bude s klidem a pohodou krást dál. Vaše reakce je naprosto neadekvátní průšvihu. Ty předchozí ukradené prachy nesplatila, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
12.11.18 15:14
@Anonymní píše:
Ty poslední 4000 mi vrátila mamka, tím, že ode mě nechtěla přidat na chod domácnosti.
Když ono je to těžké. Z rodičů o tom ví jen mamka, tátovi mi to zakázala říct, je hodně přísný.
A na brigádu jí opravdu nemáme šanci dostat. Pořad říká že chodí do školy že je jejich povinnost ji živit.

no vida - takže to máme pár velmi vypečených patologických vzorců v celé rodině - zejména ze strany dospělé části, tedy rodičů a možná i babičky.

Sestra svým chováním je využívá a zároveň ale to umožňuje si pár věcí přiznat a začít je řešit. Ta rodinná terapie - tedy práce kdy společně hledají lepší soužití všichni, co žijí v jedné domácnosti by tady mohla dělat velké zázraky a pomoci všem fungovat lépe a mít víc rádi jak sebe, tak své blízké.

A pomohla by z mladší dcery nevychovat holku, co ví, že jí krádeže projdou. Takže bude zkoušet další hranice, aby si ji konečně někdo všiml - ne jen trestem, ale adekvátním přístupem.

Adresář psychoterapeutů, co to umí je tady http://www.soft-zs.cz/…ce/terapeuti

A ne - otec se nemusí obávat, že bude určen za toho zlého pachatele. Nehledá se vinník, hledají se cesty ke spokojenějšímu fungování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
12.11.18 15:15
@Anonymní píše: Ty poslední 4000 mi vrátila mamka, tím, že ode mě nechtěla přidat na chod domácnosti.
A na brigádu jí opravdu nemáme šanci dostat. Pořad říká že chodí do školy že je jejich povinnost ji živit.

Ty bláho, vždyť už ukradla víc než je hranice trestného činu a vy to nechcete říct tátovi? Fakt? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
12.11.18 15:15
@Anonymní píše:

No tak na tvém místě bych to tátovi řekla, protože evidentně máma jí jen kryje a nic s tím nedělá. To nikam nevede, jak vidíš. Naopak, když jí necháte, tak to bude čím dál horší. Tohle bych teda nekryla, když k tomu má mladá takovej přístup. Hlavně , že ví, jaká má práva, spratek :cert: .A věci bych jí okamžitě sebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
12.11.18 15:17
@Anonymní píše:
Když ono je to těžké. Z rodičů o tom ví jen mamka, tátovi mi to zakázala říct, je hodně přísný. A na brigádu jí opravdu nemáme šanci dostat. Pořad říká že chodí do školy že je jejich povinnost ji živit.

A tohodle jsem si všimla až teď. Tohle by mi moje děcko řeklo jednou. Teda jednou mi to vážně řeklo - víckrát na to nedošlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16404
12.11.18 15:27

A bude to horsi. Ted prosly tisice, pak mame vybere na kartu, babicce sebere sperky, udela ostudu cele rodine a budete se na ni skladat. Proc se vsichni bojite taty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
12.11.18 15:46
@Anonymní píše:

Klíčovým úkolem je zkusit hledat čestnou a otevřenou diskuzi všech členů rodiny - bez lží, násilí a zamlčování. Blbý je, že z pozice dcery se to dělá špatně.

Není vaší zodpovědností jaká je vaše sestra a vážně nemůžete zachránit pochroumanou komunikaci mezi vašimi rodiči.

Čistě pro vás by nejzdravější bylo se odstěhovat, zejména pokud už pracujete, tak čím dřív se začnete starat sama o sebe, tím snáze vám pak někdy půjde fungovat v páru. Zejména pokud byste chtěla fungovat jinak, než jaké fungování vidíte při soužití vašich rodičů. Bez toho abyste se postavila na vlastní nohy a to za cenu spousty případných chyb a „vyhazování“ peněz.

Úplně ideálně alespoň na pár měsíců někde v cizině, ale podle toho co píšete, tak bohatě stačí jít do spolubydlení s dalšími lidmi vašeho věku.

(A čím víc máte pocit, že v tom nemůžet mámu nechat, tím patologičtější to je- ona měla chránit vás a zároveň vám pomoci vylétnout z hnízda. )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
12.11.18 15:46
@tulipán píše:
A bude to horsi. Ted prosly tisice, pak mame vybere na kartu, babicce sebere sperky, udela ostudu cele rodine a budete se na ni skladat. Proc se vsichni bojite taty?

evidentně k tomu mají důvod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
12.11.18 15:48

@Ou Evidentně se mladá nebojí. A nebo se spoléhá na to, že mu to nikdo neřekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.18 15:48

Holka, moje sestra byla to samý. Nejdřív kradla drobné věci - oblečení mně i matce, šminky, co jí zrovna přišlo pod ruku. Třeba přišla domů v mém tričku a když jsem na ní zařvala, ať mi ho kouká vrátit, tak ho po mně mrskla, ani se neomluvila. Později přešla na peníze, foťák, nezastavila se před ničím. Ještě měla tu drzost to svádět na mě. Na policajtech to řešit nechtěli, že by nebyly důkazy. Rodiče to řešit taky nechtěli. Hele, buď jí donuť jít k psychiatrovi nebo uteč. Tihle spratci nemají svědomí a myslí si, že můžou všechno :? Anonym, protože se za ní stydím a nechci s ní být spojována.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová